Witam, proszę mnie upewnić co robię nie tak. Mam program który (działa
, ale nie do końca) jest termostatem z dodatkowym termometrem (jeden czujnik sprawdza temp na piecu i steruje przekaźnikiem, drugi tylko mierzy temp. zewnętrzną):
Program działa oprócz jednej "małej" sprawy - na portach mikro kontrolera:
Jakby się nie zmieniała temperatura zawsze jest stan niski - mimo że program wchodzi w pętle sprawdzającą stan temperatury bo wyświetla różne stany pracy pompy na lcd... [PRACA/STOP]
Wyjścia sterujące przekaźnikiem i buzzerem są podłączone w klasyczny sposób przez rezystory do baz BC547 (wtórniki), natomiast wyjście Pind.6 bezpośrednio steruje diodą led podłączoną przez rezystor do masy.
W przypadku uruchomienia układu bez chip'a i podaniu stanów wysokich na "podstawkę" - poszczególne piny - wszystko działa poprawnie (Przekaźnik rusza, buzzery pracują, dioda led się świeci itp).
W przypadku uruchomienia układu z chipem - mam tylko stany niskie...
Czy może mieć na to wpływ ustawienie 1wire na innych pinach tego samego portu?
Gdzie robię błąd?

Code: vbnet
Program działa oprócz jednej "małej" sprawy - na portach mikro kontrolera:
Code: vbnet
Jakby się nie zmieniała temperatura zawsze jest stan niski - mimo że program wchodzi w pętle sprawdzającą stan temperatury bo wyświetla różne stany pracy pompy na lcd... [PRACA/STOP]
Wyjścia sterujące przekaźnikiem i buzzerem są podłączone w klasyczny sposób przez rezystory do baz BC547 (wtórniki), natomiast wyjście Pind.6 bezpośrednio steruje diodą led podłączoną przez rezystor do masy.
W przypadku uruchomienia układu bez chip'a i podaniu stanów wysokich na "podstawkę" - poszczególne piny - wszystko działa poprawnie (Przekaźnik rusza, buzzery pracują, dioda led się świeci itp).
W przypadku uruchomienia układu z chipem - mam tylko stany niskie...
Czy może mieć na to wpływ ustawienie 1wire na innych pinach tego samego portu?
Gdzie robię błąd?