Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Ariston Clas 24 FF, błąd 6P1.

ostaszm 26 Mar 2014 20:44 6240 3
    ostaszm
    Level 10  
    Problem jak w temacie.
    Kocioł nie zapala iskry nie podaje gazu.
    Wiem już, że ten kod oznacza problem z presostatem, który może mieć związek z wiatrakiem ewentualnie kominem.
    Widziałem, że rurka łącząca wiatrak z presostatem była przypalona o górną część komory spalania.
    Rurka została wymieniona, teoretycznie na nową i pewną.
    Problem pozostał.
    CO jeszcze może mieć związek z tym kodem. Gdy dmuchnę w rurke to słyszę , że presostat cyka i zmienia się rezystancja, Gdy zrobię to przy włączony piecu i podłączonym presostacie to pojawia się iskra i zapala się gaz. Oczywiście potem gaśnie i pojawia się 6P2.
    Robiłem test przy rozszczelnionej zewnętrznej rurze komina, żeby sprawdzić zaciąganie powietrza też bez zmian.

Czy wiatrak może dmuchać za słabo i nie daje rady przesunąc membrany w preostacie? On powinien dmuchac czy ciągnąć powietrze? Gdy przykładałem papierke do wylotu rurki z wentylatora to szczerze mówiąc nie czułem ani przyciągania ani odpychania.
    Sprawdzałem drożność rurki wychodzącej z wentylatora cienkim drucikiem i ze 2-3 cm weszło bez problemu więc chyba jest OK.

Czy mogę liczyć na jakąś podpowiedź co może być nie tak? Sam presostat do wymiany?
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Problem jest o tyle złożony, że nasze dywagacje i podsuwanie pomysłów może sprawić więcej złego niż dobrego. Aby dojść przyczyny takiego stanu, należy w komin włożyć analizator i wtedy będzie wiadomo co jest nie tak. Kolega, jak mniemam, nie dysponuje takim sprzętem... Powyższy kod usterki może mieć różnorakie podłoże. Najprościej i pewnie najtaniej będzie zaprosić serwisanta. Zapłacisz raz, i nie będziesz inwestował bez potrzeby w zbędne wymiany sprawnych podzespołów.
    ostaszm
    Level 10  
    Zgadzam się, że tak byłoby najprościej ale może nie zawsze najtaniej patrząc na przypadki opisywane na forum. Oczywiście, że kupowanie części które mogą zostać niewykorzystane jest słabe, w pełni popieram to co napisałeś.

Ja jednak oprócz samej naprawy jestem zainteresowany jak to wszystko działa i dlatego sam kombinuje.

Czy w kominie miałby być mierzony ciąg czy spaliny. To kocioł z wentylatorem więc ciąg wymusza?
    Co do spalin, to chyba nawet gdy troszkę przedostają się do rury zewnętrznej która kocioł zasysa powietrze do spalania, kocioł by pracował. Widziałem taki przypadek na kotle kondensacyjnym. Podczas analizy powietrza zasysanego wyszło , że w rurze do poboru powietrza jest CO a mimo to piec działał, oczywiście trudno było wtedy o dobry wynik spalania.

Z drugiej strony przecież kocioł nie podłączony do komina też się powinien uruchomić? No chyba, że się mylę to dywagacje amatora.

Z części kotła,do sprawdzenia pozostaje chyba jeszcze presostat i ewentualnie rurka ze zwężką wychodząca z wentylatora.

Może jeszcze jakaś podpowiedź?