Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Mastercook - Zmywarka cały czas wypompowuje wodę

23 Mar 2014 18:14 5334 3
  • Poziom 6  
    Witam.
    Mam problem jak w temacie. Może, któryś z Kolegów zetknął się z podobnym problemem. Zmywarka po włączeniu uruchamia pompę opróżniania i pracuje do chwili pojawienia się błędu z trzykrotnym sygnałem dźwiękowym co wskazuje na problem z opróżnianiem. Wyłącznik pływakowy w wannie sprawdzony, pompa czysta itd.

    Zauważyłem, że nie pobiera wody, a wydaje mi się, że powinna zacząć ten krok podczas wypompowywania. Elektrozawór sprawny lecz nie dostaje napięcia. Sprawdziłem termostat, odpiąłem przewód uziemiający od grzałki, wzrokowo sprawdziłem moduł sterujący, wszystkie switch-e. Nie mam pojęcia co jeszcze może być, czy rzeczywiście moduł? Proszę szanownych Kolegów o pomoc.
  • Poziom 6  
    Witam ponownie. Spodziewałem się choć jednej, dwóch odpowiedzi... Nie miałem czasu/cierpliwości by podejść jeszcze raz do tej zmywarki, a gdy wreszcie to nastąpiło "posunąłem" się o jeden krok do przodu. Otóż teraz mam problem nie z bez przerwy pracującą pompa opróżniania lecz ze zjawiskiem przelewania po uruchomieniu elektrozaworu napełniania. Program zaczyna się normalnie czyli poimpa opróżniania startuje, później zatrzymuje się i otwiera zwór napełniania. Mikro switch działa i jest sprawny, a jednak przy pierwszym otwarciu elektrozaworu nie daje sygnału do jego zamknięcia i tym samym woda wylewa się z komory pływaka i uruchamia się pompa opróżniania przez hydrostat, co za tym idzie alarm z 4-krotnym sygnałem. Nie wiem już gdzie szukać, a nie chcę ryzykować zakupu elektroniki. Może któryś z Kolegów ma doświadczenie z taka wadą lub wie w jaki sposób sprawdzić elektronikę.
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Wyczyść : komorę hydrostatu + węża który od niej dochodzi tzw. peszla :D
  • Poziom 6  
    Wygląda na to, że rzeczywiście drożność węża od komory pływakowej do komory filtra miała tu decydujące znaczenie. Poprzednio sprawdzałem dmuchając w niego i wydawał się drożny, ale to jak widać nie wystarczało do swobodnego przepływu wody. Wymontowałem i wyczyściłem, było w nim sporo brudu. Puściłem teraz próbny cykl mycia i zobaczymy. Na razie serdeczne dzięki za pomoc. Po upewnieniu się, że wszystko jest w porządku podzielę się informacją.
    Edit:
    Okazuje się, że wszystko działa. Dziękuję serdecznie za pomoc i zamykam temat.