Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

problem z instalacja win98 na aristo2600F !

doc3nt 08 Apr 2005 13:54 1946 15
  • #1
    doc3nt
    Level 20  
    witam,
    zakupilem wlasnie cos podobnego i byl tam zainstalowany linux.
    potrzebny mi na nim byl win98 wiec dalem formata i ustawilem partycje od nowa.
    problem jest w momencie kiedy instalator uruchamia sie juz drugi raz i wyszukuje urzadzenia PnP - zawsze w tym samym momencie wywala blue screen'a z jakims tam bledem i dupa...
    probowalem kilka roznych instalek 98 i caly czas tak samo - ten sam blad w tym samym momencie.

    dla sprawdzenia sprzetu zainstalowalem xp prof sp2 - chodzi OK!

    tylko ze mnie potrzeba starego systema :(

    mozliwe jest aby instalacja 98 nie mogla byc na "tym okreslnym" sprzecie?
    moze to wlasnie sprzetowo jest ograniczone?
    nie wiem, nie znam sie, nie orientuje sie...

    dodam ze na plytach ze sterami sa tez i do win 95 i 98 i 2000 i xp - wiec...???

    bede dzwieczny za podpowiedz...

    pozdrawiam w tym tak "ciezkim" dniu
  • #2
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Jak masz zamiar podawać takie oto informacje: wywala blue screen'a z jakims tam bledem " to spodziewaj się podobnie precyzyjnych odpowiedzi.
  • #3
    doc3nt
    Level 20  
    no numeru nie zapisalem ani nie pamietam ;(
    domyslam sie ze chodzi o jakies urzedzenia wej/wyj
    bo zoonk nastepuje wlasnie w chwili rozpoznawania sprzetu.
    jesli bez podania nr tegoz bledu nie jest mozliwa zadna wskazowka - to trudno - moj blad...
    na razie mam zainstalowanego xp i dlatego nie jestem w stanie podac tego bledu...
    chodzi mi tylko o odpowiedz czy faktycznie konfiguracja sprzetowa moze miec na to wplyw jaki to system powinien byc instalowany.
    czy sa jakies ograniczenia w samym sprzecie - tzn zamontowana np jakas tam karta sieciowa czy kontroler usb czy cokolwiek innego moze byc przyczyna ze nie bedzie to dzialalo z danym systemem?
  • #4
    marek216

    Level 43  
    a próbowałeś wgrac system z HDD ( przedrać folder instalacyjny na HDD i dopiero instalować ) ?
  • #5
    rys57
    Moderator
    doc3nt wrote:
    czy faktycznie konfiguracja sprzetowa moze miec na to wplyw jaki to system powinien byc instalowany.
    czy sa jakies ograniczenia w samym sprzecie ?

    Myślę,że tak. mój Aristo 2500 też protestował przeciwko Win 98SE. Sterowniki pod chipset SiS650 dostarczane na płycie instalacyjnej nie wystarczyły. Trzeba było szukać dedykowanych dla 98 na stronach producenta.
  • #7
    doc3nt
    Level 20  
    mgim wrote:
    Uruhom instalacje poleceniem "setupcore" a ruszi i następnie dograj sterowniki z płyty.Przerabiałem to na tym i innych modelach ARISTO.


    znam te komende i juz jej probowalem - jest tak samo.

    mowisz zeby dograc stery - no ale jak to zrobic skoro komp wysiada jeszcze podczas instalacji.
    pol biedy gdyby system sie zainstalowal a potem moge uaktualniac sterowniki - bo zapewne to bedzie ich wina.

    przypomne ze wywala zonka po pierwszym restarcie kiedy juz system jest zainstalowany i jest pierwsze uruch. wykrywa PnP i #$#^%@@^@...

    miales problemy w tym samym momencie?
  • #9
    doc3nt
    Level 20  
    mgim wrote:
    sterowniki (pisałem) dograj po zainstalowaniu,a nie w trakcie.

    u mnie nie ma mozliwosci dogrania sterownikow bo instalacja zatrzymuje sie w tym miejscu wywalajac "blue screen" ze wystapil wyjatek krytyczny
    OE w 0028:FF02847B
    i dalej lipa...

    powylaczalem wszystko co mozliwe w biosie ale wywala to samo a potem po chwili wyjatek kryt. OC w 014F:00003B12.

    i dalej zwiecha i NIC nie da rady zrobic :(

    instaluje rozne win98 SE i nie SE, z CD i z HDD z setupcore i bez core...

    moja plyta to SIS 661FX
    bios z 20.01.05
    videobios z 29.12.04

    nie wiem co jeszcze jest przydatne do wyluskania problemu - bo niewatpliwie GO mam :(

    pozdr
  • #11
    doc3nt
    Level 20  
    niestety - nie daje to rezultatow :(

    moge dodac ze mozna winde odpalic w trybie awaryjnym - ale i to nic nie daje :(

    i dalej jestem w .
  • Helpful post
    #12
    tzok
    Moderator of Cars
    Zainstaluj bez obsługi PnP i jak wstanie to zainstaluj sterowniki do chipsetu i dopiero po resecie uruchom procedurę wyszukiwania sprzętu.

    Próbuj instalować przez "setup /p i" albo" /p a" ew." /p b"
  • Helpful post
    #13
    montyP
    Level 13  
    Witam !
    spróbuj może tak:
    po zawieszeniu wyłącz komputer na ok 10 s. włącz ponownie i uruchom instalator, powinien pojawić się ekran Bezpiecznego odzyskiwania wybierz >>Użyj bezpiecznego odzyskiwania<< instalator powinien ruszyć
  • #14
    doc3nt
    Level 20  
    tzok wrote:
    Zainstaluj bez obsługi PnP i jak wstanie to zainstaluj sterowniki do chipsetu i dopiero po resecie uruchom procedurę wyszukiwania sprzętu.

    Próbuj instalować przez "setup /p i" albo" /p a" ew." /p b"


    i to pomoglo!!!

    masz wielkie pifko u mnie :)

    pozdro
  • Helpful post
    #15
    tzok
    Moderator of Cars
    Tylko sprawdź czy masz obsługę ACPI, bo po /p i pewnie nie będzie... jeśli zależy Ci na ACPI (m. in. Suspend To RAM) to w menedżerze urządzeń usuń Bios PnP, niestety po tym trzeba będzie ponownie przejść przez detekcję sprzętu, ew. możesz ponownie uruchomić setup tym razem z przełącznikiem /p j.
    W przypadku Win98 przełącznik /p i wymusza jedynie brak ACPI ale nie brak PnP, tak działał w Win95 a z właszcza w laptopie ACPI warto było by mieć.
  • #16
    doc3nt
    Level 20  
    ok. wielkie dzieki za pomoc. temat zakoczony.
    pozdrawiam