Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mikser SOUNDCRAFT EPM12 - Nie wzmacnia sygnału - uszkodzenie zasilacza?

feeling 16 Mar 2014 14:25 3564 18
  • #1 16 Mar 2014 14:25
    feeling
    Poziom 11  





    Witam wszystkich!
    Podczas próby zespołu doszło prawdopodobnie do skoku napięcia w gniazdku.
    Poszedł bezpieczniku w piecu kontrabasisty (nie był połączony z mikserem), a mikser przestał działać.
    Konsoleta na wejściach monofonicznych 1-12 nie wzmacnia sygnału. Nie działa napięcie Phantom +48V (nie zapala się dioda i nie ma tego napięcia na wejściach mikrofonowych).
    Podłączyłem słuchawki do wyjścia słuchawkowego i zacząłem sprawdzać każdy kanał wejściowy po kolei od prawej. Działają kanały stereo1 i stereo2.
    Po podłączeniu odtwarzacza do pozostałych kanałów monofonicznych na wyjściu słychać tylko cichy szum.
    Z mojej wstępnej diagnozy wynika, że uszkodzeniu uległ zasilacz. Na wyjściu zasilacza są następujące napięcia pomiędzy poszczególnymi kabelkami:
    1-5 -24,65 V
    1-4 -0,2 mV
    1-3 0,2 mv
    1-2 25,75 V

    Niestety nie mam żadnej instrukcji serwisowej i schematu zasilacza. Na płycie PCB miksera, zarówno na górze jak i na dole nie widać żadnych uszkodzeń.

    Na zagranicznym forum znalazłem podobny problem: http://www.gearslutz.com/board/geekslutz-foru...mall-soundcraft-power-supply-epm12-mixer.html

    Każda rada, wskazówka będzie dla mnie cenna... Może da się to jakoś naprawić...

    Mikser SOUNDCRAFT EPM12 - Nie wzmacnia sygnału - uszkodzenie zasilacza? Mikser SOUNDCRAFT EPM12 - Nie wzmacnia sygnału - uszkodzenie zasilacza? Mikser SOUNDCRAFT EPM12 - Nie wzmacnia sygnału - uszkodzenie zasilacza? Mikser SOUNDCRAFT EPM12 - Nie wzmacnia sygnału - uszkodzenie zasilacza? Mikser SOUNDCRAFT EPM12 - Nie wzmacnia sygnału - uszkodzenie zasilacza? Mikser SOUNDCRAFT EPM12 - Nie wzmacnia sygnału - uszkodzenie zasilacza? Mikser SOUNDCRAFT EPM12 - Nie wzmacnia sygnału - uszkodzenie zasilacza? Mikser SOUNDCRAFT EPM12 - Nie wzmacnia sygnału - uszkodzenie zasilacza? Mikser SOUNDCRAFT EPM12 - Nie wzmacnia sygnału - uszkodzenie zasilacza?

    0 18
  • Sklep HeluKabel
  • #2 16 Mar 2014 17:45
    398216
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 16 Mar 2014 18:28
    feeling
    Poziom 11  

    Na płycie głównej miksera nie widać żadnych dodatkowych stabilizatorów napięcia.

    0
  • #4 16 Mar 2014 20:06
    Marek2006
    Poziom 29  

    Być może zasilacz się uszkodził ale sposób opisu problemu i sposób diagnozowania jest błędny :cry: .
    Przede wszystkim jak podajesz napięcia na złączu, to należy się zastanowić jak je podawać. Najlepiej oczywiście w stosunku do masy gdyż inaczej zaczniesz się zastanawiać jakie w rzeczywistości są to napięcia. To prowadzi do pytania gdzie w tym złączy jest masa. Rzut oka na płytkę pozwala stwierdzić, że jest to pin #4. Zdjęcie jest marne ale można podejrzewać, że pin #3 jest zwarty do #4 więc to też jest masa. Pin #5 to V-, pin #2 to V+, a pin #1 to PHANTOM. Wygląda mi na to, że podałeś napięcia względem spalonego wyjścia PHANTOM więc zrobiłeś to w najgorszy możliwy sposób.
    Idąc dalej, moim zdaniem elementy TR1, TR2, C6, R8, R10 i duży kondensator poniżej są od napięcia PHANTOM. Na kondensatorze powinno być 55-60V a reszta to stabilizator +48V. Więc proponuję sprawdzić napięcie na tym kondensatorze. Mam wrażenie, ze stabilizator +48V jest spalony a przed spaleniem być może spalił stopnie wejściowe poszczególnych kanałów.
    Następnie, jeśli na wyjściach V+ i V- masz napięcia rzędu 25V, to nie ma możliwości aby dalej na płytce nie było stabilizatorów - sprawdź jeszcze raz. Układy w tym mikserze nie wytrzymałyby takiego napięcia zasilania.
    Czy sprawdzałeś wejścia Jack, czy tylko XLR? Wejścia XLR maja osobny wzmacniacz i on może być spalony ale cała reszta może działać. Warto to sprawdzić.
    Ogólnie mam wrażenie, że to trochę za trudny sprzęt dla Ciebie - próbujesz znaleźć coś na ślepo a przy takiej ilości części i braku schematu takie podejście zapewni pracę na kilka lat. I jak już znajdziesz co jest spalone, to wymiana elementów SMD (bo to jest montaż SMD prawda?) będzie kolejnym bardzo poważnym problemem. Tego typu elementy wymienia się specjalnym sprzętem i tylko wtedy gdy wiesz, że element jest spalony.
    Na razie zacznij od zastanowienia się gdzie w tym zasilaczu jest masa (a to się banalnie prosty sprawdza omomierzem) i od poprawnego podania napięć na złączu.

    Marek

    1
  • #5 16 Mar 2014 20:42
    feeling
    Poziom 11  

    Z tego co widze po sciezkach na zasilaczu czerwony kabel to masa. O lutowanie smd prosze sie nie martwic. Kanaly nie wzmacniaja ani wejsc liniowych ani mikrofonowych. Dzieki za odpowiedz.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #6 16 Mar 2014 23:54
    Marek2006
    Poziom 29  

    Porównuję zdjęcie 2 i 3. Rozumiem, że na zdjęciu 3 czerwony kabel jest od góry. Widać, że kondensatory 2200uF są wlutowane jeden plusem (dolny) a drugi minusem (górny) w tą samą ścieżkę, która idzie do pinu #4 i myślę, że właśnie jest to masa. Chyba, że to jest jakiś dziwny układ. Ale przecież masę można sprawdzić omomierzem, sprawdzałeś?
    A jakie jest napięcie na tym kondensatorze poniżej R10? Kondensator jest daje się na 63V ale nie widzę pojemności. To może być kondensator of PHANTOMa.

    Marek

    1
  • #7 17 Mar 2014 02:05
    feeling
    Poziom 11  

    Miałeś rację, masa to piny 3 i 4. Sprawdziłem miernikiem. W takim razie napięcia na wyjściu zasilacza są następujące:

    5 -25,3V
    4 GND
    3 GND
    2 25,3V
    1 0,3mV

    Na kondensatorze, o który pytasz, mamy napięcie 83V, a jest to kondensator 63V. 100uF.
    Na kondensatorze C6 poniżej R8 też jest napięcie 83V, a jest to kondensator 63V.
    Napięcia na pozostałych kondensatorach (bliżej wyjścia, te większe) też są chyba za duże (+-25,3V), skoro są to kondensatory na 25V.

    0
  • #8 17 Mar 2014 09:27
    Marek2006
    Poziom 29  

    No to fajnie - już jesteś trochę bliżej rozwiązania problemu.
    Teraz proponuję zrobić coś co powinieneś zrobić dużo wcześniej; sprawdzić, czy na układach scalonych masz +/-25V, czy +/-15V.
    Również widać, że napięcie PHANTOM jest 0V (pin #1) co oznacza albo zwarcie na wyjściu albo uszkodzenie tych tranzystorów co je widać na górze płytki.
    Oczywiście jak na układach będziesz miał 2x25V, to należy mikser szybko wyłączyć i sie mocno zastanowić. Mam nadzieję, że te zawyżone napięcia są z zasilaczem wpiętym do całości, bo bez tego byłoby to całkiem normalne.
    Wygląda na to, że ten zasilacz można sprawdzić bez podłączania do reszty układu - trzeba tylko go prawidłowo obciążyć.

    Marek

    0
  • #9 17 Mar 2014 10:42
    feeling
    Poziom 11  

    Pod obciazeniem na wyjściu zasilacza mam +-15 V i 0V. Na każdym sprawdzanym przeze mnie scalaku na mikserze (tl072, tl074, ne5532) mam napiecie +- 15 V.

    0
  • #10 17 Mar 2014 11:33
    Marek2006
    Poziom 29  

    Krótko mówiąc podałeś błędne napięcia, bo mierzyłeś je dla zasilacza odłączonego od reszty miksera. To już teraz wiesz, że tak się nie robi (przynajmniej dla zasilacza impulsowego).
    Nie robi się tak również dla tradycyjnych zasilaczy, bo przykładowo układ 7915 bez obciązenia daje większe ujemne napięcie niż -15V (co sugeruje jego uszkodzenie - ale tak nie jest).
    Teraz proponuję zająć się zasilaczem PHANTOM. Wygląda na to, że jeden lub oba tranzystory w tym stabilizatorze są spalone. I w zasadzie nie ma tu nic do roboty. Może ewentualnie trzeba sprawdzić, czy wejścia mikrofonowe nie są popalone. Ale z tym chyba dasz sobie radę.

    Marek

    0
  • #11 17 Mar 2014 14:22
    feeling
    Poziom 11  

    W zasilaczu są takie tranzystory:
    ZTX651 oraz c546b

    Wymienię obydwa. Nie jestem pewien, czy zamiast ZTX651 mogę użyć ZTX653 ?

    W stopniach wejściowych mikrofonowych są dwa tranzystory B737 i dwa jakieś małe smd.

    0
  • #12 17 Mar 2014 15:23
    Marek2006
    Poziom 29  

    Nie wymieniaj niczego dopóki nie wiesz, że dany element jest uszkodzony. Masz raptem 5-6 elementów,to może narysuj kawałek schematu, pomierz napięcia i się zastanów. Zdaje się, że jeszcze nie podałeś napięcia na kondensatorze C6 (przy podłączeniu zasilacza do miksera). Poza tym tranzystory można wstępnie sprawdzić omomierzem. Spróbuj coś takiego zrobić zanim zaczniesz wylutowywać elementy. Może tylko jeden z nich jest uszkodzony. A Ty już chcesz wstawiać inne elementy nawet nie wiedząc czy to jest odpowiednik.


    Marek

    0
  • #13 17 Mar 2014 15:40
    feeling
    Poziom 11  

    Na kondensatorze C6 jest 90V pod obciążeniem

    0
  • #14 17 Mar 2014 16:07
    Marek2006
    Poziom 29  

    Może dlatego, że ta gałąź zasilacza jest spalona i kondensator jest nieobciążony? A jak podlutujesz tam opornik rzędu 10 k (albo sam policz ile powinno to być), to jakie będzie napięcie?
    Bo przecież już doszedłeś, że na wyjściu PHANTOM jest 0V, prawda?

    Marek

    0
  • #15 17 Mar 2014 16:20
    feeling
    Poziom 11  

    Gdzie wlutować ten opornik? Między plusem a masą kondensatora C6 ?
    Jeśli dobrze kombinuję to albo jest spalony R10, albo tranzystor ZTX651

    Mikser SOUNDCRAFT EPM12 - Nie wzmacnia sygnału - uszkodzenie zasilacza? Mikser SOUNDCRAFT EPM12 - Nie wzmacnia sygnału - uszkodzenie zasilacza?

    0
  • #16 17 Mar 2014 16:35
    Marek2006
    Poziom 29  

    Podpisz na schemacie wartości oporników i kondensatorów. A czy ten układ nie ma wejścia? Czy przed nim nie ma jakiejś diody? Jakie napięcie masz na C14? Jeśli R10 nie jest spalony, to on stanowi obciążenie. Ale proponuję się zastanowić, czy na pewno emiter drugiego tranzystora jest tak podłączony. I czy wykonałeś prosty test omomierzem na zwarcie lub przerwę tranzystorów?

    Marek

    0
  • #17 17 Mar 2014 16:51
    feeling
    Poziom 11  

    Są to rezystory 10k, napięcie na C14 (100uF, 63V) oraz C6 (10uF, 63V) jest ponad 90V.
    Przetestowałem miernikiem tranzystory.
    Tranzystor ZTX651 (na schemacie TR2) nie przewodzi od kolektora do bazy. W takim razie wymiana tranzystora? Czy może być zamiast niego ZTX653?

    Zaaktualizaowałem rysunek, na wejściu jest duża dioda UB100E, rezystor 100 om i kondensator ceramiczny,

    0
  • #18 18 Mar 2014 16:46
    feeling
    Poziom 11  

    Wadliwy tranzystor ZTX651, zastąpiłem tranzystorem ZTX653. Mikser jest sprawny. Napięcia są prawidłowe. Panie Marku BARDZO DZIĘKUJEMY ZA POMOC!
    Dodam, że w profesjonalnym serwisie instrumentów klawiszowych zaczynającym się na literę "A" w Gdyni trzymano mikser dwa miesiące po czym Pan specjalista oznajmił, że diagnoza i naprawa wyniesie 400 zł.
    Kwota nie do przyjęcia z racji tego, że używany kosztuje ok. 800 zł. Poprosiliśmy , więc o samą diagnozę, po kolejnych tygodniach oczekiwania okazało się, że miksera nie da się naprawić.
    Jak widać się da, wystarczą chęci i pomoc prawdziwych fachowców + 3 zł na tranzystor :)

    0
  • #19 23 Paź 2015 13:14
    Lechito
    Poziom 12  

    Witam.
    Temat stary a nawet bardzo stary, ale też mam problem z tym ustrojstwem i nie wiem jak sobie poradzić.
    Mianowicie, mikser przestał działać, gdy go rozebrałem i podłączyłem zasilacz bez obciążenia, to napięcia były w porządku, ale po podłączeniu do miksera nic się nie działo.
    Potem odłączyłem przewód od zasilania fantomowego (+48V) i wszystko ruszyło każdy kanał itd (sprawdziłem wszystko działało po za odłączonym zasilaniem fantomowym).
    Następnie podłączyłem zasilanie fantomowe i wszystko działało jak trzeba, całość zostawiłem na biurku wieczorem.
    Rano chciałem złożyć wszystko do kupy, ale nie działało znowu nic, znowu mierzę zasilacz a tam napięcia 1V nie przekraczają.
    Gdzie szukać, od czego zacząć? Żadnych widocznych uszkodzeń nie ma, jedynie w jednym miejscu płytka przygrzana, że trochę się odbarwiła przy elementach D1, R16, D2, R13.
    Rezystor R13 w czasie pracy dosyć mocno się grzał.

    shcemat
    http://www.reelaudio.co.uk/images/SoundcraftS2006APSU/EFXPSUCircuit.jpg

    0