Witam wszystkich,
Chciałem Was prosić o pomoc w napisaniu makra w VBA, które będzie w stanie uporządkować dane z arkusza 1 do arkusza 2 wg wzorca.
Głównym problemem jest połączenie tych warunków. Ponieważ są 2 wymiary (np. funkcja cells(1 wymiar, 2 wymiar) i jeśli je uzależniam od siebie to wychodzą mi jedynie warunki na 2 zmienne (Cecha1, Cecha2), nie mogę wtedy jednak w żaden sposób zadziałać na dane. natomiast jeśli zadziałam tylko na cechę 1 lub cechę 2 to wszystko się "rozjeżdża".
Parametry dodatkowe:
dane -> zawsze stała ilość (w tym przypadku 5 (1-5)), nie wszystkie muszą jednak zawierać wartości
cecha 1-> np. w styczniu może być 1-10 wartości dla cechy 1, w lutym 1-8, 10-12, 14-20 w marcu 1-3, 6-7, 9-12, 25-50, w kwietniu 1.
kolejnym problemem jest brak stałej ilości dla cechy 2 (nie musi być tylko styczen, luty, marzec -> może być dowolny miesiąc i dowolna ilość miesięcy)
Dla jasności posiadam Ms-Excela 2010.
Edycja:
Dorzucam wam plik, który był moją pierwszą i dość nieudolną próbą stworzenia dobrego makra do tego problemu. Może rozjaśni co po niektórym mój problem
(ponieważ jak można zauważyć opisy w języku polskim problemów w moim wydaniu nie należą do najłatwiejszych).