Witam. Składam sobie klawiaturę midi (robię już którąś z kolei na tym samym projekcie i oczywiście wszystko działa) jednak mam do Was kilka spraw związanych z tym tematem.
Otóż po pierwsze:
- mam plik asm, który jak pisałem działa, jednak w projekcie brakuje mi złącza midi IN - jest ono w innych projektach (z podłączeniem sobie poradzę bez problemu), jednak chciałbym prosić o pomoc w poprawie kodu.
Rzeczowy układ poniżej:
oraz wsad:
Kod: asm
Wiem, napewno, że muszę dodać następujący fragment do kodu powyżej
Złącze będzie zatem podpięte pod pin 26 - RC7/RX
Proszę o podpowiedź czy jeszcze jakieś fragmenty trzeba tam dołożyć, aby złącze spełniało swoją rolę.
Opieram się troszkę na tym co poczytałem, a także na kodzie z projektu do zmiany kanału midi - poniżej schemat i pełny kod.
![[PIC16F877][ASM] - Klawiatura midi - wsad do procka [PIC16F877][ASM] - Klawiatura midi - wsad do procka](https://obrazki.elektroda.pl/4832034100_1395690698_thumb.jpg)
Będę miał jeszcze jedno pytanie dotyczące modyfikacji tego układu, jednak to może później.
Oczywiście staram się równocześnie szukać i czytać na powyższy temat, jednak dopiero od niedawna staram się stawiać kroki w mikrokontrolerach i jeszcze nie wszystko jest dla mnie jasne. Oczywiście potrafię sobie zrobić z tego plik hex i zaprogramować pic'a.
Proszę o pomoc w temacie.
Pozdrawiam
Przepraszam, że piszę nowy post, ale coś się dzieje, że nie mogę wyedytować posta.
Chodzi o to, że doczytałem, że muszę zdefiniować stałą:
- wydaje mi się, że tak to powinno być, ale czy zadziała ?
Jeszcze mam jedną sprawę odnośnie powyższego kodu.
Chciałbym tam dołożyć powiedzmy 3-4 potencjometry.
Ja wykorzystuję nie wszystkie przyciski, więc wolne mam piny RD0 RD1 RD2 RD3 - które normalnie są używane do klawiatury.
Czy jest możliwość, żeby dołożyć owe potencjometry opierając się o poniższy schemat i kod?
![[PIC16F877][ASM] - Klawiatura midi - wsad do procka [PIC16F877][ASM] - Klawiatura midi - wsad do procka](https://obrazki.elektroda.pl/4185068600_1395864290_thumb.jpg)
Moderowany przez LordBlick:Wiadomości scalono