Do Seas.Gdyby zostać na starych zasadach,bedzie to na dzień dzisiejszy lepsze rozwiązanie od wejścia w nowe reguły,ale : Mogą i chyba spadną ceny energii,a wzrosną i to chyba pewne, koszty przesyłu.I tu będziemy mieli zagwózdkę.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereJan_Werbinski wrote:Ciekawy pomysł z 7 kWh on-grid i reszta w akumulator. Tylko na jakim sprzęcie to zrobić?Dedykowane są zbyt drogie. Trzeba by coś lepić samemu.
Jan_Werbinski wrote:Najważniejsze dla mnie to żeby mnie nowa ustawa nie objęła. Jakoś przeczekam na obecnej do następnych wyborów. Może zmienią przepisy na korzystniejsze, albo akumulatory stanieją?
Bez żadnego problemu mogę być odcięty od ZE od kwietnia do września. W zimie grzeję prądem i nie da się taniej niż w on-grid zmagazynować takiej ilości energii przez pół roku. Drugi problem to duża nadprodukcja latem. W najlepszych instalacjach będzie się marnować więcej niż połowa energii.
Off-grid na razie mam w kamperze i się sprawdza.![]()
Jeśli mnie zmuszą do nowych zasad, to aneks do umowy i moc 7 kW tylko do produkcji prądu na zimę. Reszta offline i zasilanie części domu przez pół roku z akumulatorów. Musiałbym zmagazynować tylko tyle energii ile nocą pobierają urządzenia chłodnicze, oświetlenie LED i RTV. Kilka kilowatogodzin. Jeśli tylko RTV i światło, to wystarczy niewielki akumulator i inwerter kilkaset W.
Seas wrote:WAŻNE: poproszono mnie o przekazanie uwag odnośnie nowelizacji ustawy. Nie wiem, czy będą miały wpływ na jej ostateczny kształt (bez zarozumiałości), ale należy zrobić wszystko by ją zmienić. Pewne jest, że nie będzie FiT i nie będzie sprzedaży nadwyżki, net-met 1:1 też nie wchodzi w rachubę. Prosiłbym o zgłaszanie pomysłów i uwag, może coś uda się zmienić. Najlepiej na PW. Liczę na Was.
Jan_Werbinski wrote:Niech zwiększą limit mocy dla rozliczenia 0,7 do 10 lub nawet 15 kW.
Jeżeli nadwyżka produkcji ma przepadać, to za to zamiast 0,7 niech dadzą 0,8 albo 0,9. Coś za coś.