Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Fibaro Fibaro
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Listwa/taśma LED + czujnik ruchu 12v -> poprawność podłączenia + zasilacz

adek755 20 Mar 2014 22:05 8754 8
  • #1 20 Mar 2014 22:05
    adek755
    Poziom 13  

    Witam.
    Mam pytanie odnośnie takiego posiadanego zestawu:

    1. 5-metrowa listwa 150 LED

    Cytat:
    Napięcie zasilania: 12V DC
    Pobór prądu (sugerowany zasilacz/transformator): ~ 1A na 5mb
    Pobór mocy (sugerowany zasilacz/transformator): ~ 12W / 5m
    długość: 5m na szpuli
    moc zasilacza: 14,4W
    napięcie zasilacz: 12V
    typ zasilacza: wtyczkowy

    2. zasilacz 12V
    Listwa/taśma LED + czujnik ruchu 12v -> poprawność podłączenia + zasilacz
    3. czujnik ruchu MINI PIR 12V DC LED
    Cytat:
    - Kat detekcji - 100°
    - Zasięg detekcji - 8m (22°C)
    - Obciążenie - 25W
    - Wejście - 12Vdc, 2,6A
    - Wyjście - 12Vdc, 2.5A/ 25W
    - Temperatura pracy - 10°C~+40°C
    - Wilgotność pracy - <93%RH
    - Przełącznik czasowy - 5 s, 30 s, 1 min, 3 min, 5 min, 8 min
    - regulacja czujnika zmierzchowego: < 3 Lux to 1000 Lux
    - Waga - 41g
    - Pobór mocy w stanie spoczynku: 0,01A
    - Pobór mocy po załączeniu: 0,04A

    ____________________________________________________________
    Jakiś czas temu próbowałem podłączyć "standardowy" czujnik ruchu OR-CR-201 (230V). Niestety, najwidoczniej 12V z zasilacza do tego czujnika nie przemawia.

    Zakupiłem więc czujnik ruchu MINI PIR 12V DC, dedykowany już konkretnie do m.in. taśm/listw LED. Niestety, po podłączeniu wszystkiego (tak jak na schemacie niżej) dalej brak reakcji. W czujniku słychać co prawda po podłączeniu zasilacza charakterystyczne "cyknięcia" załączające, same diody jednak się nie zapalają.

    Trochę mnie to rozczarowało i jedyne co przychodzi mi do głowy to może zbyt słaby zasilacz?
    1. Czy taka reakcja po podłączeniu zgadza się z tym, że zasilacz byłby za słaby?
    2. Czujnik raczej nie uległ uszkodzeniu po próbach na zbyt niskim amperażu? (diody i zasilacz działają normalnie)
    3. Patrząc na specyfikację czujnika - potrzeba mu zasilacza co najmniej 2.6?A Np. 2.5A już będzie za słabe? Mam celować w więcej, może być i 3A i 5A i wtedy wszystko będzie współgrało podłączone w ten sposób:
    Listwa/taśma LED + czujnik ruchu 12v -> poprawność podłączenia + zasilacz

    Z góry przepraszam za trywialność pytania i ten "schemat".
    Wdzięczny będę za pomoc!

  • Fibaro
  • Pomocny post
    #2 20 Mar 2014 22:49
    Marek Marcinek
    Poziom 12  

    Sprawdź na początek czy sama listwa podłączona do zasilacza będzie świecić.
    Bądź co bądź to ona pobiera najwięcej prądu. Jeśli nie zapali to zmierz napięcie na zaciskach zasilacza (pod obciążeniem oczywiście) jeżeli spada poniżej 12V to albo listwa pobiera więcej niż piszą albo zasilacz jest uszkodzony i nie daje takiego natężenia jak powinien.
    Swoją drogą z tego co piszesz 1 A powinien wystarczyć na listwę wiec półtora amperowy zasilacz powinien bez problemu to uciągnąć.

  • Fibaro
  • #4 21 Mar 2014 00:12
    adek755
    Poziom 13  

    Sama listwa pracuje pod tym zasilaczem bez żadnych problemów już od roku, dlatego całość tematu i problem skoncentrowałem na tym czujniku.
    Znalazłem maila w archiwum i dokładne parametry listwy:

    Cytat:
    Napięcie zasilania: 12V DC
    Pobór prądu (sugerowany zasilacz/transformator): ~ 1A na 5mb
    Pobór mocy (sugerowany zasilacz/transformator): ~ 12W / 5m
    długość: 5m na szpuli
    moc zasilacza: 14,4W
    napięcie zasilacz: 12V
    typ zasilacza: wtyczkowy

    Dodam też (o ile to ma znaczenie), że zasilacz wymieniałem jakieś 3 miesiące temu, bo poprzedni się spalił i fabrycznie dostałem do listwy taki zasilacz:
    Listwa/taśma LED + czujnik ruchu 12v -> poprawność podłączenia + zasilacz

    Co do podłączenia to próbowałem także podłączać listwę w wyżej przedstawionym "schemacie" odwrotnie, ale również brak reakcji. Max co uzyskałem i jedyny sygnał od czujnika to te "cyknięcia" charakterystyczne przy włączaniu/wyłączaniu w czujnikach ruchu.

    Wracając jeszcze do informacji ze specyfikacji czujnika:
    Cytat:
    - Wejście - 12Vdc, 2,6A

    Czy to nie oznacza, że czujnik powinien dostać minimum 2,6A? Z tego na co sam mogę wpaść to jedynie to, ale wolałem już zapytać, żeby uniknąć ew. niepotrzebnie
    wydanych pieniędzy na zasilacz.

    Aha, po tych wszystkich próbach podłączyłem listę ponownie bezpośrednio pod zasilacz i świeci.
    /No i nie wiem o co tu może chodzić... :|

  • Fibaro
  • Pomocny post
    #5 21 Mar 2014 08:50
    Marek Marcinek
    Poziom 12  

    Skoro na linii zasilacz - listwa wszystko gra to rzeczywiście problem może być z czujnikiem lub z jego podłączeniem.
    1. Jesteś pewien że jest podłączony prawidłowo? Ewentualnie dorzuć fotkę tabliczki znamionowej czujnika z fabrycznym schematem podłączenia oraz z tym co podłączone jest przez Ciebie.
    2. Wejście 2.6 A oznacza maksymalny prąd przy pełnym obciążeniu które dla tego czujnika wynosi 2,5A , z kolei sam czujnik pobiera w porywach 40mA (dane które podałeś w pierwszym poście)

  • #6 21 Mar 2014 19:47
    adek755
    Poziom 13  

    SCHEMAT:
    Listwa/taśma LED + czujnik ruchu 12v -> poprawność podłączenia + zasilacz


    MOJE PODŁĄCZENIE:
    Listwa/taśma LED + czujnik ruchu 12v -> poprawność podłączenia + zasilacz

  • Pomocny post
    #7 21 Mar 2014 20:13
    Marek Marcinek
    Poziom 12  

    Rozumiem że + zasilacza łączysz z przewodem oznaczonym "X" a wyjście "+" na listwę z przewodem "Z". Przewód Y jest wspólny dla "-" zasilacza i listwy.

    Jeśli tak to wygląda to masz dobrze podłączone.

    W tej sytuacji, jeżeli nadal układ nie chce działać to pozostaje stwierdzić że jednak czujnik jest uszkodzony. Radzę złożyć wizytę sprzedawcy i zareklamować produkt. Być może wymienią od ręki.
    Daj znać jak się sprawa zakończyła.
    Pozdrawiam

  • #8 22 Mar 2014 18:08
    adek755
    Poziom 13  

    Ok, działa. Dołączony schemat był błędnie opisany. Podłączyłem odwrotnie aniżeli na schemacie i wszystko pracuje poprawnie.

  • #9 03 Maj 2014 13:08
    Rafex13
    Poziom 10  

    Podłączę sie pod temat.Zakupiłem czujnik ruchu pir 416 12v i podłączyłem zgodnie ze schematem.Wszystko działa i reaguje na ruch lecz jest jeden mały problem.Otwieram szafę światło się zapala po czym zamykam drzwi i gaśnie.Po około 30 sekundach zapala się samoczynnie kiedy w pomieszczeniu nie ma nikogo i już nie chce zgasnąć.

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo