Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung NP305E5A-S03PL - Problem ze sterownikami karty sieciowej.

siwy924 27 Mar 2014 14:28 4743 23
  • #1
    siwy924
    Level 9  
    Witam. Mam nadzieje że w dobrym dziale pisze ten temat. Problem wygląda następująco, Laptop to Samsung NP305E5A-S03PL. Użyłem ComboFixa do przeczyszczenia komputera plus do tego usunąłem ręcznie kilka zbędnych programów, Po ponownym uruchomieniu sytuacja wygląda tak jakby nie było sterowników do karty sieciowej. Przy kontrolerze sieci mam żółty wykrzyknik, pobierałem sterowniki ze strony producenta, instalowałem ale nic kompletnie to nie dało. Koło zegarka powinna znajdować się ta ikonka przypominająca zasięg w telefonie. Niestety zniknęła. Bardzo prosiłbym o pomoc bo już nie mam pomysłów jak to naprawić. Gdzieś na forach widziałem że ludzie podawali identyfikator sprzętu, więc podam go od razu:

    PCI/VEN_168C&DEV_0032&SUBSYS_4105144D&REV_01
    PCI/VEN_168C&DEV_0032&SUBSYS_4105144D
    PCI/VEN_168C&DEV_0032&CC_028000
    PCI/VEN_168C&DEV_0032&CC_0280

    Jeśli coś źle wytłumaczyłem lub czegoś nie podałem proszę o sprostowanie. Mam nadzieje że ktoś pomoże. Z góry dzięki!
  • #2
    viwaldi1
    Level 24  
    Jaki system? x64 czy x86? Pokaz printscreen z menadzera urzadzen ze wskazaniem na karty sieciowe.

    pozdr
    v
  • #5
    siwy924
    Level 9  
    Właśnie chodzi o to że pobierałem stamtąd starowniki. I nic się nie zmienia. Dla tego pytam tutaj co zrobić.
  • #6
    viwaldi1
    Level 24  
    Pobierales dla LAN czy WLAN? Bo to "delikatna" rozniaca ;) Menadzer wskazuje ze LAN masz zainstalowany.

    pozdr
    v
  • #7
    siwy924
    Level 9  
    Pobierałem "Windows 7(64bit) 9.2.0.462 Wireless LAN,ATHEROS"

    Dodano po 10 [minuty]:

    Nikt nie pomoże :( ?
  • #8
    CHACA
    Level 43  
    Poniżej masz jeszcze sterowniki do chipu Broadcoma, próbowałeś te instalować?
  • #9
    siwy924
    Level 9  
    Tak próbowałem. Pobierałem też z innych różnych stron i nic nie pomaga, pierwszy raz spotykam się z czymś takim. Na pozór wygląda to na banalne. Odinstalować sterownikim, pobrać ze strony producenta i zainstalować. Ale niestety to nie działa nie mam pojęcia dla czego.
  • #11
    siwy924
    Level 9  
    Czytałem ten temat, w niczym nie pomógł niestety...
  • #12
    CHACA
    Level 43  
    Nie znam tego modelu. Patrzyłeś w biosie czy karta właczona?
  • #13
    siwy924
    Level 9  
    tak, karta jest włączona.
  • #14
    viwaldi1
    Level 24  
    A sterowniki bezposrednio od Atherosa? Wyglada, ze to karta na chipsecie Ar9485. Sprawdz Link.

    pozdr
    v
  • #15
    siwy924
    Level 9  
    To też sprawdzałem. Nic sie nie zmieniło
  • #16
    viwaldi1
    Level 24  
    Widocznie ComboFix zrobil jakies "kuku" w systemie i bez reinstalki sie nie obejdzie. Chyba ze masz kopie ghosta / punkt przywracania.

    v
  • #17
    siwy924
    Level 9  
    Przywracanie też niestety nie działa.
  • #18
    dt1
    Admin of Computers group
    Jaki jest kod błędu w opisie urządzenia z menedżera urządzeń?
    W jaki sposób były instalowane sterowniki, które podał Kolega viwaldi1 ze strony atheros.cz i czy wyświetlił się jakiś błąd przy instalacji?
  • #19
    viwaldi1
    Level 24  
    Tu w opisie combofixa, pisza ze tworzy kopie usuwanych plikow i wpisow. Przywroc to co pousuwales.
    Ta strona sugeruje chipset AR9485WB-EG ale sterowniki atherosa sa takie same jak do AR9485.
    Jak instalowales drivery? Przez "aktualizuj"? W org sterach od samsunga jets "setup". Mialem juz taki myk, ze w zaden sposob nie chcialo przyjmowac "inf" a poszlo przez instalator. Usun z menadzera felerna karte i zainstaluj przez setup.

    pozdr
    v
  • #22
    siwy924
    Level 9  
    viwaldi1 wrote:
    Tu w opisie combofixa, pisza ze tworzy kopie usuwanych plikow i wpisow. Przywroc to co pousuwales.
    Ta strona sugeruje chipset AR9485WB-EG ale sterowniki atherosa sa takie same jak do AR9485.
    Jak instalowales drivery? Przez "aktualizuj"? W org sterach od samsunga jets "setup". Mialem juz taki myk, ze w zaden sposob nie chcialo przyjmowac "inf" a poszlo przez instalator. Usun z menadzera felerna karte i zainstaluj przez setup.

    pozdr
    v
    Instalowałem przez .inf, przez "instal" także. Nic nie pomaga. Na dole jest screen który wyskakuje przy każdej próbie wgrania sterowników ręcznie

    Dodano po 3 [minuty]:

    dt1 wrote:
    Jaki jest kod błędu w opisie urządzenia z menedżera urządzeń?
    W jaki sposób były instalowane sterowniki, które podał Kolega viwaldi1 ze strony atheros.cz i czy wyświetlił się jakiś błąd przy instalacji?
    Były instalowane ręcznie. Pojawiał się błąd. Screena wstawiłem w poscie. Po instalacji sterów od producenta wygląda to tak:
  • #23
    Bartas76
    Level 2  
    Czy udało się rozwiązać ten problem? Mam to samo? :(
    Bart
  • #24
    pc_maniac
    Level 8  
    Nie wiem czy komuś się jeszcze przydadzą po tylu latach moje informacje, ale problem z kartą sieciową i Bluetooth udało mi się rozwiązać w tym modelu Samsunga NP305E5A (po roku rozgryzania go, ale najważniejsze, że go rozkminiłem).

    Otóż w tym modelu sterowniki do karty sieciowej i sterowniki do Bluetooth się gryzą gdy pozwolimy na instalację sterownika SMBUS.
    Gdy nie zainstalujemy tego sterownika problemy w pracy tego Samsunga pod kontrolą WIndows 8 i Windows 10 znikają jak za dotknięciem magicznej różdżki.
    Ponieważ producent tych sterowników SMBUS raczej nie kwapi się by rozwiązać ten problem, więc nie mamy wyjścia.

    Niestety samo wyłączenie/zablokowanie sterownika SMBUS, który pobiera się automatycznie nie rozwiązuje od razu problemu z kartą sieciową lub Bluetooth, należy NIE USUWAĆ tego sterownika z Menedżera urządzeń, (bo pobierze go ponownie) lecz jedynie WYŁĄCZYĆ.
    Potem niestety ponownie musimy zainstalować sterowniki karty sieciowej i Bluetooth do WIndows 8 (bo do WIndows 10 takowe nigdy nie powstały, ale te pod Windows 8 działają z WIndows 10 bez problemów.

    To na pewno wina konfliktu pomiędzy sieciówką, a Bluetooth, bo od 3 lat nigdy, po wyłączeniu sterów SMBUS żadne z tych urządzeń nie odmówiło mi posłuszeństwa.
    A gdy stery SMBUS są uruchomione, to czasami działała siecióka (najczęściej), a wtedy Bluetooth nie działał. A czasami odwrotnie Bluetooth działał, ale sieciówka już nie.