Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radeon R9 290 - Nie mogę podłączyć karty do monitora

Tomek211. 26 Mar 2014 15:53 3957 24
    Tomek211.
    Level 8  
    Witam,

Mam taki problem,że moja kart graficzna ma wyjście DVI-D i HDMI a monitor tylko VGA, kupiłem przejściówkę z DVI na VGA tylko,że ta przejściówka jest DVI-A i nie podchodzi pod kartę, w sklepie komputerowym gość mi powiedział ,że są kable HDMI-VGA i takowy kupiłem ale nie działa, czytałem tutaj na forum ,że takie kable/przejściówki nie działają. Jak mogę ten problem rozwiązać? Przez HDMI nie podepnę np. do telewizora bo nie są zainstalowane sterowniki i HDMI w karcie nie działa. Teraz mam wypiętą kartę i sygnał idzie z płyty głównej bo tam mam VGA. Znalazłem adaptery HDMI-VGA na morele.net i sprzedawca zapewniał mnie,że ten kabel będzie działał,a Waszym zdaniem będzie przez ten adapter to chodziło?Jeśli nie to jest jakieś inne rozwiązanie?

link do adapteru:
    http://www.morele.net/adapter-av-delock-hdmi-vga-65469-597449/
    http://www.morele.net/adapter-av-unitek-konwerter-hdmi-vga-y-5301-484484/

jeśli zły temat to przepraszam bo nie widziałem gdzie go napisać,pozdrawiam
    Tomek211.
    Level 8  
    Bo wykorzystać telewizor zamiast monitora,wiesz o co mi chodzi już?

A na ile jesteś pewny? Bo już kupiłem przejściówkę i kabel za ponad 80 zł a nie chciałbym jeszcze wykładać dodatkowej stówki
    Tomek211.
    Level 8  
    na karcie mam DVI-D i HDMI , a na HDMI
    Tomek211.
    Level 8  
    Nie podłącze bo nie działa mi HDMI bez sterowników w karcie graficznej a nie zainstaluje ich bo jak podłącze kartę to wtedy nie mam obrazu
    Tomek211.
    Level 8  
    matrixneo007 wrote:
    Ale gdzie nie masz obrazu ?to jak uzywasz karty bez sterowniow?

Tomek211. wrote:
    Witam,

Mam taki problem,że moja kart graficzna ma wyjście DVI-D i HDMI a monitor tylko VGA, kupiłem przejściówkę z DVI na VGA tylko,że ta przejściówka jest DVI-A i nie podchodzi pod kartę, w sklepie komputerowym gość mi powiedział ,że są kable HDMI-VGA i takowy kupiłem ale nie działa, czytałem tutaj na forum ,że takie kable/przejściówki nie działają. Jak mogę ten problem rozwiązać? Przez HDMI nie podepnę np. do telewizora bo nie są zainstalowane sterowniki i HDMI w karcie nie działa. Teraz mam wypiętą kartę i sygnał idzie z płyty głównej bo tam mam VGA. Znalazłem adaptery HDMI-VGA na morele.net i sprzedawca zapewniał mnie,że ten kabel będzie działał,a Waszym zdaniem będzie przez ten adapter to chodziło?Jeśli nie to jest jakieś inne rozwiązanie?

link do adapteru:
    http://www.morele.net/adapter-av-delock-hdmi-vga-65469-597449/
    http://www.morele.net/adapter-av-unitek-konwerter-hdmi-vga-y-5301-484484/

jeśli zły temat to przepraszam bo nie widziałem gdzie go napisać,pozdrawiam

W monitorze nie mam obrazu, wiesz o co mi już chodzi?
    dewone
    Level 14  
    Albo masz uszkodzony kabel albo grafike. HDMI-HDMI i DVI- HDMI musi dzialac i bez sterow, inaczej caly swiat mialby takie problemy jak ty.
    codiql
    Level 18  
    Tomek211. Przy podpiętym monitorze do złącza VGA wejdź do BIOSu i poszukaj czy masz funkcję ON BOARD + VGA jeśli masz to daj na ENABLED. Potem zapisz ustawienia, wyłącz komputer i dołóż kartę dodatkową. Będą działały obie w tym samym czasie i będziesz mógł zainstalować sterowniki do dodatkowej karty.
    Chyba że masz złącze DVI-D w telewizorze to sprawa jest jeszcze prostsza. Podłączasz tą nową kartę do TV przez kabel DVI-D.
    Tomek211.
    Level 8  
    Kabel na pewno działa bo z płyty głównej HDMI łączy się z TV. Jesteś pewny ,że HDMI w karcie bez sterowników będzie działać?

Dodano po 1 [minuty]:

codiql wrote:
    Tomek211. Przy podpiętym monitorze do złącza VGA wejdź do BIOSu i poszukaj czy masz funkcję ON BOARD + VGA jeśli masz to daj na ENABLED. Potem zapisz ustawienia, wyłącz komputer i dołóż kartę dodatkową. Będą działały obie w tym samym czasie i będziesz mógł zainstalować sterowniki do dodatkowej karty.

Niestety nie będzie prostsza bo nie mam kabla DVI.
    OK, spróbuję.
    A powiedz mi da się zainstalować sterowniki bez karty graficznej? Czy musi być podpięta? Bo mógłbym teraz zainstalować sterowniki? Czy nie ma takiej możliwości?
    codiql
    Level 18  
    Przeczytaj moją odpowiedź uważnie.
    1. bez karty czyli na karcie onboard ustaw BIOS jak pisałem i zapisz ustawienia.
    2. wyłącz kompa i dołóż kartę - załącz kompa i w tym momencie będą działać obie karty więc doinstalujesz sterowniki do tej dodatkowej karty więc ....
    Tomek211. wrote:
    da się zainstalować sterowniki bez karty graficznej?
    ... takiej sytuacji jak piszesz nie będzie bo będziesz miał obie karty graficzne w kompie.
    A bez karty graficznej sterownik na 99% wyrzuci monit "nie odnaleziono wymaganego sprzętu" więc się nie da. Ale już po ponownym uruchomieniu komputera z kartę niewykluczone że Windows sam "dociągnie" sterowniki bo zapamięta ze próbowałeś je instalować więc może pamiętać lokalizację sterownika na twoim dysku twardym. Szansa na takie rozwiązanie 10%.
    Tomek211.
    Level 8  
    Rozumiem co napisałeś i szukam tego w BIOSIE, po prostu pytam czy ta druga opcja też jest możliwa.
    codiql
    Level 18  
    Teoretycznie nie jest możliwa ale czasami się zdarza że się da :) Warunkiem tej 2 opcji jest to że musisz instalować sterowniki z rozpakowanego katalogu a nie z pakietu w 1 pliku (takiego jak ściągniesz ze strony AMD).
    Ta opcja z instalacją nieobecnego w systemie sprzętu z racji logiki nie powinna się udać bo instalator sterownika sprawdza jego istnienie w systemie i dopiero potem instaluje sprzęt.
    Ale spróbować nie zaszkodzi.
    Tomek211.
    Level 8  
    Co do tego onboard to znalazłem tylko:
    HD Audi
    HDMI H Audi
    Lan

Ale to chyba wszystko nie od tego, dodam ,że płyta główna to Asrocko Fatal1ty H87, te opcje znalazłem w Advanced->Chipest Configuration.

jestem strasznym laikiem w tym wszystki:)
  • Helpful post
    codiql
    Level 18  
    Kolego powinienem napisać RTFM ale się powstrzymam.
    str. 78 rozdział 4.4.2 Chipset Configuration i funkcja "IGPU Multi-Monitor" przełącz na Enable.
    a tu cytat "IGPU Multi-Monitor
    Select disable to disable the integrated graphics when an external graphics card
    is installed. Select enable to keep the integrated graphics enabled at all times."
    A tu masz tłomaczenie "ze słuchu":
    Wybierz "nieaktywny" aby dezaktywować zintegrowaną kartę graficzną jeśli zainstalowałeś zewnętrzną kartę grafiki. Wybierz "aktywny" aby pozostawić uruchomioną zintegrowaną kartę graficzną na zawsze."

User Manual podejrzałem na stronie Link

Napisz czy ci się udało.
    Tomek211.
    Level 8  
    Dziękuję kolego,działa :)
    Sorry ale też nie ogarniam ang. a instrukcja po angielsku

Dodano po 1 [minuty]:

To tylko rozwiązało połowę mojego problemu ,teraz grafika działa ale tylko na odbiorniku z HDMI. Nawiązując do tego adapteru jest ktoś mi w stanie powiedzieć czy on prześle mi sygnał z HDMI na monitor VGA?
    codiql
    Level 18  
    Powinna działać na obydwu kartach grafiki. czyli rozumiem że pod ON BOARDa podłączasz monitor do złącza DSUB-15 (czyli VGA) a kabel HDMI od karty Radeon do TV?
    Obie karty powinny działać jednocześnie. Poszukaj dobrze w sterownikach ustawienia umożliwiającego jednoczesne działanie obydwu kart.

A przejściówka HDMI->VGA to wynalazek - zazwyczaj nie działa.
    Tomek211.
    Level 8  
    Miałem zamiar tylko korzystać z monitora(VGA) podpiętego do karty graficznej (DVI-D lub HDMI) tylko teraz nie wiem jak to połączyć, jedni mówią tak,że będzie działać inni,że nie a nie chce wydawać następnej kasy na zbędny adapter/przejściówkę/kabel. Na razie zostanę przy HDMI bo wyjścia nie mam,tylko tak podłączę grafikę. Albo kupić nowy monitor z HDMI:)
    codiql
    Level 18  
    Tomek211. wrote:
    Albo kupić nowy monitor z HDMI:)

Ot sedno sprawy.

Z przejściówkami już tak jest. Pamiętaj że HDMI i DVI-D to sygnały cyfrowe a ty chcesz podłączyć pod DSUB-15 (VGA) czyli pod analogowe. Już wszystko jasne? Nie?
    Przejściówka nie zadziała bo potrzeby jest konwerter sygnału a taniej będzie kupić monitor używany z DVI-D.

Jedyne przejściówki które działają to przejściówka DVI-I->VGA bo tam są 4 dodatkowe piny których ty nie masz w swojej karcie graficznej przy złączy DVI-D więc nawet fizycznie tej przejściówki nie włożysz.

Myślę ze teraz już wszystko jasne.

Pozdrawiam
    Tomek211.
    Level 8  
    Rozumiem to wszystko co napisałeś tylko nie wiem czemu ludzie piszą,że będzie działało skoro nie będzie. Chyba,że komuś zadziałało ale w takim razie jakim prawem? Tego nie mogę pojąć. Nic jeszcze raz dzięki za pomoc z tą kartą, będę się jeszcze zastanawiał co z tym Zrobić, w zasadzie mogę spróbować kupić i zwrócić jak coś.

dziękuję i pozdrawiam
    codiql
    Level 18  
    Tomek211. wrote:
    w zasadzie mogę spróbować kupić i zwrócić jak coś

Jeśli kupisz na alle-tym serwisie aukcyjnym ;-) to trzymaj się 2 zasad:
    1. Kupuj tylko od firm.
    2. Kupuj tylko jako "kup teraz" a nie aukcja.
    Tylko zastosowanie się łącznie do obydwu zasad daje ci możliwość zwrócenia towaru do 10 dni od daty zakupu z tytułu "Ustawy o szczególnych warunkach zakupu towarów na odległość". Poczytaj o prawach kupującego.

Życzę owocnych decyzji i pozdrawiam.
    Tomek211.
    Level 8  
    codiql wrote:
    Tomek211. wrote:
    w zasadzie mogę spróbować kupić i zwrócić jak coś

Jeśli kupisz na alle-tym serwisie aukcyjnym ;-) to trzymaj się 2 zasad:
    1. Kupuj tylko od firm.
    2. Kupuj tylko jako "kup teraz" a nie aukcja.
    Tylko zastosowanie się łącznie do obydwu zasad daje ci możliwość zwrócenia towaru do 10 dni od daty zakupu z tytułu "Ustawy o szczególnych warunkach zakupu towarów na odległość". Poczytaj o prawach kupującego.

Życzę owocnych decyzji i pozdrawiam.

jeśli kupie to w morele, tam mnie zapewniał,że będzie grało.

dzięki