Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Vectra B 1.8 16v - Obroty silnika same sie podnoszą

prezes94 26 Mar 2014 21:25 4092 6
Texa Poland
    prezes94
    Level 19  
    Witam!Mam następujący problem z moją vectrą.Zatrzymuje sią np. na światłach,wciskam sprzęgło,obroty same się podnoszą do 1500-2000.Puszcze sprzęgło,przegazuje i bardzo pomału zaczynają spadać.Gdy dojeżdżam do punktu zatrzymania a wciskam sam hamulec bez sprzęgła obroty spadają równo do tych 800-900,ale wystarczy,że wcisnę sprzęgło żeby zredukować i same się podnoszą do jakichś 1300.Auto tak ma odkąd je kupiłem,tj.miesiąc temu,jednak ostatnio miał wymieniana uszczelkę pod głowicą i po tej wymianie wydaje mi się,jakby problem się nasilił.B
  • Texa Poland
    wocar-1
    Level 14  
    Może to być problem mechaniczny tzw,lewe powietrze w obrębie kolektora ssącego,do spr. uszczelki, wężyki , podciśnienia itp. często przy wymianie uszcz. głowicy mechanicy nie dot. uszczelnień kol. ssącego. Typowa awaria dla tej usterki to również silnik krokowy- do sprawdzenia. Wskazana diagnoza komp, bo wszystko to może być tylko gdybanie.
    czy rozrząd wymieniał poważny mechanik?
  • Texa Poland
    prezes94
    Level 19  
    Co do rozrządu to wymianialem sam pasek,wymieniał go ten sam mechanik ktory zmieniał uszczelke pod glowica.Przy wymianie uszczelki pod glowica uszczelki obu kolektorow rowniez zostaly wymienione.
    wocar-1
    Level 14  
    Jeśli są uszkodzenia na wężykach podciśnieniowych często przy wolnych da się usłyszeć syczące powietrze wtedy łatwiej zlokalizować usterkę. A może masz dostęp do jakiegoś opel techa , to wystarczy żeby czytać błędy, Sprawdż czy przewód serwo-kol ssący nie przepuszcza.
    prezes94
    Level 19  
    A moglbys mi na jakims zdjeciu czy cos zobrazowac ktory to przewód?Niestety nie mam dostepu do takiego czegos,podpiecie pod normalny komputer diagnostyczny by cos pokazało?
    A i jeszcze cos...Odrazu po kupnie auta zauwazylem pewien problem;gdy jechalem na LPG moglem cisnąć na max i nic sie nie działo,gdy przełączylem na benzyne,chwila jazdy na wyzszych obrotach i zapalał sie check.Po zmianie uszczelki problem nagle zniknął.Jednak na benzynie wolne obroty strasznie falują.
    wocar-1
    Level 14  
    Na pewno coś by pokazało, twoje wyjaśnienia potwierdzają to co wcześniej pisałem ,czek zniknął , błąd pozostał.
    piotrekwoj1
    Level 41  
    Witam mój kumpel ma ten sam problem co Ty kolego jutro może w środę będę go robił więc dam znać co i jak, tylko on ma kilka błędów np. P1550, P1120.