Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

GF7300 GS TV out - Połączenie PC do CRT przez svideo - svideo obraz czarno biały

18 Mar 2014 22:46 2814 18
  • Poziom 9  
    Witam,

    Nie znalazłem odpowiedzi na mój problem, więc zdecydowałem się założyć nowy post. Jeżeli przeoczyłem gdzieś na forum odpowiedź na moje pytanie to przepraszam.

    Próbuje podłączyć mojego starego PC-a (przez TV out w GF7300 GS) pod jeszcze starszy telewizor CRT (Thomson 29dj74e), za pomocą kabla s-video. Oba urządzenia posiadają gniazda s-video, schemat połączenia wygląda tak:
    GF7300 GS (s-video) -> telewizor (s-video),
    próbowałem też:
    GF7300 GS (s-video) -> oryginalna przelotka od karty (s-video) -> telewizor (s-video).

    Niestety w obu przypadkach obraz pozostaje czarno-biały... Testowałem 3 kable z różnego przedziału cenowego, więc wadę kabla wykluczam. Wykluczam też wadę złącza w telewizorze, gdyż dekoder cyfrówki podłączony pod s-video daje kolor.

    W wielu przypadkach znalezionych w necie, problemem był format obrazu w NTSC zamiast w PAL a jako rozwiązanie zmiana w ustawieniach karty na PAL - niestety u mnie nie mogę zmienić formatu TV out w ustawieniach gdyż przy tym połączeniu, nie mam dostępnej takiej opcji (jak na obrazku poniżej):
    GF7300 GS TV out - Połączenie PC do CRT przez svideo - svideo obraz czarno biały

    Najlepsze jest to, że zdjęcie wyszło w kolorze (jak je przesłałem na inny PC) oraz, że OS (WIN 7) wykrywa tego CRT'ka jako HDTV...

    Proszę o pomoc co może być przyczyną braku koloru na TV oraz jakieś sugestie jak (o le to możliwe) sprawić żeby kolor jednak się pojawił.

    Dzięki,
    Pozdrawiam
  • Admin grupy komputery
    Najlepiej przestawić obraz edytując bios karty graficznej.
    Pobierz program GPU-Z, nim zapisz bios karty graficznej do pliku i daj ten plik na forum, w załączniku.
  • Admin grupy komputery
    W tym biosie nie ma co zmieniać, jest ustawione na PAL. Przyczyna obrazu B&W jest gdzie indziej.
    taopiepie napisał:
    W wielu przypadkach znalezionych w necie, problemem był format obrazu w NTSC zamiast w PAL a jako rozwiązanie zmiana w ustawieniach karty na PAL - niestety u mnie nie mogę zmienić formatu TV out w ustawieniach gdyż przy tym połączeniu, nie mam dostępnej takiej opcji (jak na obrazku poniżej):
    Na screenie który dałeś widać, że połączenie jest ustawione przez [componet], a nie S-Video. Musisz manualnie zmienić rodzaj połączenia, lub wgrać inną wersję sterowników.

    Ile pin ma na wyjściu S-Video twoja karta graficzna?
  • Poziom 9  
    Hej

    Karta na wyjściu ma 7 pinów, a przelotka dolączona do karty ma pinów 4. Przy obu połączeniach efekt jest taki sam.

    Natomiast co do screena i połączenia wykrytego jako component - to wykrywa się automatycznie i nie mam możliwości zmiany na cokolwiek innego.

    Jakieś pomysły gdzie moge zmienić ręcznie rodzaj połączenia?

    Dzieki
  • Admin grupy komputery
    taopiepie napisał:
    Karta na wyjściu ma 7 pinów, a przelotka dolączona do karty ma pinów 4
    Wtyczka przelotki też ma 4pin?
    Aby aktywować S-Video musisz podłączyć do karty normalny monitor, następnie skonfigurować odpowiednio wyjście TV.
  • Poziom 9  
    Pomyłka - gniazdo na karcie ma 9 pinów a nie 7, wtyk w przelotce też ma 9 pinów, natomiast gniazdo w przelotce ma 4 piny.

    Karta:
    GF7300 GS TV out - Połączenie PC do CRT przez svideo - svideo obraz czarno biały

    Przelotka:
    GF7300 GS TV out - Połączenie PC do CRT przez svideo - svideo obraz czarno biały


    DriverMSG napisał:
    Aby aktywować S-Video musisz podłączyć do karty normalny monitor, następnie skonfigurować odpowiednio wyjście TV.

    Niestety nie da rady, nie moge zmienić rodzaju połączenia, tak jak na screenie:

    GF7300 GS TV out - Połączenie PC do CRT przez svideo - svideo obraz czarno biały

    Chyba, że da się ten rodzaj połączenia jakoś w rejestrze zmienić?
  • Admin grupy komputery
    Kliknij - [Set up multiple displays] i tam wymuś S-Vido.
  • Poziom 9  
    Niestety, albo musze się wybrać do okulisty, albo nie mam opcji wymuszenia tego s-video... :/

    screen:
    GF7300 GS TV out - Połączenie PC do CRT przez svideo - svideo obraz czarno biały
  • Admin grupy komputery
    Klikasz [My display is not shown] - tam można wymusić wykrywanie urządzeń.
  • Poziom 9  
    Hej tak myślałem, że właśnie tam mnie skierujesz ;) i sprawdziłem to wcześniej (jak wszyskti inne opcje w Panelu Sterowania NVIDIA), nie widze tam opcji zmiany na s-video.
    GF7300 GS TV out - Połączenie PC do CRT przez svideo - svideo obraz czarno biały
  • Admin grupy komputery
    Czyli wracamy do:
    DriverMSG napisał:
    lub wgrać inną wersję sterowników.
  • Poziom 9  
    Zainstalowałem najstarsze sterowniki (v. beta też testowałem) dostępne na stronie nvidia Link. Niestety dalej nie mam możliwości zmiany z component na s-video (już nie dołączam screenów bo nic nie wniosą).
    Mogę się mylić ale wydaje mi sie, że brak kolorów to nie jest kwestia sterowników, gdyż w momencie uruchamianie kompa, zanim wystartuje OS, pojawia się logo BIOSu płyty głównej Phoenix powinno być w kolorze a jest szare :(.
  • Poziom 9  
    Hmmm z tego tematu co podałeś przydatny jest ten obrazek:

    GF7300 GS TV out - Połączenie PC do CRT przez svideo - svideo obraz czarno biały

    Z niego wynika, że obojętnie czy podłącze przez przejściówkę, czy bez to wykorzystywane są te same piny (1, 3, 4, 7). Efekt jest taki sam - brak koloru, więc wykluczam wadę przejściówki.

    Może po prostu, samo gniazdo TV out na karcie jest wadliwe? Może ktoś wie jakie powinny być napięcia na pinach 1 oraz 3?
  • Moderator na urlopie...
    Napiszę Ci tak.
    Mam przewód 15m z AUDIO - S-VHS.
    Na 8600GT, kiedyś sprawdzanym - obraz był B&W, więc kabelek poleciał do szafy.
    Niedawno go podłączyłem na X1950GT@PRO i na GF6600 i obraz jest kolorowy. Te same wyjścia, TV podobne, bo Samsung'a CRT, a objawy zupełnie różne.

    Sterowniki i wtedy i teraz zmieniałem, bo zajmuję się kartami, więc mieszam ciągle.
    Nie ma znaczenia. Jak nie załapie od razu już w POST koloru, to potem nic się nie da zrobić.

    Po chwili pomyślunku. Wtedy TV i PC (8600GT z B&W screen) był podpięty pod różne gniazdka. Teraz sprawdzałem na tym samym przedłużaczu po tak długim czasie. Może tutaj tkwi przyczyna, dość enigmatycznego kłopotu?

    Dodam jeszcze, że na FX5500 128MB Szafira, ten przewód mój podłączony do SCART działał idealnie. około 2005roku kupiony właśnie po to, by podłączyć PC do TV.

    Ktoś pisał, że w wypadku, gdy obraz jest B&W (czytałem, bo wypadkach z 8600GT), trzeba dolutować kondensator, ale nie podpowiem, co i gdzie, bo elektronika to nie mój dział, a przynajmniej nie na tym etapie.
  • Poziom 9  
    Dzisiaj już tego nie sprawdze.
    Może dodam jeszcze, że podłączając przez kabelek RCA video w konfiguracji PC->przelotka (gniazdo video)->telewizor (gniazdo video) obraz jest kolorowy. Niestety tragiczne są te kolory oraz obraz jest bardzo ciemny i oglądanie tego jest bardzo męczące - dlatego właśnie pomysł na wykorzystanie s-video.

    Dodano po 10 [minuty]:

    Edit:
    swiercm - telewizor oraz komp podłączony pod ten sam przedłużacz, choć nie wydaje mi się że u Ciebie to było powodem "wrócenia" koloru ;).
    Co do kondensatorka, to też wyczytałem o takim rozwiązaniu, ale dotyczyło to innego rodzaju podłączenia tj. PC (s-video)->TV (scart) co nie dotyczy mojego przypadku, u mnie TV ma wejście s-video.

    Edit2:
    A co sądzicie o takim konwerterze i wykorzystanie wyjścia VGA jako TVout? Ma to jakiś sens?
    GF7300 GS TV out - Połączenie PC do CRT przez svideo - svideo obraz czarno biały

    Edit3:
    DriverMSG napisał:
    Sprawdź jeszcze tak jak na dolnym obrazku:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7245212#7245212 podłączając się do Video IN w TV.


    Hej,
    Sprawdziłem jak na tym dolnym obrazku - kolor jest ale tak samo jak z "normalnego", oddzielnego composite czyli tragiczny oraz bardzo ciemny obraz i oglądanie tego jest bardzo męczące.
  • Poziom 9  
    Cześć,

    Okazało się, że za brak koloru odpowiada wadliwe gniazdo s-video w karcie graficznej.

    Dziękuję za wszystkie podpowiedzi i sugestie, temat zamykam.

    Pozdro