Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Electrolux ESL 66010 - myje, ale nie grzeje

21 Mar 2014 00:30 10014 15
  • Poziom 11  
    witam,
    do rzeczy,

    objawy:
    * zmywarka nie grzeje wody (po skończeniu programu (ja używam tylko Auto) i otwarciu drzwiczek nie bucha para, naczynia są zimne i mokre)

    sprawdzono:
    * oględziny - sitka, filtry czyste
    * grzałka - sprawna (25Ω), kabelki - jest przejście na hydrostat i na moduł (gn.A)
    * czujnik NTC - sprawny (3k7 w temp. pok. i spada przy grzaniu), nie wiem jak sprawdzić czujnik zmętnienia i czy ma on w ogóle znaczenie w sprawie grzania
    * hydrostaty - sprawne (przy lekkim dmuchu = pyknięcie i zwarcie styków), kabelki - jest przejście na grzałkę, na moduł (gn.B i C) i na przycisk ZAS.
    * tacho - sprawne (230Ω, sprawdzone na module gn. E)
    * przekaźnik w module - sprawny (podłączałem 12V = klika, zwiera styki na złączce, żadnych oznak spalenia, przegrzanych ścieżek),
    jedyne co w module było nie tak, to kondensator 0.022uF/275V miał luźną nóżkę (pękł lut), poprawiłem - nic nie pomogło
    pozostałe elementy i ścieżki - jak z fabryki
    * kable - ok, zagięcie na drzwiach ładnie zabezpieczone, żadnych oznak załamań itd. (tym bardziej że kable od grzałki sprawdziłem od styku do styku i są wszystkie przejścia)

    jakieś propozycje?
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 12  
    Do sprawdzenie czy z modułu wychodzi napięcie .

    Czy podłączałeś grzałkę na krótko ?
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 11  
    Nie, na razie sprawdzałem wszystko bez zasilania zmywarki,
    dziś spróbuję pomierzyć sygnały "na chodzie",
    a co do grzałki - zakładam, że na krótko będzie działała, bo jak mając odpowiednią oporność może nie działać? :)
  • Pomocny post
    Specjalista AGD
    moabie napisał:
    * tacho - sprawne (230Ω, sprawdzone na module gn. E)

    Dokładnie sprawdź. Na ciepło.
    Na początku cyklu zmywania zmywarka grzeje wodę :?:
  • Poziom 11  
    Włączyłem program "Szybki" =30min,
    grzałka grzała,
    a cewka tacho w połowie programu (oczywiście jak się nie kręci) ma niezmiennie 230Ω,
    a wytwarzane na nim napięcie w czasie pracy 15V~ (10V~ na drugim styku)
    cały program przeszedł bezproblemowo,

    ponieważ czytałem o przypadkach, że czasem tylko pierwszy program po zasileniu zmywarki przeszedł prawidłowo, włączyłem program jeszcze raz (przez ten czas akurat nazbierały się nadmiarowo naczynia :))
    efekt: bezproblemowo,

    zobaczę jeszcze na innych programach,
    jednak nie wierzę w samoistne naprawienie, dam znać co i jak.
  • Specjalista AGD
    Na krótkim programie prawie zawsze grzeje przy uszkadzającym się tacho .
  • Poziom 11  
    No więc tak,
    dłuższy program (ja korzystam z 'Auto') również skończył się bezproblemowo, tzn. woda grzała się do końca, buchała para itd.

    skręciłem całą zmywarę, wstawiłem w zabudowę i.. kolejny program 'Auto' już nie grzała, a raczej grzała, ale słabo (ledwo wyczuwalne ciepło po otwarciu drzwi zmywarki), a woda nie odparowała,

    czy takie oznaki dają 100% pewność że to tacho siada? Czy, jeśli tak, da się ją naprawić, czy rozglądać się za nową?
  • Pomocny post
    Specjalista AGD
    Weź wymontuj tacho z pompy, podłącz omomierz i nagrzej porządnie cewkę suszarką do włosów. Będziesz miał 100% pewność, czy to tacho.
  • Poziom 11  
    Na programach 'Szybki' i 'Bardzo brudne naczynia' grzeje, z tym że 'Szybki' z zasady trwa tylko 30min i często nie domywa,
    na pozostałych programach niestety nie grzeje (a przynajmniej nie dogrzewa, bo w trakcie pracy czuję jak zlewozmywak jest ciepławy),
    więc na razie włączam program 'Brudnych naczyń', ale wiem, że to rozwiązanie przejściowe

    jednak z wyjęciem z zabudowy i rozkręceniem zmywarki przy krzątającej się w koło rodzinie ciężko, więc zrobię to w odpowiednim momencie, sprawdzę tacho i napiszę co i jak. Na razie tematu nie zamykam.
  • Poziom 21  
    A może by tak zacząć po prostu od odczytania błędów?
  • Poziom 1  
    Witam. Mam dokładnie ten sam problem ze zmywarką Electrolux 60010vi-- myje, ale nie grzeje, lub słabo grzeje wodę. C było przyczyną, jak Pan rozwiązał problem.
  • Poziom 11  
    Witam,
    jeszcze nie rozwiązałem tej sprawy, myję na 'Szybkim' programie (30min.) na którym zmywarka (jeszcze) grzeje. Myślę, że do sprawy wrócę jak zmywarka całkiem padnie, albo będzie trochę czasu.
    eldom - rozumiem, że wiąże się to z wezwaniem serwisanta, koszty itd.. czy wiesz ile kosztuje takie sprawdzenie błedów, czy ogólnie diagnoza?
  • Poziom 1  
    Witam,
    ja miałam problem ze zmywarką, która przeciwnie nie wyłączała grzałki i prawie gotowała wodę. Pojawiał się błąd i60, przerywało mycie, a po otwarciu zmywarki buchała para jak w saunie:). Poczytałam trochę w necie i trafiłam na stronę Pani Joanny Pądzik-dzięki wielkie za pomoc. Szanowni użytkownicy forum, zacznijcie od zmiany przekaźnika, koszt 3zł, dostępny w sklepach elektronicznych, wystarczy wylutować małą kostkę - pięć nóżek - i założyć nową. U mnie pomogło:) Jest super więc polecam, bo może problem z niegrzaniem jest w tym samym.
  • Poziom 11  
    Witam,
    wracam do naprawy

    zmywara rozebrana, wyjąłem tacho, a z niego cewkę.
    Normalnie ma 230Ohm, lekko podgrzeję - od razu przerwa.
    Czyli uszkodzona?

    Jeśli tak, to można gdzieś dostać taką cewkę, czy trzeba kupować całe tacho, czy jeszcze większy moduł??
    W jakiej cenie to chodzi, a może ma ktoś na sprzedaż?
    Dzięki i pozdr.
  • Poziom 2  
    Też miałem problem z dostaniem tej cewki i wsadziłem z pralki BEKO, łatwo dostępna wymiary identyczne. Oporność 93 ohm napięcie max 5,8 V (oryginalna 220 ohm, max 10v). Zmywarka śmiga bez problemów. Przekaźnik zaczyna pracować od napięcia 4V więc można śmiało wsadzić BEKO. Koszt 15 zł w sklepie z częściami. A mechanik chciał wymienić pompę z grzałką za 400 zł.
  • Poziom 11  
    Dzięki za info.
    Udało mi się dostać oryginalne tacho na elektrodzie za 65zł, zamykam.