Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

- komputer wyłącza się po paru minutach od włączenia

20 Mar 2014 11:39 1716 10
  • Poziom 2  
    Witam. Od kilku dni mam problem z komputerem. Po włączeniu komputera po paru minutach poprostu sie wyłącza, kiedy próbuje go uruchomić ponownie natychmiast po awarii, komputer nie włącza sie do końca, tzn. monitor nie otrzymuje sygnału z kabla VGA, a sam komputer po 30 sekundach poprostu sie wyłącza. Podczas takiej próby uruchomienia sprzętu nie słychać nawet charakterystycznego piknięcia głośniczka systemowego przy starcie biosu.
    Natomiast kiedy po pierwszym wyłączeniu sie kompa, kiedy wyłączę mu zasilanie (listwę) i próbuję go uruchomić bez prądu, na chwile sie zaświeci, wtedy znów włączam mu zasilanie i uruchamia sie normalnie i wszystko działa (monitor otrzymuje obraz) co prawda tylko przez minutę lub dwie. Chciałbym dowiedzieć sie co może być przyczyną takiego zachowania, osobiście podejrzewam zasilacz lub złe chłodzenie. Wnętrze komputera "odkurzyłem" ale problem nie zniknął.

    Płyta główna: ASUS M5A78LLE
    Zasilacz: MODECOM FEEL2 600W
    Karta graficzna: Nvidia 460 gts 1gb
    Procesor: Phenom II 960t 4x3.00 Ghz
  • Pomocny post
    Pomocny dla użytkowników
    Najprawdopodobniej to zasilacz Feel II to tykające bomby. Załatw inny, podłącz i sprawdź, Jeśli wszystko inne będzie OK, to kup markowy zasilacz.
    nie polecam mierzenia napięć, bo każde włączenie komputera z obecnym zasilaczem to dodatkowe ryzyko uszkodzenia podzespołów.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Zestaw pracuje bez pamięci RAM? ;)
    Prosimy pełną listę sprzętu.
    Oprócz wymiany zasilacza (można przeprowadzić również pomiar napięć miernikiem Link) proponuję reset cmos np. przez wyjęcie baterii i reset do domyślnych ustawień.
    Pytam o ram, bo możnaby sprawdzić, czy jest "charakterystyczne piknięcie" przy pozostawieniu jednej kości ram.
    Proszę też przez ostrożne dotknięcie opuszkiem palca radiatora cpu i mostów sb i nb sprawdzić, czy nie mamy do czynienia z przegrzaniem lub sprawdzić temperatury w biosie (zakładając, że wchodząc w bios komputer ma mniejszą szansę tam się przegrzać).
    Czy wentylator na cpu i w zasilaczu kręci się?
  • Poziom 2  
    Przepraszam za tak późną odpowiedź i jednocześnie dziękuje za rady.

    Ram DDR3 2x4GB dokładniejszych informacji niestety niemogę podać teraz bo niejestem fizycznie przy sprzęcie.

    Tak, radiator był ciepły a wiatraczek kręcił się normalnie, także ten od zasilacza. Chodź nie jestem pewnie czy wiatraczek od zasilacza dziala wtedy gdy po włączeniu monitor nie otrzymywał sygnału, bo wtedy działał tylko ten na radiatorze. Co do sprawdzania temperatury to boję się uruchamiać sprzet w takim stanie jakim jest obecnie tak jak radził speedy9. W najbliższym czasie spróbuje pożyczyć zasilacz i przetestować to rozwiązanie.
  • Poziom 15  
    mi to wygląda na zbyt wysokie temperatury i komp się wyłącza i po czasie możesz uruchomić dopiero.

    co nie zmienia faktu że zasilacz trzeba wymienić ale sprawdziłbym chłodzenie w tym komputerze, pasty itp
  • Poziom 43  
    uzzo napisał:
    komp się wyłącza i po czasie możesz uruchomić dopiero


    Kolego uzzo - z tego co autor napisał komputer włącza się od razu nie po czasie, jedynie nie podaje sygnału na monitor.
    parmacode napisał:
    kiedy próbuje go uruchomić ponownie natychmiast po awarii, komputer nie włącza sie do końca, tzn. monitor nie otrzymuje sygnału z kabla VGA, a sam komputer po 30 sekundach poprostu sie wyłącza.


    Sytuacja którą kolega ma na myśli to zabezpieczenie antyprzepięciowe w zasilaczu, kiedy nie podaje on napięcia do płyty gł. przez jakiś czas kiedy nastąpi np. zwarcie na płycie. Taka sytuacja w tym temacie zdaje się nie występuje. Chociaż autor nie jest pewien, czy wentylator w zasilaczu kręci się... a na cpu zaraz po wyłączeniu się samoistnym i włączeniu kręci się?
  • Poziom 15  
    Być może jest tak jak mówisz, ale też być pastę sprawdził i temperatury tak dla pewności.
  • Poziom 25  
    Jak najbardziej niech tak zrobi jak kolega uzzo pisze, ale najpierw niech kolega parmacode wymieni tego FEEL'a na zasilacz, ponieważ on jest na 99% sprawcą zamieszania
  • Poziom 2  
    Wentylator od cpu działa normalnie. Kręci się także wtedy kiedy po włączeniu nie wysyła sygnału do monitora, wtedy wydaje się dziłać tylko on.
  • Poziom 43  
    parmacode napisał:
    Wentylator od cpu działa normalnie. Kręci się także wtedy kiedy po włączeniu nie wysyła sygnału do monitora, wtedy wydaje się dziłać tylko on.

    Rozumiem, że kolega jednak próbuje odpalać zestaw na Feelu mimo zapewnień, że
    parmacode napisał:
    boję się uruchamiać sprzet w takim stanie jakim jest obecnie tak jak radził speedy9.

    Gdyby wentylator w zasilaczu nie kręcił się, już teraz przynajmniej czuć byłoby z niego "zapach przegrzanej elektroniki".
    Jeśli już włączać zestaw na tym feelu II "600w" to najlepiej sama płyta gł. z procesorem, grafika i pojedyncza kość ram.
    Dyski, napędy i urządzenia usb odłączyć. Można też wyjąć podzespoły z obudowy np. na blat stołu.

    Oczywiście jako punkt nr1 planu działań zalecamy:

    AnyKey napisał:
    ale najpierw niech kolega parmacode wymieni tego FEEL'a na zasilacz