Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Huawei E5776s-32 szybkie uruchamianie i ładowanie

Adam Ś. 23 Mar 2014 13:55 2745 0
  • #1
    Adam Ś.
    Poziom 12  
    Witam.

    Od listopada zeszłego roku używam routera Huawei E5776s-32 razem z internetem Plusa. Wszystko jest w porządku, tzn. internet działa bez zarzutu, jednak mam problem z samym routerem.

    Router ten posiada funkcję szybkiego uruchamiania. Przy wyłączonej tej opcji uruchamia się z 30 sekund lub dłużej. Po włączeniu trwa to zaledwie 5-6 sekund. Problem w tym że gdy mam włączoną tą funkcje to działa ona tylko do momentu ponownego ładowania routera. Później router uruchamia się znowu z 30 sekund. Ustawieniami urządzenia zarządza się przez stronę internetową, jest tam kontrolka typu checkbox (ten taki ptaszek) którą trzeba zaznaczyć (zaptaszkować) aby aktywować tą funkcje szybkiego uruchamiania. Tak jak pisałem po ładowaniu funkcja ta tak jakby się dezaktywuj sama, ale w ustawieniach routera nadal widnieje zaznaczenia czyli że niby funkcja ta jest aktywna nadal. W takim wypadku trzeba odznaczyć a następnie ponownie zaznaczyć tą kratkę i potem jest ok do kolejnego ładowania :/ Czy ktoś używający tego routera ma podobny problem?

    Druga sprawa to ładownie. Czasami jest tak że gdy zaczyna mi migać ikonka baterii i podłączę ładowarkę to na ekranie urządzenia ikonka baterii zaczyna się napełniać i urządzenie się ładuje, jednak po jakimś czasie (np. 15min) gdy patrzę znowu na ekran nie widać już tej animacji a wyświetla się tylko ikonka baterii z jedną kreską (na 4), dodatkowo ładowarka jest "zima" a podczas ładowania lekko się grzeje, więc wychodzi na to że ładowanie się jakoś wyłącza. Trzeba odłączyć ładowarkę i ponownie podłączyć aby nastąpiło dalsze ładowanie. Czy ktoś ma też podobny problem?

    Mnie się wydaje że wina leży po stronie softu. Nie wiem czy soft nie jest tworzony przez programistów z plusa, w sensie przez nich modyfikowany, bo wchodząc na stronę internetową routera służącą do jego konfiguracji zamiast loga Huawei jest logo Plusa. Dodatkowo od razu jak dostałem ten router to przy pierwszym uruchomieniu pojawiła się możliwość jego aktualizacji przez online (router ten ma taką możliwość) i go zaktualizowałem (wszystko zakończyło się pomyślnie). Teraz trochę żałuje bo może starsza wersja byłaby lepsza. Niestety od tamtej pory nie pojawiają się nowe aktualizacje.

    Wgrałbym do niego oryginalny soft Huaweia, ale takowego nie ma do pobrania, nawet na stronie Huaweia. Oddałbym też router na gwarancję aby go sprawdzili ale boję się że wróci w gorszym stanie niż jest teraz (tzn. porysowany itp) a jest on praktycznie jak nowy, no rys nie widzę...

    Router fajny tylko czasem wkurza że trzeba czekać z te 30-40 sek na uruchomienie zamiast 5 :/ A za każdym razem po ładowaniu wchodzić do ustawień, jeszcze za każdym razem podając login i hasło, jest trochę uciążliwe. No i to ładowania, czasami ma sie wrażenie że powinno już się naładować z 50% a tu człowiek patrzy i jest jedna kreska i nie widać oznak aby miało to się zwiększyć.