Potrzebuję konkretnej pomocy w regulacji ustawień pompy LUCAS FQ8 LT03 w moim VOLVO V40 1,9 TD 90 KM (66 Kw). Chodzi mi głównie o regulację na samej pompie. Pompa ciekła, została uszczelniona, ale człowiek od uszczelnienia delikatnie mówiąc ustawił wszystko an słuch i wzrok i chyba nie do końca dobrze. Rano przy pierwszym uruchomieniu na zimnym silniku mam bardzo niskie obroty ok 500,550 -600 obrotów i dopiero po nagrzaniu stabilizują się w przedziale 700-750. Auto ma też tendencję do wkręcania (podwyższania) obrotów gdy jadąc na 4 biegu ok 80 km/h wcisnę sprzęgło i dam na luz obroty spadają po czym czasem delikatnie się zwiększają. Auto niby jest w miarę dynamiczne choć odczuwam ok 2/3 sekundowe opóźnienie reakcji przyśpieszenia silnika na wciśnięcie pedału gazu (łapie dopiero pod koniec jak już odpuszczam gaz). Kiedyś potrafiłem jechać 190 km/h moim VOLVO obecnie przy górce i bucie w podłodze silnik osiąga maks możliwości (obroty), a ja mam maks 145-155 km/h jakby brakowało mi pedału (linki gazu). Auto ma również zwiększone zużycie paliwa, moim zdaniem ok 8-10 w cyklu mieszanym. Kiedyś spalało ok 6,5 - 7 litrów. Zauważyłem też, że stojąc na biegu jałowym na światłach mijania przy nagrzanym silniku mam 0k 750 obrotów jak zmienię światła na pozycyjne (zmniejszę obciążenie alternatora) obroty skaczą do 850. Kiedyś było normalnie bez żadnej zmiany 800 na światłach mijania i na pozycyjnych. Jak włączam klimę obroty spadają o ok 100 do 650. Kiedyś było przeciwnie obroty po włączeniu klimy wzrastały delikatnie.
Chodzi mi o takie ustawienia:
1. Regulacja prędkość obrotowej biegu jałowego - u mnie obecnie na zimnym silniku (pierwsze uruchomienie) jest 550-600, a po nagrzaniu 700-750. Wydaje mi się, że jest to wartość nieprawidłowa, za niska bo auto się trzęsie i delikatnie szarpie. Jak kupiłem auto przy pierwszym uruchomieniu na zimnym silniku miałem ok 1.100, a po nagrzaniu ok 2-4 minutach 800
2. Regulacja wydatku szczątkowego - jeżeli dobrze kojarzę jest to regulacja na nagrzanym silniku gdzie między dźwignię sterującą, a śrubę regulacyjną wkłada się szczelinomierz (4 mm) i reguluje obroty do ok 1.350-1.450. U mnie po włożeniu szczelinomierza (4 mm) było 2000-2100. Zmniejszyłem do 1.500, ale nie wiem czy to dobrze zrobiłem i czy to jest wartość prawidłowa.
3. Regulacja podwyższonej prędkości biegu jałowego - u mnie na zimnym silniku dźwignia szybkiego biegu jałowego po naciśnięciu w prawo nie ma luzu co do zderzaka. Po nagrzaniu się silnika także brak luzu - linka napięta. Wydaje mi się, że na zimnym silniku napięcie powinno być bez luzu, a po nagrzaniu silnika luz powinien mieć ok 2, 3 mm.
4. Kontrola szybkości spadku prędkości obrotowej silnika - nie wiem co to jest ??
Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak dobrze wyregulować te parametry? Przydałoby się poparcie jakimś schematem lub zdjęciami i korekta podanych przeze mnie wartości. Powiem uczciwie zjeździłem wszystkich "mechaników" w mojej okolicy i wszyscy odpowiadają mniej więcej tak: "pompa LUCAS? Nie nie podejmuje się" "LUCAS? To trudna pompa, proszę przyjść z BOSHEM ona jest łatwa"
. Dla mnie i dla wszystkich, którzy szukają pomocy i nie mogą bo w opinii lokalnych mechaników pompa LUCAS to magiczne urządzenie rodem z programu gwiezdnych wojen.
Pozdrawiam serdecznie.
Chodzi mi o takie ustawienia:
1. Regulacja prędkość obrotowej biegu jałowego - u mnie obecnie na zimnym silniku (pierwsze uruchomienie) jest 550-600, a po nagrzaniu 700-750. Wydaje mi się, że jest to wartość nieprawidłowa, za niska bo auto się trzęsie i delikatnie szarpie. Jak kupiłem auto przy pierwszym uruchomieniu na zimnym silniku miałem ok 1.100, a po nagrzaniu ok 2-4 minutach 800
2. Regulacja wydatku szczątkowego - jeżeli dobrze kojarzę jest to regulacja na nagrzanym silniku gdzie między dźwignię sterującą, a śrubę regulacyjną wkłada się szczelinomierz (4 mm) i reguluje obroty do ok 1.350-1.450. U mnie po włożeniu szczelinomierza (4 mm) było 2000-2100. Zmniejszyłem do 1.500, ale nie wiem czy to dobrze zrobiłem i czy to jest wartość prawidłowa.
3. Regulacja podwyższonej prędkości biegu jałowego - u mnie na zimnym silniku dźwignia szybkiego biegu jałowego po naciśnięciu w prawo nie ma luzu co do zderzaka. Po nagrzaniu się silnika także brak luzu - linka napięta. Wydaje mi się, że na zimnym silniku napięcie powinno być bez luzu, a po nagrzaniu silnika luz powinien mieć ok 2, 3 mm.
4. Kontrola szybkości spadku prędkości obrotowej silnika - nie wiem co to jest ??
Czy ktoś może mi podpowiedzieć jak dobrze wyregulować te parametry? Przydałoby się poparcie jakimś schematem lub zdjęciami i korekta podanych przeze mnie wartości. Powiem uczciwie zjeździłem wszystkich "mechaników" w mojej okolicy i wszyscy odpowiadają mniej więcej tak: "pompa LUCAS? Nie nie podejmuje się" "LUCAS? To trudna pompa, proszę przyjść z BOSHEM ona jest łatwa"

Pozdrawiam serdecznie.