Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Korektor Radmor 5471 - szum w lewym kanale po włączeniu Super Stereo

dogx18 19 Mar 2014 20:15 2001 7
    dogx18
    Level 9  
    Witam wszystkich.
    Mam problem z korektorem Radmora 5471. Po włączeniu funkcji Super Stereo w lewym kanale pojawiają się delikatne niestabilne szumy, typu coś pyka i zaraz przestaje i powraca w nieregularnych odstępach czasu. Szumy te są słyszalne dopiero po dużym pogłośnieniu. Dodam że w prawym kanale też jest szum ale trochę cichszy i "ciągły" czyli taki jak ma być normalnie. Zastanawia mnie czy to nie jest wpływ pola elektromagnetycznego - złe ekranowanie.
    Dodam że w bloku ogranicznika szumów sprawdziłem wszystkie tranzystory - testem diody (są OK), kondensatory elektrolityczne z racji wieku wymienione na nowe.
    Czy objaw który opisałem może świadczyć o uszkodzeniu, czy "ten typ tak ma".
    Proszę o opinię, czy warto z tym dalej walczyć.
  • Helpful post
    egon42
    Level 37  
    dogx18 wrote:
    Dodam że w bloku ogranicznika szumów sprawdziłem wszystkie tranzystory - testem diody (są OK)
    Takie sprawdzanie nic nie da to czy tranzystor szumi czy nie nie wykaże test diody w zasadzie jednie wymiana tranzystora na nowy sprawny może coś pomóc.
    dogx18 wrote:
    Dodam że w bloku ogranicznika szumów sprawdziłem wszystkie tranzystory
    A czemu w bloku ogranicznika szumów a nie w bloku super stereo?
    dogx18
    Level 9  
    Dziś postaram się wymienić tranzystory.

egon42 wrote:
    A czemu w bloku ogranicznika szumów a nie w bloku super stereo?

Tak się nazywa ten blok w service manual, to jest chyba wspólny blok dla Super Stereo i DNL.
    dogx18
    Level 9  
    Sprawdziłem i rzeczywiście blok odszumowywania DNL i Super Stereo (dalej będę zwał "S-S") są połączone.
    Prześledziłem ścieżkę sygnału prawego kanału i okazało się że pierw sygnał wchodzi na blok DNL a potem na S-S, oczywiście w zależności od położenia przełączników DNL i S-S. W bolku S-S wymieniłem wszystkie kondensatory i tranzystory i dalej te szumy występują. Nie wiem co dalej sprawdzać.
    Wykonałem test - odpiąłem wtyczkę W1 (sygnały wejściowe do DNL i wyjściowe z DNL do S-S) i szumy prawego kanału dalej występowały. Odpiąłem wtyczkę od korekcji lewego i prawego kanału i dalej to samo. Dowodzi to że problem tkwi pomiędzy obwodem S-S a przełącznikiem S-S. Być może są to jakieś zakłócenia spowodowane złym ekranowaniem przełącznika, kabli lub tym podobnych.

Na dzień dzisiejszy przestaje grzebać bo w końcu korektor gra a szum w prawym kanale jest słyszalny tylko gdy nie gra muzyka i ustawimy dużą głośność wzmacniacza.
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    forex3
    Level 13  
    Miałem kiedyś podobny przypadek w polskim sprzęcie z lat 80-tych.
    Były nieregularne szumy i trzaski w jednym kanale.
    Też podejrzewałem tranzystory, elektrolity, zimne luty itd., a przyczyną okazał się uszkodzony kondensator ceramiczny w obwodzie przedwzmacniacza.
    dogx18
    Level 9  
    dj-MatyAS wrote:
    Czy przypadkiem nie chodziło o przydźwięk sieciowy? Tak zwany "brum"?
    Jeżeli tak - zupełnie niepotrzebna była ta zabawa z wymianą tranzystorów...

Nie to nie jest przydźwięk sieciowy typu "brum", to sa nieregularne szumy w prawym kanale tak jak pisze forumowicz forex3.
    dogx18
    Level 9  
    temat zamykam, brak rozwiązania.