Ze zmywarkami Zanussi często jest problem z zaszlamianiem hydrostatu i albo chodzi bez wody albo nie idzie wcale bo działa najpierw aquastop.
Próbowałem różnych sposobów żeby się zbytnio nie narobić ale zdarzały się reklamacje po 2 m-cach. Jeżeli chcesz mieć spokój na następne kilka lat zrób tak:
1) Zdjemij filtr i zraszacz dolny.
2) Połóż zmywarkę na głowie, odkręć spód, wyjmij pompę myjącą, pompę odpływowę, wszyskie rurki odepnij i odkręć miskę (na trzech wkrętach).
3) Z miski odkręć pojemnik hydrostatu wyciągnij te niebieski rurki i przemyj je.
4) Zablokuj wyjścia do hydrostatu i aquastop (użyj wężyka hydrostatu) i nalej do obu komór jakiś płyn typu cilit i niech odstoi kilka godzin.
5) Wylej płyn i zdejmij wężyk i o kant wanny uderzaj miską tak aby z komór wyleciał cały syf, potem płucz wodą pod ciśnieniem i znowu obstukaj - tak kilka razy aż wyczyścisz całkowicie.
6) Przy składaniu musi ci się dobrze wyłożyć uszczelka miski i nie pozrywaj gwintów.
7) sprawdż grzałkę czy się nie przepaliła
8) Spradz pompę odpływową jak masz już na wierzchu ( podłącz pod 230V ostaw w pionie - powinna chdzić płynnie, nie rzucać się i nie "terkotać")
Po złożeniu będzie spokój, ja daję gwarancję na 1 rok i nie miałem z tym więcej problemów.
P.S. Jak byś zapomniał to hydrostat idzie na wewnętrzny krociec.
Pomysł Skryna też jest nie głupi a napewno mniej czasochłonny, ale jeżeli zostanie trochę szlamu potrafi znów przyblokować
Dodano po 2 [minuty]:
P.S.Wypłukaj dokładnie z cylitu