Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Chieftec model: CFT-650-14C - Niskie napięcie na linii +5V

ciesla05xxx 19 Mar 2014 16:08 6891 15
  • #1 19 Mar 2014 16:08
    ciesla05xxx
    Poziom 8  

    Chieftec model: CFT-650-14C - Niskie napięcie na linii +5V
    Witam szanownych użytkowników forum.

    Mam zasilacz Chieftec CFT-650-14C, z którym jest drobny problem. Po włączeniu go, poprzez zwarcie odpowiednich pinów, napięcie na linii +5V wynosi 5,1V i utrzymuje się przez chwilę (3-4 sekundy). Następnie przez kolejne 2 sekundy napięcie na tej linii zaczyna powoli spadać i zatrzymuje się na wartości +4,1V.
    Czym to może być spowodowane? Czy może to być wina kondensatorów elektrolitycznych? Jeśli tak to których i w jakiej kolejności powinienem wymienić? Zaznaczę, że wszystkie kondensatory elektrolityczne na pierwszy rzut oka wyglądają bez zarzutu.

    Chieftec model: CFT-650-14C - Niskie napięcie na linii +5V Chieftec model: CFT-650-14C - Niskie napięcie na linii +5V

  • #2 19 Mar 2014 16:42
    adamekp
    Poziom 15  

    Wymieniaj wszystkie elektrolity na każdej z linii (na pierwszy rzut idą te pod wiązką przewodów). To jest największa i chyba jedyna bolączka tych zasilaczy a przerobiłem ich już sporo.

    Pozdrawiam

  • #3 28 Mar 2014 15:33
    ciesla05xxx
    Poziom 8  

    Wymieniłem na nowe wszystkie kondensatory elektrolityczne i niestety bez zmian. Zasilacz zachowuje się dalej tak samo. Co mógłbym jeszcze sprawdzić/wymienić w tym zasilaczu?

  • #4 28 Mar 2014 16:24
    kokapetyl
    Poziom 42  

    Czy podczas pomiarów zasilacz jest czymś obciążony?
    Cytat:
    "przy niektórych zasilaczach ATX potrzeba wstępnie obciążyć zasilacz i to najlepiej na obu liniach +12V oraz +5V (czasami dotyczy to również stan-by) oraz linii +3,3V po czym dopiero robić pomiary miernikiem!"

    Jaki jest powód dokonywania pomiarów?

  • #5 28 Mar 2014 17:25
    ciesla05xxx
    Poziom 8  

    Pod obciążeniem zasilacz pracuje kilka sekund i się wyłącza. Krótko po włączeniu napięcie wynosi +5V przez chwilę i spada w kilka sekund stopniowo do +4V tak samo gdy nie jest obciążony. Kilka tygodni temu miałem ten sam model zasilacza i z ciekawości sprawdziłem jakie są napięcia gdy zasilacz nie jest obciążony, były takie jakie powinny być.

    Zasilacz pochodzi z komputera, był w pełni sprawny, sprzedałem go i wysłałem go paczką, ale wrócił do mnie ponieważ klientowi nie odpowiadały odgłosy pracującego wentylatora. Klient wydmuchał wnętrze bez rozbierania zasilacza sprężonym powietrzem, ale to nie pomogło. Pisał mi o świszczeniu, może odgłos nie pochodził od wentylatora...

  • #6 04 Kwi 2014 14:33
    ciesla05xxx
    Poziom 8  

    Chciałbym jeszcze dodać, że dokonałem dokładniejszych pomiarów. Otóż wcześniej wspomagałem się takim urządzeniem do odczytywania wszystkich napięć i trochę to mnie wprowadziło w błąd. Okazało się bowiem, że to urządzenie od razu wprowadza obciążenie na liniach.

    Chieftec model: CFT-650-14C - Niskie napięcie na linii +5V

    Posługując się samym miernikiem, zaobserwowałem następujące zachowanie zasilacza po uruchomieniu go zwierając piny we wtyczce ATX24.
    - wszystkie napięcia są w normie, odchylenia maksymalnie 1-2%
    - po podłączeniu obciążenia (dysk twardy) napięcie na linii +5V zaczyna spadać i zatrzymuje się na wartości od 3,6 do 4,1V. Pozostałe napięcia nie zmieniają się. Sprawdzałem z różnymi obciążeniami i w każdym przypadku zasilacz zachowuje się tak samo.
    Proszę o jakieś sugestie co mógłbym sprawdzić aby znaleźć źródło problemu.

  • #7 04 Kwi 2014 19:37
    lisek
    Spec od monitorów

    Może masz problem w diodzie (obwódka)
    Chieftec model: CFT-650-14C - Niskie napięcie na linii +5V

    Napisz na jakim IC jest wykonany układ napięcie +5VSB ?
    -*czy na LD7535= LD7535
    Chieftec model: CFT-650-14C - Niskie napięcie na linii +5V

    ______________
    CFT-650-14C oraz "Thermaltake ToughPower QFan 650 A (W0163) to mają w srodku jedno i to samo (elektronika)
    CFT szumi, bo ma duży wentylator , obroty nominalne ok. 1500/min (jest to Yate Loon D14BH-12 przemianowany na Thermaltake TT-1425B)
    firma Thermalke pisze o 1900 RPM Fan Inside
    - do 300W poboru mocy trzyma nominalne obroty ok. 1100 rpm
    - powyżej 300-do 500W obroty rosna liniowo w przedziale 1800- 2100 rpm, powyżej mocy 550W obroty stabilizuja sie na poziomie ok. 2100 rpm
    Jedna połówka wentylatora zakryta jest celuloidowym parawanem > ma kierowac strumień powietrze w określony pkt. układu i jest zarazem przyczyną "swistu" lub furkotania jeśli puści mocowanie.

    Nie można określić dokładnie rpm , bowiem nowa wer. CFT nie posiada złacza (PWD_FAN)
    za Link

    __________
    Układ APFC na układzie CM6800G + STW20NK50Z
    Układ kontroli na PS229 (starsza wer. była na PS222)
    Chieftec model: CFT-650-14C - Niskie napięcie na linii +5V

  • #8 05 Kwi 2014 11:15
    ciesla05xxx
    Poziom 8  

    Nie jestem w stanie dokładnie odczytać oznaczeń tego układu.
    GZP i dalej jakiś mały nieczytelny ciąg znaków.

    Chieftec model: CFT-650-14C - Niskie napięcie na linii +5V

  • #9 06 Kwi 2014 22:00
    lisek
    Spec od monitorów

    To oznaczenie układu scalonego G VP35 czyli znany LD7535
    LD7535 _ datasheet
    * ważne dla identyfikacji układu scalonego piny to:
    6 - Wy,
    5 - Vc
    1 - masa.


    W zasilaczach Chieftec o mocy 1200W do 600W układ przetwornicy Stand-by jest wykonany na tym układzie scalonym IC. Różni producenici stosuja swoje oznaczenia i często jest kłopot w poszukiwaniu orginału lub jego odpowiednika. Jego odpowiedniki to cała seria układów scalonych IC w obudowach SOT363...

    Cytat:
    SG5701/ SG5848/
    *LD7535 ( oznaczenie na obudowie G VP35)
    LD7550/ OB2262/ OB2263 / LD7575
    * SG6848 oznaczenie na obudowie EA504


    Schemat dla wersji np. 650W
    Chieftec model: CFT-650-14C - Niskie napięcie na linii +5V

    C8 — 10µF/50V,
    C10 — 47µF/50V,
    C13, C14, C17 — 1500µF/10V
    Element opto PC817 + TL431
    D37 — MBRH 20100 (* MBRH 2060 - 60V/20A)
    IRFI-840G 500V/4,6A/Rds(ON)=0,85Ω Single N-Channel HEXFET Power MOSFET
    ET4N60 600V/4A/Rds(ON)=2.5Ω — N-Channel Power MOSFET

    W zależnośći od mocy zasilaczy wartości rezystorów R116, R117 ulegaja zmianom
    R116 — 2,2Ω (CFT-850) / — 10Ω (CFT-650)

  • #10 07 Kwi 2014 09:46
    ciesla05xxx
    Poziom 8  

    Wylutowałem tą diodę, ma oznaczenie STPS40L45CW.

    Chieftec model: CFT-650-14C - Niskie napięcie na linii +5V

    Gdzie mógłbym kupić ją na polskim rynku? Może jakiś odpowiednik? Przeszukiwanie google nie przyniosło rezultatów. Co prawda są do kupienia na chińskich serwisach ale wolałbym nie czekać na to miesiąc lub dwa.

  • #11 07 Kwi 2014 10:16
    TONI_2003
    Moderator

    ciesla05xxx napisał:
    Wylutowałem tą diodę, ma oznaczenie STPS40L45CW

    Zatem może „kawę na ławę” - odlutowałeś podwójną diodę STPS40L45CW – (2x20A/45V) w czym zatem jest problem? Jesteś pewny, że jest uszkodzona? Zakładając, że tak jest to wiedząc jakie parametry powinna mieć (podałem je powyżej) dajesz podobną choćby nawet w innej obudowie aby sprawdzić czy zachowanie zasilacza jest podobne czy już poprawne. Znajdziesz takich diod na kilogramy w zasilaczach wszelkiej maści nawet tych z minionej epoki AT...

  • #12 07 Kwi 2014 11:36
    ciesla05xxx
    Poziom 8  

    Słuszna uwaga, znalazłem w jednym z zasilaczy STPS4045CW. Po sprawdzeniu, zasilacz zachowuje się identycznie. Bez obciążenia 5V pod obciążeniem 3,7V. Zatem problem leży gdzieś indziej.

  • #13 07 Kwi 2014 13:13
    TONI_2003
    Moderator

    ciesla05xxx napisał:
    Wymieniłem na nowe wszystkie kondensatory elektrolityczne i niestety bez zmian.

    Czyli rozumiem, że zostały również wymienione na liniach wyjściowych +3.3V oraz na +5V?
    ciesla05xxx napisał:
    znalazłem w jednym z zasilaczy STPS4045CW. Po sprawdzeniu, zasilacz zachowuje się identycznie.

    Na tej linii wyjściowej +5V od samego uzwojenia transformatora do diody STPS4045CW nie masz nic potem kilka elementów do sprawdzenia (widać jakie na każdym schemacie zasilacza.

    ciesla05xxx napisał:
    - wszystkie napięcia są w normie, odchylenia maksymalnie 1-2%

    Jednak mnie interesuje czy istnieje napięcie PG i jaką ma wartość?

    lisek napisał:
    Napisz na jakim IC jest wykonany układ napięcie +5VSB ?
    -*czy na LD7535= LD7535

    Kolega Lisek będzie uprzejmy odpowiedzieć co miał na (myśli ?) oraz poprawić sens i istotę zapytania wraz z jego danymi (ponieważ wyszło z tego istne „masło maślane”)...

  • #14 07 Kwi 2014 13:39
    ciesla05xxx
    Poziom 8  

    TONI_2003 napisał:
    Czyli rozumiem, że zostały również wymienione na liniach wyjściowych +3.3V oraz na +5V?

    Tak, wymieniłem wszystkie.
    TONI_2003 napisał:
    Na tej linii wyjściowej +5V od samego uzwojenia transformatora do diody STPS4045CW nie masz nic potem kilka elementów do sprawdzenia (widać jakie na każdym schemacie zasilacza.

    Postaram się sprawdzić.
    TONI_2003 napisał:
    Jednak mnie interesuje czy istnieje napięcie PG i jaką ma wartość?

    Wartość PG wynosi dokładnie 5V, mierzona bez obciążenia. Podłączając obciążenie, napięcie PG spada tak samo jak na linii 5V do wartości 3,7V.

  • #15 14 Kwi 2014 17:36
    ciesla05xxx
    Poziom 8  

    TONI_2003 napisał:
    Na tej linii wyjściowej +5V od samego uzwojenia transformatora do diody STPS4045CW nie masz nic potem kilka elementów do sprawdzenia (widać jakie na każdym schemacie zasilacza.


    No więc sprawdziłem wszystkie elementy zgodnie z posiadaną wiedzą i umiejętnościami i znalazłem tylko pęknięty kondensator smd C57.

    Chieftec model: CFT-650-14C - Niskie napięcie na linii +5V

    Znalazłem na forum schemat od zasilacza Chieftec CFT-600-14CS, linia 5V wygląda niemal identycznie, oznaczenia wszystkich elementów są takie same. Różnica to brak jednego rezystora oraz odwrotnie połączony kondensator z dwoma rezystorami.

    Chieftec model: CFT-650-14C - Niskie napięcie na linii +5V

    Pęknięty kondensator wymieniłem na inny i po tej operacji zachowanie zasilacza zmieniło się. Przy małym obciążeniu (~ 60 mA) napięcie utrzymuje się na właściwym poziomie. Wcześniej podłączałem wentylator i napięcie spadało do około 4,2-4,4V, teraz nie. Jednak przy większym obciążeniu (~ 120mA) napięcie spada do 4,7V. Przy jeszcze większym zasilacz wyłącza się.

    Nie wiem czy dobrałem właściwy kondensator, nie miał żadnych oznaczeń więc wstawiłem taki, który gabarytowo był podobny. Czy powinienem wymienić go na inny? Jeśli tak to na jaki? Czy może powinienem skupić się na innych elementach i szukać dalej? Poza tym co jest na tym schemacie, linia 5V połączona jest z płytką APFC a także przy wtyczce ATX24 przyłączona jest linia 5V sense.

    Sprawdzałem także jak zachowuje się pod obciążeniem linia 3,3V bo ze schematu wynika, że ma swoje źródło w tym samym uzwojeniu transformatora co linia 5V, jednak nie udało mi się zaobserwować żadnych anomalii.

  • #16 14 Kwi 2014 18:38
    TONI_2003
    Moderator

    ciesla05xxx napisał:
    Nie wiem czy dobrałem właściwy kondensator, nie miał żadnych oznaczeń więc wstawiłem taki, który gabarytowo był podobny. Czy powinienem wymienić go na inny? Jeśli tak to na jaki? Czy może powinienem skupić się na innych elementach i szukać dalej?

    No tego Ci nie odpowiem bo zasilacza nie mam i nie miałem (możesz co najwyżej zdemontować go dla próby całkiem) i zobaczyć czy to coś zmienia. Ważne jak sprawdzasz gdy masz takie zachowanie np. czy obciążasz wszystkie linie wyjściowe (nie na 100% oczywiście), i czy na czas próby nie masz np. żarówki od strony sieci 230V. Zależności jest wiele i niestety trzeba szukać cierpliwie łącznie z kontrolą napięć na układzie scalonym.

    Zdjęcia niewiele mówią i są słabe, a zresztą nie mam czasu na analizy obecnie (czy innych schematów, które mają podane wartości)...

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME