Witam,
Wczoraj otrzymałem paczkę z Atmegą8 i programatorem itd.
Układy typu "migajace diody" itp. wykonałem.
Chciałbym a raczej potrzebuje układ który bedzie sterował wentylatorem.
Program chciałbym napisać w BASCOM-ie bo tego języka się ucze.
Ma to działać na zasadzie :
1.Włączenie zasilania
2. uC czeka na polecenie
- Wciskam "Button1" - napięcie podawane jest na wyjście pinu przez 10 minut.
- Jeżeli kliknę "Button1" w czasie kiedy wentylator się kręci (pin ma stan wysoki) to wentylator się wyłącza.
- Jeżeli wentylator jest wyłączony, klikam szybko 2 razy "Button1" - napięcie podawane jest przez 20 min.
Teraz wytłumaczę w słowach
Wentylator zamontowany w łazience, więc uC będzie 24/7 działał.
Wchodze do łazienki klikam 1 raz przycisk. Wentylator włącza się (na czas 10 min., potem wyłącza się). Po 2,4 albo 6 minutach klikam jeden raz przycisk (ten sam) - wentylator się wyłącza.
Kiedy wentylator jest wyłączony, klikam szybko 2 razy przycisk, wtedy wentylator załącza się na 20 min.
Wiem że układy czasowe w uC są nie dokładne ale mi nie potrzebna dokładoność co do 1 sek
. Jeżeli zamiast 10 min będzie 9 albo 11 to się nic nie stanie.
Z racji tego że ledwo zaczynam to taki zarys programu.
Bardzo prosiłbym o pomoc w napisaniu kodu, potem przeanalizuje kod co pomoże mi zrozumieć ten język.
Tylko tyle umiem
Jeżeli komuś nie chciałoby się mi pomagać to chociaż prosiłbym o wskazówkę jak zrealizować :
Wczoraj otrzymałem paczkę z Atmegą8 i programatorem itd.
Układy typu "migajace diody" itp. wykonałem.
Chciałbym a raczej potrzebuje układ który bedzie sterował wentylatorem.
Program chciałbym napisać w BASCOM-ie bo tego języka się ucze.
Ma to działać na zasadzie :
1.Włączenie zasilania
2. uC czeka na polecenie
- Wciskam "Button1" - napięcie podawane jest na wyjście pinu przez 10 minut.
- Jeżeli kliknę "Button1" w czasie kiedy wentylator się kręci (pin ma stan wysoki) to wentylator się wyłącza.
- Jeżeli wentylator jest wyłączony, klikam szybko 2 razy "Button1" - napięcie podawane jest przez 20 min.
Teraz wytłumaczę w słowach

Wentylator zamontowany w łazience, więc uC będzie 24/7 działał.
Wchodze do łazienki klikam 1 raz przycisk. Wentylator włącza się (na czas 10 min., potem wyłącza się). Po 2,4 albo 6 minutach klikam jeden raz przycisk (ten sam) - wentylator się wyłącza.
Kiedy wentylator jest wyłączony, klikam szybko 2 razy przycisk, wtedy wentylator załącza się na 20 min.
Wiem że układy czasowe w uC są nie dokładne ale mi nie potrzebna dokładoność co do 1 sek

Z racji tego że ledwo zaczynam to taki zarys programu.
Bardzo prosiłbym o pomoc w napisaniu kodu, potem przeanalizuje kod co pomoże mi zrozumieć ten język.
Code: basic4gl
Tylko tyle umiem

Jeżeli komuś nie chciałoby się mi pomagać to chociaż prosiłbym o wskazówkę jak zrealizować :
Quote:- Wciskam "Button1" - napięcie podawane jest na wyjście pinu przez 10 minut.