Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

JAVA - Pobieranie liczb z teztfield

fireli 20 Mar 2014 13:19 786 1
  • #1 20 Mar 2014 13:19
    fireli
    Poziom 9  

    Witam,
    Stworzyłem w netbeansie projekt graficzny prostego kalkulatora i pod przycisk licz chciałem podpiąć kod który pobierał by z pól tekstowych TextField liczby wpisane przez użytkownika po czym je dodawał

    Kod: java
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Przycisk1 to przycisk do lizcenia a i b to zmienne a text1 i 2 to pola z których mają być pobierane liczby, niestety pobiera je jako stringi i dodaje do siebie znaki a nie liczby np z 5+5 wychodzi 55, nie mogę zastosować w tym wypadku float jak stosowałem w konsolowej wersji mojego programiku.
    Jakieś pomysły sugestie jak to rozwiązać?

    0 1
  • #2 20 Mar 2014 14:33
    korrus666
    Poziom 40  

    Oj kolego podstaw brakuje.
    Text należy zamienić na liczby. W zależności od tego co tam wpisujesz trzeba wybrać odpowiedni typ.
    Jeśli to będą liczby całkowite proponuję użyć metody statycznej Integer.parseInt(s string); Jeśli będą to inne liczby to pozostałe typy obiektowe reprezentujące liczby też mają takie metody oraz konstruktory przyjmujące jako parametr String.

    0
  Szukaj w 5mln produktów