Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

fiat bravo 1.4 12v rocznik 95 - Nie odpala, brak iskry, pali na pych.

23 Mar 2014 14:27 2955 15
  • Poziom 15  
    Jak w temacie, kręci, ale nie odpala, 0 reakcji, wykręciłem świecę i przyłożyłem do masy, nie daje iskry, na pych o dziwo odpala - gdzie szukać przyczyny?
    Jak odpali się na pych, a potem zgasi to odpala jakiś czas normalnie.
    Nie było nic wymieniane.
    Czytałem, że to może być np czujnik położenia wału, wiązka wn lub cewka, pytanie jak sprawdzić bez wymiany poszczególnych części, o ile to możliwe.
  • Poziom 41  
    A może to tylko kostka stacyjki do wymiany, sprawdź.
  • Poziom 15  
    A jak to sprawdzić? Rozrusznik kręci, więc jak rozumiem musiało by nie podawać napięcia na zapłon?
    Na krótko coś spiąć?
  • Poziom 32  
    Napięcie w momencie kręcenia rozrusznikiem?
  • Poziom 15  
    Napięć nie mierzyłem, nie mam miernika przy sobie, a jestem na wyjeździe do rodziny, dlatego też zależy mi na doprowadzeniu auta do stanu używalności.
    Spróbuję miernik załatwić, ale nie bardzo mam od kogo.
  • Poziom 32  
    Castorama i tym podobne sklepy, niecałe 20zł.
  • Poziom 15  
    Tu nie ma castoramy, to wiocha ;p
    Ale pożyczyłem.
    Na akumulatorze napięcie podczas kręcenia wynosi ~9.5 V
    Na samym rozruszniku też zmierzyć?
  • Poziom 14  
    jakiś czas temu miałem tak w punto.
    akumulator do wymiany.i koniec.Nie kombinowac z kostka stacyjki czy "cóś".To nie vw.
  • Poziom 41  
    A ile masz na światłach stop ?
  • Poziom 32  
    Tak jak myślałem, akumulator podmień.
  • Poziom 41  
    To fakt, w punto zdarzyło mi się coś takiego (rozrusznik kręcił jak wariat). Na pewno warto podstawić inny akumulator lub leice .
  • Poziom 15  
    To nie akumulator, przełożyłem z innego auta, i to samo.
    Oba aku w innym aucie odpalają.

    Na światłach stop mam 12.17v, bez niczego na akumulatorze jest 12.32, na światłach mijania 11.96v
    Chwilę kręciłem, może się rozładował trochę już.
  • Poziom 41  
    Z tymi światłami to był sarkazm.
    Na kostce stacyjki zrób zworę między stałym plusem a plusem po zapłonie. Spróbuj wtedy odpalić. Co się dzieje z napięciem na wtrysku podczas rozruchu ?
  • Poziom 15  
    Zaraz popatrzę.

    Dodano po 38 [minuty]:

    Bardzo proszę o informację, które przewody spiąć, jest 7, gruby brązowy oraz pomarańczowy, czarno-czerwony, żółty, żółto-niebieski, żółto-zielony, biało-pomarańczowy, brązowy to masa, + po zapłonie to chyba żółtozielony, bo tylko na nim nie ma napięcia, z którym + zewrzeć, obojętnie?
  • Poziom 15  
    Witam, chyba znalazłem usterkę - nad cewką jest złączka z grubą wiązką przewodów, które idą do komputera, jeden ze styków, na przewodzie czerwonym był odgięty, i nie stykał poprawnie - plastik był przypalony, jak doprowadziłem do porządku, odpalił bez problemu, z ciekawości mam pytanie, za co odpowiada ten konkretny przewód?