Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jak udostępnić internet z WiFi po LAN?

Maryush 08 Kwi 2005 10:45 10433 16
  • #1 08 Kwi 2005 10:45
    Maryush
    Poziom 22  

    Łączę sie z netem poprzez bezprzewodową sieć lokalną. W domu mam dodatkowo zrobiony LAN (dwa kompy w tym mój, systemy: win XP) i chciałbym, żeby na drugim kompie był internet. Konfiguracja wygląda tak:
    Komputer z kartą radiową:
    ustawienia radiówki:
    Adres IP: 192.168.0.11
    Maska podsieci: 255.255.255.0
    Brama domyślna: 192.168.0.1
    Preferowany serwer DNS: 192.168.0.1
    Alternatywny serwer DNS: 192.204.159.1
    Ustawienia karty sieciowej:
    Adres IP: 192.168.1.1
    Maska podsieci: 255.255.255.0
    Ustawnienia karty sieciowej w drugim kompie:
    Adres IP: 192.168.1.2
    Maska podsieci: 255.255.255.0
    Co zrobić i jak to skonfigurować, żeby to działało :?:

    0 16
  • #2 08 Kwi 2005 11:20
    Harry3612
    Poziom 15  

    1. W kompie pierwszym włączyć udostępnianie połączenia wi-fi.
    2. Zmienić ustawienia połączenia lan na te które wypisałeś (po włączeniu udostępniania wingroza ustawi je automatycznie na 192.168.0.1, 255.255.255.0) czyli:
    Adres IP: 192.168.1.1
    Maska: 255.255.255.0
    3. W kompie syna ustawić:
    Adres IP: 192.168.1.2
    Maska podsieci: 255.255.255.0
    Brama: 192.168.1.1
    DNS: 192.168.1.1

    Można również użyć dowolnego softu typu WinGate, WinRoute, CCProxy itp. rezygnując ze standardowego udostępniania w windowsie.

    pozdrawiam

    0
  • Pomocny post
    #4 08 Kwi 2005 13:15
    Harry3612
    Poziom 15  

    Dokładnie o to chodzi :) Połączenia sieciowe ==> połączenie wi-fi (karta bezprzewodowa) ==> właściwości ==> zaawansowane ==> zaznaczyć "Zezwalaja innym uzytkownikom sieci..."

    0
  • #6 08 Kwi 2005 15:09
    LEM
    Poziom 33  

    Pingi lecą, to znaczy, że działa połaczenie sieciowe. Zakładając, ze masz włączone udostępnianie połaczenia wpisz DNSy TPSA (194.204.152.34, 194.204.159.1), a wcześniej spróbuj pingować np WP ale po IP 212.77.100.101 i zobacz co się dzieje.

    P.S.
    Nie bardzo rozumie to stwierdzenie

    Cytat:
    Nie dosyć, że nie działa to jeszcze komputery się nie widzą
    Skoro pingi "lecą" to komputery się widzą, więc ....

    0
  • #8 16 Kwi 2005 20:48
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 09 Maj 2005 20:48
    grzeniu29
    Poziom 2  

    Witam.Mam ten sam problem ustawienia mam tak jak wyzej siec dziala,ale nie moge wlaczyc udostepnienia."nie mozna wlaczyc uslugi udostepnianie polaczenia internetowego.polaczenie przez siec lokalna LAN jest juz skonfigurowane z adresem IP wymaganym do automatycznego adresowania IP"

    0
  • #10 09 Maj 2005 21:14
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda

    W xp najprosciej jest zaznaczyc jeden ptaszek w ustawieniach danego polaczenia lokalnego ustawionego juz recznie,a mianowicie zaznaczyc : 'zezwalaj innym uzytkownikom sieci na laczenie sie poprzez polaczenie internetowe tego komputera".

    Opcja ta jest dostepna tylko w polaczeniach innych niz dane internetowe i tam tego szukajcie.

    Pozdrawiam

    0
  • #11 10 Maj 2005 21:22
    grzeniu29
    Poziom 2  

    Dzieki,ale w tym sek,ze nie moge wl.tego.Zaznaczam podaje,ze musi zmienic IP potwierdzam chwila ciszy i wyskakuje ten komunikat."nie mozna wlaczyc uslugi udostepnianie polaczenia internetowego.polaczenie przez siec lokalna LAN jest juz skonfigurowane z adresem IP wymaganym do automatycznego adresowania IP". Nie mam firewalla.Windosowski jest wyl.

    0
  • #12 10 Maj 2005 21:26
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda

    grzeniu29 napisał:
    Dzieki,ale w tym sek,ze nie moge wl.tego.Zaznaczam podaje,ze musi zmienic IP potwierdzam chwila ciszy i wyskakuje ten komunikat."nie mozna wlaczyc uslugi udostepnianie polaczenia internetowego.polaczenie przez siec lokalna LAN jest juz skonfigurowane z adresem IP wymaganym do automatycznego adresowania IP". Nie mam firewalla.Windosowski jest wyl.

    Widze ze meczarnie, wiec zainstaluj winrouta zestaw podsiec na sztyqno z adresacja jaka sobie tam wymyslisz i po klopocie

    0
  • #13 10 Maj 2005 22:22
    grzeniu29
    Poziom 2  

    Rowniez sprawdzalem przez WinRoute Lite.Ethernet na jednym jest na stale na drugim automatycznie. Internetu brak.Nie wiem moze zle cos ustawilem,ale tu nie ma co zle ustawic.

    0
  • #14 11 Maj 2005 10:25
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda

    A moze nie jest brak tylko na tym kompie podlaczonym przez lan ustaw wlasciwie adresy najlepiej oczywiscie na stale, brama i dns to oczywiscie komp z winroutem, no dns mozesz dac sobie inny :) popinguj itd i bedzie wszystko wiadomo

    1
  • #15 12 Maj 2005 08:22
    grzeniu29
    Poziom 2  

    Komputer z kartą radiową:
    ustawienia radiówki:
    Adres IP: 192.168.0.29
    Maska podsieci: 255.255.255.0
    Brama domyślna: 192.168.0.1
    Preferowany serwer DNS: 192.168.0.1
    Alternatywny serwer DNS: 192.204.159.1
    Ustawienia karty sieciowej:
    Adres IP: 192.168.1.1
    Maska podsieci: 255.255.255.0
    Ustawnienia karty sieciowej w drugim kompie:
    Adres IP: 192.168.1.2
    Maska podsieci: 255.255.255.0
    brama domyslna 192.168.1.1
    Dns 192.204.159.1
    pingi leca z klijeta na server z serwera na klijeta rowniez.siec dziala poprawnie.moze jest jakis program do testowania sieci?

    0
  • #16 12 Maj 2005 10:40
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Wiec zainstaluj winrouta albo cos w tym rodzaju i po klopocie

    0
  • #17 14 Maj 2005 20:53
    neo81
    Poziom 11  

    A ja mam inny problem z udostepnianiem :/
    Udostepniam neta na winme z radiowki na innego kompa z xp po kablu i niby wszystko dziala ale nie da sie otworzyc np onetu albo wp na obu kompach :/ google dziala to dziwne kiedy wylacze to udostepnianie to wszystko wraca do normy :) chcialem uzyc winroute ale program nie widzi kart :) ja juz zglupialem i nie wiem jak sobie z tym poradzic :) moze ktos mial podobny problem :) Help Me plz :)

    0
  Szukaj w 5mln produktów