idepopizze wrote: @Borys1963 Mógłbyś napisać więcej o kosztach ?
bo ekonomia to tu ważna sprawa
Nie chcę się wcinać fachowcom.Moja klimatyzacja chodzi na nawiewach.PC pod co.Nie spotkałem podłączenia klimy do obiegu co,więc mogę się bardzo mylić.Pobór klimy do grzania (chwilowy) ok 5 kW a pc ok3,4,ale czas pracy oczywiście na korzyść pc.Nie mogę wypowiadać się na tematy których nie przetestowałem na własnych instalacjach,w związku z tym moja opinia nie może być wyrocznią
Kiedyś (2 lata temu) robiłem test i o ile pompa ciepła pracowała ok 20 minut z odpoczynkiem ok 30 min ,to ta klima ok 60 min. Powtrarzam nie mam pojęcia jak klima podpięta na wymienniku się sprawdza (a może to być ciekawy temat)
Ważna uwaga nawiewy tylko na piętrze (bo chodziło o chłodzenie-a zimne zawsze zejdzie na dół) Moja instalacja absolutnie nie może być brana pod uwagę w temacie grzania.
Dół i góra dodatkowo jest chłodzony wymiennikiem ciepła na zasilaniu budynku w wodę do zbiorników cwu z głębinówki (ok 10 stopni) z całego obiegu odbiera i obniża temp. o około 5 do 10 stopni ( i tu okazuje się,że z klimy korzystam sporadycznie).Pompa obiegowa co przez 365 dni oczywiście włączona (ale ekonomiczny grundfos ok 30W poboru daje radę).
Mam nadzieję,że komuś się ta wiedza przyda.
Zapomniałem dodać ,że tego typu układ podbija temp w zbiorniku cwu i grzałka/ki mają mniej do wykonania swojej roboty (to a propo solarystów)
Dodano po 1 [godziny] 5 [minuty]:
Dodam ciekawostkę.Z racji na totalne zakręcenie moich szarych komórek tematem ogrzewania pc. popełniłem fanaberię układu grzewczego z wykorzystaniem przepływowego elektrycznego podgrzewacza wody 16 kW Kospel elektroniczny- czyli dostrajajacy swoją moc do temp. wchodzącej (układ tak jak w pompie ciepła-temp. spada poniżej 0,5 stopnia od zadanej 21 -zawór trój drogowy otwiera się na przepływówkę i grzeje do 21,5.I wiecie ,że to działało (domek 125m2 na rozdzielaczach w podłogówce-ale świeżo zbudowany -nie wysuszony-zużycie w zeszłym roku przez 1,5 miesiąca-listopad połowa grudnia średnio 20kWh na dobę-zasłaniane okna roletami-czyli za dnia przy słońcu brak dodatkowego grzania.Moje chore pomysły nawet idą w kierunku zastosowania mikrofali na obiegu co ,ale o tym napiszę jak to zrobię i przekonam się,że to nie wypał
Kolega był w sanatorium i wyraził zgodę na mój test (i tak musiał wysuszyć chałupę przed zimą).Przy otwartych żaluzjach za dnia zużycie 10-15 kWh.Ten układ o czym jestem przekonany sprawdził by się jeszcze lepiej przy zastosowaniu wymiennika ciepła (krótki obieg),ale na to nie starczyło mi czasu i chęci dalszych inwestycji (kospel 800zł,sterownik 600zł,zawór 400zł +popierdółki hydrauliczne+ ew. wymiennik 300zł))
Jeszcze jedno instalacja PV 10kW co oznacza ,że z tego zużycia część była własna
W styczniu jak mu montowali pc okazało się ,że ma mocno zapowietrzony układ co a tego przed moją instalacją nie sprawdzałem bo wyniki mogły by być jeszcze ciekawsze.I jeszcze jedno-brak drzwi wewnętrznych w pomieszczeniach i wiatrołapie.600 za sterownik z podglądem przez internet i możliwością zmian nastawień (a mnie chodziło o 24 godzinny podgląd),prosty bez tych wodotrysków elektroniczny -ok 100zł.
Przy tym droższym sterowniku była możliwość ustawiania stref czasowych,a to oznacza ,że przy produkcji była możliwość dogrzania do np.23 stopni,a co za tym idzie jeszcze mniejszego poboru po zmierzchu,ale to już historia-sterownik wykorzystany w innej instalacji i przeprogramowany na inne cele (ale w pamięci program został)