Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Megane II ph I - Brak przednich świateł przeciwmgielnych oraz klimatyzacji

elektronik123456789 21 Mar 2014 00:19 5289 6
  • #1
    elektronik123456789
    Level 21  
    Witam,
    w samochodzie jak w tytule tematu czyli Megane II ph I 2005 r. wersja kombi, 1.9 dCi trapią mnie dwa problemy: brak świateł przeciwmgielnych przednich oraz zupełny brak reakcji na próbę załączenia klimatyzacji.

    Objawy braku świateł: próba włączenia świateł manetką kończy się fiaskiem, nie zapala się nawet kontrolka na desce rozdzielczej. Przełącznik wygląda na sprawny, a dlaczego ? Po otwarciu drzwi kierowcy i odczekaniu dłuższej chwili gaśnie wyświetlacz LCD komputera, kontrolka ręcznego i otwarcia drzwi (wersja bez czujników ciśnienia).
    Przekręcenie manetki w pozycję świateł przeciwmgielnych powoduje chwilowe zaświecenie się kontroli drzwi, która po paru sekundach gaśnie. Czyli manetka daje impuls. Bezpiecznik F10 20A który był cały w module zabezpieczeń i połączeń podstawiony na inny i nadal to samo. Testy oczywiście na włączonych światłach mijania.



    Objawy awarii klimatyzacji:
    Wciśnięcie przycisku AC (klimatyzacja manualna) nie daje żadnego efektu. Zwróciłem uwagę na ten problem mechanikowi przy wymianie rozrządu. Jedyne co zrobił to odzyskał około 60% R134a i nabił ponownie układ za pomocą 550 g gazu. Stwierdził, że skoro gaz był już od dłuższego czasu to układ jest szczelny. Ciśnienia mi nie podał, klimatyzacja załączała się jeszcze na początku lutego, i nagle przestała. Bezpiecznik sprzęgła sprężarki F4 10A w module zabezpieczeń i połączeń podstawiony na inny i nadal to samo. Też był cały. Podstawiony na próbę był też moduł sterowania ogrzewaniem z przyciskiem AC. Bez poprawy. Sprężarka oraz wentylator nie startują.

    Dodatkowo w owym module wypiąłem i wpiąłem kostki PPA 12 pin (światła) i PPM2 12 pin (klimatyzacja).

    Może to pomoże, ale samochód był podłączony do clipa u elektronika i jedyne błędy jakie były obecne to czujnik deszczu (podmieniony, żel jest dobry, nadal nie działa) i przepływomierz (założony inny, oryginalnie założony był odłączony, jego wpięcie zabrało z 100 KM silnikowi, teraz z nowym już podłączonym dynamika była w porządku, plus brak dymienia). Więcej błędów nie było.

    Czy możliwe jest, wyłączyć niechcący te światła i klimatyzację w UCH podczas walki z czujnikiem deszczu lub przepływomierzem ?
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Przypadkiem w UCH tego nie da się wyłączyć. Przepływomierz nie jest w UCH lecz w wtrysku, więc to też odpada. Podłączony pod clipa - super, a wystarczyło odczytać ciśnienie płynu chłodzącego (czynnika w układzie klimatyzacji), jeśli będzie 0 to presostat uwalony lub jego wtyczka. W parametrach widać również jak na dłoni czy przychodzi żądanie uruchomienia kompresora klimatyzacji, ale kto by tam parametry odczytywał....

    Jak zdejmiesz przednie lewe nadkole, to dostaniesz się do kostki instalacji w zderzaku, kostkę rozepnij, włóż dwa druciki i podłącz jakąś żarówkę, włącz mgielne na manetce.

    elektronik123456789 wrote:
    Bezpiecznik sprzęgła sprężarki F4 10A w module zabezpieczeń i połączeń podstawiony na inny i nadal to samo. Też był cały


    A pomyślałeś aby ciągłość obwodu sprawdzić? Czy jest przejście między bezpiecznikiem a kostką przy kompresorze?
  • #3
    elektronik123456789
    Level 21  
    Ogólnie to najpierw chcę pobrać schemat instalacji elektrycznej aby nie działać na chybił trafił, ale w ogromie zmian i różnych rewizji nie wiem który z tych należy pobrać:
    Code:

    Megane II (X84) NT 8274A 03-01-2005
    Megane II (X84) NT 8298A 28-11-2005
    Megane II (X84) NT 8299A 28-11-2005 ELK
    Megane II (X84) NT 8339A 06-04-2007 BCS
    Megane II (X84) NT 8340A 18-04-2006 ELK
    Megane II (X84) NT 8341A 09-10-2006 BCS
    Megane II (X84) NT 8342A 09-10-2006 ELK
    Megane II (X84) NT 8343A 02-05-2007 BCS
    Megane II (X84) NT 8344A 02-05-2007 ELK
    Megane II (X84) NT 8392A 04-06-2007 BCS
    Megane II (X84) NT 8393A 04-06-2007 ELK
    Megane II (X84) NT 8445A 19-11-2007
    Megane II (X84) NT 8446A 19-11-2007


    Dzisiaj po południu albo w sobotę będę walczyć dalej, pompkę spryskiwacza (gumowy tłoczek) i podświetlenie konsoli już uruchomiłem.

    DODANO
    Po podłączeniu żarówki do kostki świateł przeciwmgielnych nic się nie dzieje, same światła zasilone bezpośrednio z akumulatora działają. Próba emulacji czujnika ciśnienia klimatyzacji za pomocą rezystora także nie daje żadnych efektów.

    Doradzi jakaś dobra dusza, który z tech schematów jest poprawny ?
  • #4
    mmondry
    Level 10  
    witam,
    mam identyczny problem ze swoją meganką, (megane II ph I) Problem świateł i klimatyzacji pojawił się jednocześnie na przełomie marca i kwietnia. Klimatyzacja została uzupełniona i po tygodniu wyparował czynnik.
    Żarówki sprawdzone, instalacja od modułu z bezpiecznikami sprawdzona. Czy są jakieś pomyły rozwiązania problemu?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    pozdrawiam
  • #5
    andrzej20001
    Level 43  
    mmondry wrote:
    Klimatyzacja została uzupełniona i po tygodniu wyparował czynnik.
    to znaczy że jest niieszczelna
    . Kontrolka świateł działa?
  • #6
    mmondry
    Level 10  
    nie, kontrolka przeciwmgielnych nie działa. Co do klimatyzacji to była nieszczelna, wykazała to azotowa próba szczelności.
    co do świateł to pierwszy elektryk się poddał. jutro będzie miał podejście drugi. a może jakieś podpowiedzi?
    pozdrawiam