Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jaki monitor do pokoju pod PC i konsolę

17 Mar 2014 00:24 5136 43
  • #1 17 Mar 2014 00:24
    2359501
    Użytkownik usunął konto  
  • #2 17 Mar 2014 00:47
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    http://www.morele.net/monitor-led-lg-23ea63-2...23-ips-led-fhd-5ms-10mln-1-hdmi-dvi-d-573708/

    Opłaca. Mam, polecam.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12635660#12635660

    -1
  • #3 17 Mar 2014 09:26
    2359501
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 17 Mar 2014 13:14
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Kaszmir123 napisał:
    Dzięki wielkie, a jak jest z tym "nie równym" podświetleniem, bo trochę się o tym naczytałem, że widać je u nich?


    Bzdura. Nie ma czegoś takiego. Po ponad pół roku działania, nadal "świeci" jak nowy. Obraz żyleta i w tej cenie lepszego nie kupisz.

    Kaszmir123 napisał:
    A nie wydaje Ci się, że ten na morelach ma nieco grubszą ramkę?


    Ramka ma około 2 -3 mm w 3 miejscach, natomiast na dole ma około 10mm.

    Wyprzedzając Twoje pytanie. Nie kiwa się tak, jak to niektórzy napisali. Owszem, trochę mogli to bardziej dopracować, bo wg mnie ma trochę źle zaplanowany środek ciężkości, ale czegoż wymagać, jak to na prawdę niewiele waży, przy stosunkowo dużej powierzchni.

    A. Przewód D-SUB jest w zestawie, więc zwróć na to uwagę. Nie wiedziałem i kupiłem dodatkowo DVI-DVI. Mnie akurat się to przydaje, z racji testów kart graficznych, ale dla zwykłego użytkownika D-SUB-D-SUB w zupełności wystarczy. Różnicy w jakości obrazu nie zauważyłem.

    0
  • #6 17 Mar 2014 18:18
    2359501
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 17 Mar 2014 20:41
    2359501
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 17 Mar 2014 20:49
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Kaszmir123 napisał:
    A jeszcze zapytam - gdzie kolega kupował?


    tu, bo na raty.
    http://www.morele.net/monitor-led-lg-23ea63-2...23-ips-led-fhd-5ms-10mln-1-hdmi-dvi-d-573708/
    Santander to obsługuje. Zero problemów.;) Paka przyszłą porządnie zapakowana, duże kartony i na monitor (normalne) i na DVI-DVI też duży (nie wiem po co, ale tak przyszło. Zadowolony do dziś jestem. U mnie to trwało długo, bo kłopoty z kredytem były, tzn papierkami, ale i też z mojej winy, więc do Moreli zastrzeżeń zero.

    0
  • #10 17 Mar 2014 21:25
    2359501
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 17 Mar 2014 21:55
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Kaszmir123 napisał:
    Rozumiem, że DSUB i VGA to to samo a DVI to takie szersze?

    Tak.
    D-SUB to starsze złączę. To samo co VGA (profesjonalniej nazywa się to - D-SUB)

    Kaszmir123 napisał:
    Ja mam obecnie połączony komputer przez VGA


    Ten masz w zestawie.

    Kaszmir123 napisał:
    ponieważ na hdmi podobno strasznie się pogarsza jakość obrazu


    Jak ma słaby kabel, to mu się pogarsza...

    0
  • #12 17 Mar 2014 22:04
    0ceanborn
    Warunkowo odblokowany

    Kaszmir123 napisał:
    Czym się w ogóle różni D SUB, DVI i VGA, bo już się pogubiłem? :/

    Podstawowa różnica między d-sub a dvi to cyfrowy sygnał w przypadku dvi. Jeśli masz DVI-I (intergrated) to masz zarówno cyfrowy jak i analogowy sygnał (poprzez przejściówkę).
    Lepszy jest oczywiście sygnał cyfrowy i obraz z takiego monitora jest mniej męczący dla oczu.

    0
  • #13 18 Mar 2014 00:01
    2359501
    Użytkownik usunął konto  
  • #14 18 Mar 2014 00:28
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Kaszmir123 napisał:
    Czyli PC przez jaki mieć najlepiej podłączony?


    Obojętnie, czy D-SUB, czy DVI. Ja różnicy nie widziałem pomiędzy tymi podłączeniami.
    Jedynie w D-SUB masz troszkę więcej funkcji dostępnych w menu monitora.

    Kaszmir123 napisał:
    Do XBOX'a mam HDMI firmy HAMA, wydaje mi się, że dobry, bo kosztował ponad 100zł a na telewizorze jakość jest zajefajna


    To też sprawdzisz u siebie.

    Mnóstwo opinii na morelach (i nie tylko) jest od ludzi, którzy wymagają cudów, a podstawowe narzędzia, jak przewody choćby, mają z marketu za 19,99zł. Często opinie są przesadzone, tak jak w przypadku kołysania się monitora.

    0
  • #15 18 Mar 2014 00:42
    2359501
    Użytkownik usunął konto  
  • #16 18 Mar 2014 00:45
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Kaszmir123 napisał:
    jaki system używasz w komputerze podłączonym do monitora? Czytałem, że sterowniki na dołączonej płytce są zgodne tylko z win8 i 7?


    Nie używam tej płytki. Jest bezbłędnie wykrywany, przynajmniej na XP, Win98, DOS, Lubuntu linux, CureIt linux, KAV linux itd, a kart graficznych, do których był podłączony było co najmniej 30 różnych (Radeony, GF'y, PCI S3TRIO, Riva itp.);)
    Win7 i 8 nie mam. Nie planuję mieć.

    Możesz jednocześnie podłączyć 2 urządzenia i w prosty sposób przełączać obraz z nich. Ja miałem oprócz tego, z jednej karty podłączone i D-SUB i DVI.

    Wad nie zauważyłem. I nie prawdą jest, że ciągle trzeba menu od nowa ustawiać, po wyłączeniu monitora z sieci.

    0
  • #17 18 Mar 2014 00:56
    2359501
    Użytkownik usunął konto  
  • #18 18 Mar 2014 01:00
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Kaszmir123 napisał:
    koniec wsparcia dla XP


    Dawno już wsparcia nie ma.
    Te aktualizacje, które się pobierają, są o ... a nie skończę.
    To co jest wystarczy.

    Kaszmir123 napisał:
    A widać dużą różnice między hdmi a vga?


    Tu nie pomogę, bo HDMI jeszcze się nie dorobiłem. Rzadko która karta AGP ma to złącze. Pomiędzy DVI a VGA różnicy nie widziałem.
    Ale czytając opinie przed zakupem, nikt na obraz nie narzekał, nieważne z jakiego źródła.;)

    Kaszmir123 napisał:
    a w jaki sposób wtedy połączyć dwa jakbym chciał na hdmi?

    Dwa na HDMI?
    Czy zamiennie DVI/HDMI lub D-SUB/HDMI?

    0
  • #19 18 Mar 2014 01:06
    2359501
    Użytkownik usunął konto  
  • #20 18 Mar 2014 01:08
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Kaszmir123 napisał:
    XBOX hdmi/hdmi , Laptop hdmi/hdmi kiedy odłączony XBOX no chyba że nie będzie różnicy to dvi/dvi. Czyli jeśli XBOX był by do hdmi a laptop do dvi to można przełączać obraz między nimi?


    swiercm napisał:
    Tu nie pomogę, bo HDMI jeszcze się nie dorobiłem. Rzadko która karta AGP ma to złącze.


    Jak się doczekam jakiegoś urządzenia z HDMI, to chętnie odpowiem na to pytanie. Nie wiem.:D

    0
  • #21 18 Mar 2014 01:55
    2359501
    Użytkownik usunął konto  
  • #22 18 Mar 2014 13:50
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Kaszmir123 napisał:
    A kolega jakimi ma podłączone kablami że może przełączać między obrazami, bo trochę nie zrozumialem


    I DVI i D-SUB jednocześnie z dwóch różnych źródeł lub z jednego źródła. Zależy, co aktualnie jest wykonywane. Testowanie złącz DVI i D-SUB kart graficznych w jednym czasie przykładowo.

    0
  • #23 18 Mar 2014 14:02
    2359501
    Użytkownik usunął konto  
  • #24 18 Mar 2014 14:13
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    Kaszmir123 napisał:
    I rozumiem, że przełącza się jakimś przyciskiem na monitorze?


    Tak lub automatycznie, jeśli sygnał jest tylko z jednego źródła (podłączone są dwa różne, ale jedno jest wyłączone chwilowo lub całkowicie) Wiesz o co chodzi.

    0
  • #25 18 Mar 2014 14:42
    1słoń
    Poziom 14  

    Na twoim miejscu dorzuciłbym dwie stówki i kupił monitor LED LG 23MA73 z tunerem TV, wyposażony on jest w dwa złącza HDMI, także spokojnie podłączysz dwa urządzenia kablem HDMI. :)

    0
  • #26 18 Mar 2014 14:45
    2359501
    Użytkownik usunął konto  
  • #27 18 Mar 2014 15:37
    swiercm
    Moderator na urlopie...

    1słoń napisał:
    Na twoim miejscu dorzuciłbym dwie stówki i kupił monitor LED LG 23MA73 z tunerem TV


    1słoń napisał:
    wyposażony on jest w dwa złącza HDMI także spokojnie podłączysz dwa urządzenia kablem HDMI


    http://www.morele.net/monitor-led-lg-23ma73-2...dni-bezplatnej-gwarancji-na-badpixele-567627/

    Nie dwie stówki, a prawie 250zł.

    Ma sporo więcej plusów, niż tylko te, które wymieniłeś. Spójrz na różnorodność przyłącz oprócz 2 x HDMI (w tym USB i Euro SCART), i design. No ale to sporo droższy monitor.

    0
  • #28 18 Mar 2014 23:00
    2359501
    Użytkownik usunął konto  
  • #30 19 Mar 2014 08:50
    1słoń
    Poziom 14  

    Osobiście używam Flatrona ale ten monitor widziałem u znajomego , porównywałem go do Mojego i wszystko w zasadzie się powtarza z tym , że ten proponowany Tobie ma TV , nie testowałem swojego na konsoli a na 23MA73D-PZ syn znajomego gra non stop bez problemów i z tego co widziałem jakość obrazu jest ok .

    0
  Szukaj w 5mln produktów