Jeśli zablokowany BMS baterii to jaki ma być komunikat? aktywuj baterię by pojawiło się napięcie na jej stykach i dopiero wówczas sprawdź komunikat.Podłacz na chwile ładowarkę a jeśli to bateria Panasonic to na złaczu baterii masz chyba 5 pinów-styków? jeden oznaczony literką "S" (switch) podaj na niego dwa impulsy z ogniwa LiJon (3.7V)podłączonego do minusa baterii a z plusa te impulsy. Ogólnie to napisz coś więcej o baterii bo są różne typu i różna chemia ogniw.Jeśli możesz to zamieść zdjęcie baterii.Jak masz problemy z językiem (czytałem link do forum rosyjskojęzycznego) rozumiem rosyjski.
Dodano po 4 [godziny] 29 [minuty]:
@Lensmen
Przeczytałem dyskusję z linka który podałeś wyżej.Teraz coś na temat baterii Gazelle, są 4 rodzaje baterii mocowanych na bagażniku nad tylnym kołem.Brązowa (poj.7Ah), Srebrna (poj.9Ah),Złota (poj.11Ah) i Platynowa (poj.14Ah).Brązowa ma na wyjściu 4-pinowym plus(+) i minus(-), niebieski, cieńki kabel i biały-cieńki to "LIN" czyli "szyna danych" (Tx i Rx) z układu ATA6661 znajdującego się na płycie BMSa. Ta komunikacja służy jedynie do pokazania stanu naładowania baterii i w takiej postaci spotkałem ją tylko w tym typie baterii w którym na dodatek nie ma balansera. W bateriach "Srebrnej" i "Złotej" są tylko 3 kable ("+","-",Niebieski "LIN") a wyświetlacz dane otrzymuje ze sterownika.
Aktywacja baterii następuje w dwóch przypadkach, pierwszy to podłączenie ładowarki (na moment) a drugi to 2 x impuls na złączu tylnej lampy (8 pinów do podłączenia lampy). Złącze wygląda :::: górny rząd to 1,2,3,4 i trzeba krótko zewrzeć "1" z "4" dwa razy gdy np. nie ma pod rąką ładowarki.