Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lodówka typu combi Beko CVA 34123S - szron w chłodziarce na tylnej ściance

bogusia17b 17 Mar 2014 22:33 4659 29
  • #1 17 Mar 2014 22:33
    bogusia17b
    Poziom 8  

    Mam następujący problem z lodówką Beko model CVA 34123S problem polega na tym że jak ustawie temp. w chłodziarce na 6 stopni to na ściance w chłodziarce robi się szron natomiast jak ustawie aby w zamrażarce było -18 stopni to się temp. utrzymuje (po pewnym czasie temp. na wyświetlaczu chłodziarki spada do 1 stopni gdyż była ustawiona temp 6 stopni).Dodam że zostały sprawdzone takie rzeczy jak:
    - czujniki temp. w zamrażarce i chłodziarce
    - czynnik jest i nie ma żadnych ubytków (słychać jak czynnik bulgocze jest to czynnik r600)
    - moduł powierzchownie wygląda dobrze
    Sprawdziłem to co mogłem i jestem bez radny co to może być.

    0 29
  • #2 19 Mar 2014 23:58
    dariuszm65
    Poziom 15  

    W każdym cyklu pracy tylna ściana komory chłodziarki jest zaszroniona. W czasie postoju szron się rozpuszcza, Skroplina spływa ścianka wysycha i start do następnego cyklu pracy.Zakres temperatury chłodziarki minimum 2 stopnie max. 5 stopni oczywiście w plusie. Bulgotanie nie jest żadnym wyznacznikiem stanu czynnika chłodniczego.

    0
  • #3 20 Mar 2014 10:58
    bogusia17b
    Poziom 8  

    No tak wiem o co chodzi tylko jak wyłączy się lodówka to szron całkowicie się nie rozpuści i temperatura mierzona termometrem zewnętrznym wynosi -0.2 stopnia a gdy ustawi się na wyświetlaczu aby w chłodziarce było na plusie 4 stopnie to po nocy potrafi spaść na 2 stopnie na plusie i wtedy faktyczna temperatura w chłodziarce jest -1 stopnia) wszystkie wiązki są dobre bo były rozbierane ja obstawiam że to będzie moduł wyświetlacza. Bo ona jest odpowiedzialny na temperatury w chłodziarce i zamrażarce.

    0
  • #4 20 Mar 2014 17:41
    dariuszm65
    Poziom 15  

    Masz problem z przetwornikiem, skoro oporność termistora jest prawidłowa. Będziesz miał problem z naprawom modułu. Raczej przydał by się inny.

    0
  • #5 20 Mar 2014 22:36
    bogusia17b
    Poziom 8  

    Czyli moduł wyświetlacza jest odpowiedzialny za ustrzymywanie temp. ? i on nie jest naprawialny ? Bo mam taki moduł ale od takiej lodówki CVA 34123X i nie wiem czy będzie pasował na wygląd są to same modułu wyświetlacza.

    0
  • #6 23 Mar 2014 17:34
    dariuszm65
    Poziom 15  

    Całym modułem steruje procesor i on przetwarza sygnał temperatury i steruje pracą sprężarki. Skoro masz inny moduł a wtyczki pasują to podłącz.

    0
  • #7 24 Mar 2014 22:21
    bogusia17b
    Poziom 8  

    Podmieniłem moduł wyświetlacza ten co jest z przodu i nadal jest to samo a moduł z tyłu lodówki czym steruje i czy to on będzie winowajcą ? bo taki posiadam z tyłu jak na zdjęciu Lodówka typu combi Beko CVA 34123S - szron w chłodziarce na tylnej ściance

    A gdzie znajduje się ten przetwornik na tej płytce ?
    A jak można zmierzyć poprawnie temp w lodówce ?

    1
  • #8 27 Mar 2014 22:50
    viiking
    Poziom 25  

    Skąd wiesz, że sondy temperatury są dobre?

    0
  • #9 28 Mar 2014 17:09
    bogusia17b
    Poziom 8  

    Sprawdzona była oporność, podstawione były inne czujniki i było to samo. A nikt nie chce mi odpisać gdzie jest ten przetwornik, o którym mowa było w poście wyżej????

    0
  • #10 28 Mar 2014 17:50
    viiking
    Poziom 25  

    Ten moduł steruje pracą sprężarki ten z przodu to panel sterowania(taki elektroniczny zmodyfikowany termostat)

    0
  • #11 28 Mar 2014 20:26
    bogusia17b
    Poziom 8  

    Wiesz może gdzie mogę znaleźć czujnik parownika? Bo możliwe że to on jest wszystkiemu winien. Ma dziwną rezystencje.

    Dodano po 1 [godziny] 55 [minuty]:

    Powiem tak dzisiaj działałem z lodówką do wieczora i wykluczam następujące części (miałem na pod miane nowe):
    - moduł sterujący
    - wyświetlacz
    - czujnik temperatury chłodziarki
    - czujnik temperatury zamrażarki
    - zawór 3 drożny

    Został mi jeszcze do sprawdzenia czujnik temperatury na parownik tylko nie wiem gdzie on się znajduje ? Chyba że czynnik się zablokował bo tak zaczęło mi się dziać po rozmrożeniu lodówki wcześniej było wszystko dobrze.

    0
  • #12 28 Mar 2014 21:59
    viiking
    Poziom 25  

    To nie jest lodówka "No frost" tak więc nie posiada ona czujnika parownika. Rozmroź ją raz jeszcze tyle, że ok 24h i zobacz co będzie. Jeśli zaczopowany układ to odpuści.

    1
  • #13 29 Mar 2014 10:42
    bogusia17b
    Poziom 8  

    Lodowka byla juz rozmrazana na 24h i nadal jest to samo, a jaka jest mozliwosc ze zablokowal sie czynnik?

    0
  • #14 29 Mar 2014 10:52
    viiking
    Poziom 25  

    Może się przytkać odwadniacz i nie przepuszcza odpowiedniej ilości czynnika

    0
  • #15 29 Mar 2014 14:56
    bogusia17b
    Poziom 8  

    To już sam nie wiem co może jej być, wcześniej chodziła dobrze.

    0
  • #16 29 Mar 2014 22:06
    viiking
    Poziom 25  

    Jaki elektrozawór? Ten który rozdziela obwód chłodzenia na zamrażarkę i chłodziarkę?

    0
  • #17 30 Mar 2014 18:03
    bogusia17b
    Poziom 8  

    Tak chodzi mi o ten zawór

    0
  • #18 30 Mar 2014 22:25
    viiking
    Poziom 25  

    Jakby nie przełączał to w chłodziarce nie miałbyś chłodzenia a z tego co napisałeś wynika, że masz.

    1
  • #19 31 Mar 2014 08:23
    bogusia17b
    Poziom 8  

    Sam nie wiem co mogło jej być.

    0
  • #20 31 Mar 2014 08:53
    viiking
    Poziom 25  

    Szronu czy lodu i na całej ściance czy tylko w jednym miejscu?

    0
  • #21 31 Mar 2014 09:11
    bogusia17b
    Poziom 8  

    Tak do połowy ścianki jest delikatny szron

    0
  • #22 31 Mar 2014 09:40
    viiking
    Poziom 25  

    Może wilgoć się wytrąca w ten sposób, trudno mi dokładnie powiedzieć jak nie widzę. Ale jeśli działa i chłodzi to daj jej trochę czasu.

    0
  • #23 31 Mar 2014 09:43
    bogusia17b
    Poziom 8  

    Zobaczymy jutro co będzie i wrzucę fotkę z środka

    0
  • #24 31 Mar 2014 22:48
    bogusia17b
    Poziom 8  

    Dzisiaj wieczorem znowu zaczęła mrozić temperatura w środku wynosi -0,2 stopnia a na wyświetlaczu jest plus 2 tylko zadana temperatura zadana była 8 stopni w plusie.
    Jeszcze raz pomierzyłem czujniki NTC i w chłodziarce ma 10K a w zamrażalniku 11,5K.
    A z tego co kojarzę oba powinny mieć taka samą rezystencje.

    0
  • #25 31 Mar 2014 23:10
    viiking
    Poziom 25  

    Nie wiem w jakich warunkach mierzyłeś, taką sama powinny mieć ale w w takiej samej temperaturze zewnętrznej na ogół wartości podaje się w odniesieniu do temp. przed montażem, czyli inaczej powiedzmy pokojowej (ok. 20 stopni).

    0
  • #26 31 Mar 2014 23:28
    bogusia17b
    Poziom 8  

    Mierzyłem w temperaturze pokojowej.

    0
  • #27 31 Mar 2014 23:42
    viiking
    Poziom 25  

    To chyba masz odpowiedź. Zamień sondy.

    0
  • #28 31 Mar 2014 23:43
    bogusia17b
    Poziom 8  

    Jutro podmienię sondę w zamrażalniku i zobaczymy co będzie

    0
  • #29 01 Kwi 2014 22:46
    bogusia17b
    Poziom 8  

    Podmieniłem sondę ale nadal to samo

    0
  • #30 03 Kwi 2014 09:05
    bogusia17b
    Poziom 8  

    Ile powinny mieć oporność czujniki ?

    0