Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

IBM T60 6370W2B - stacja dokująca, problem z portem LAN.

lysy1980 16 Mar 2014 12:05 1278 2
  • #1
    lysy1980
    Level 32  
    Witam
    Pacjent to IBM T60 6370W2B i stacja dokująca 2504

    Mam problem z portem LAN w stacji dokującej, mianowicie połączenie osiąga maksymalną prędkość 100Mbps, problem ten jest tylko gdy kabel wpięty jest do stacji dokującej. Jeśli laptop jest oddokowany i kabel jest wpięty do portu LAN bezpośrednio w nim, połączenie osiąga 1Gbps. Oczywiście nie ma możliwości że po zadokowaniu komputera kabel może być wpięty bezpośrednio do niego - port staje się nieaktywny. Wymuszenie w ustawieniach karty prędkości 1Gbps skutkuje niewykrywaniem kabla wpiętego w port stacji dokującej.

    Problemem jest albo stacja dokująca, albo złącze. Nie posiadam schematu laptopa ani stacji, lub chociaż rozpiski złącza i nie wiem które piny odpowiadają za co, przez co nie jestem w stanie znaleźć uszkodzenia, dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc.

    Połączenie LAN:
    - kabel UTP kategorii 6
    - długość ok 5m
    - router do którego jest podłączony kabel to LINKSYS WRT610N v2
  • #2
    diseasekowalski
    Level 35  
    Jak kabel jest zaciśnięty?
    W doku to czasem nie jest oddzielna karta sieciowa?
    Sprawdź w managerze urządzeń.
  • #3
    lysy1980
    Level 32  
    Wygrzebałem schemat od T61 i sprawa załatwiona.
    Walnięta w stacji dokującej zespolona dioda zabezpieczająca port i upalona ścieżka od środkowej pary. Polutowane, dioda wymieniona i wszystko działa.
    Jeśli chodzi o LAN to w doku jest sam transformator, port oraz parę filtrów i kondensatorów od karty. Sam układ karty jest na płycie głównej laptopa.