Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

wzmacniacz crunch - dziwna usterka

27 Mar 2014 20:37 1695 8
  • Poziom 2  
    Z góry przepraszam za tak długą treść. Postarałem się opisać wszystko co zauważyłem. Lepsze to niż na pisanie po prostu- "nie działa". Z góry dziękuje za pomoc i proszę odpowiadać mi łopatologicznie, ponieważ nie mam pojęcia o car audio ani elektronice.

    Postanowiłem dzisiaj zmienić miejsce prowadzenia kabla akumulator-kondensator żeby nie przycinać go w drzwiach. Po zmianie miejsca prowadzenia i podłączeniu do kondensatora coś się stało chyba ze wzmacniaczem. Wzmacniacz crunch gtx 1000. Po włączeniu radia wzmacniacz niby się włącza jak zawsze, ale po pierwsze zawsze się świecił napis crunch i kontrolki power na wzmacniaczu i na pilocie od basu a teraz świecą się tylko kontrolki. W chwili odłączenia kabla zasilającego od kondensatora napis crunch(który kiedyś świecił się zawsze gdy wzmacniacz był włączony) zaświeca się, przygasa i w końcu całkiem gaśnie- wszystko w ciągu 2-3 sekund.
    Kondensator-po włączeniu radia się nie zaświeca(kiedyś często zapalał siś wraz z włączeniem radia, a jeśli nie to po zwiększeniu głośności się zapalał). Teraz udało mi się go zaświecić gdy podłączyłem prostownik do niego. Naładował się i zgasł. Gdy podłączałem prostownik do akumulatora to kondensator się nie świeci.
    Przy włączonym radiu świecą się kontrolki power i gdy podłącze ten prostownik przy kondensatorze to te kontrolki gasną chociaż radio jest włączone i sie powinny świecić.
    Kolejną dziwną rzeczą jest to że- po przytrzymaniu w radiu guzika z funkcją (sub on/off) wyłączam subwoofer, a kontrolki power nadal się świecą. Jestem prawie pewny ze przed tą usterką te kontrolki gasły.
    Następna rzecz-kable chinch które idą z radia wyjmuje ze wzmacniacza i dotykam do małego głośnika z innej bajki i ten głośnik nie gra, natomiast gdy wezmę kabel minijack-chinch to jack w telefon a chinchami dotykam i ten głośnika gra. Podłączenie telefonu zamiast radia do wzmacniacza nic nie daje.

    Bezpiecznik na kablu zasilającym sprawdzony, 2 bezpieczniki we wzmacniaczu tez sprawdzone.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • TermopastyTermopasty
  • Moderator CarAudio
    Laleusz napisał:
    Następna rzecz-kable chinch które idą z radia wyjmuje ze wzmacniacza i dotykam do małego głośnika z innej bajki i ten głośnik nie gra, natomiast gdy wezmę kabel minijack-chinch to jack w telefon a chinchami dotykam i ten głośnika gra.


    Jesteś na najlepszej drodze do uszkodzenia klocków ... dlaczego sam chcesz to naprawić jeśli widać że jesteś kompletnie zielony! Jeden zbędny ruch i spalisz klocki. Podjedź do zakładu CA i tam Ci pomogą ...chleba chyba też sam nie pieczesz , a w necie są opisy jak to robić .
  • Poziom 2  
    niestety nie wiem co oznacza określenie "klocki"
    Przyznaje że jestem zielony :)
    ten głośnik to z mercedesa jakies 30w, sprawdzałem nim czy sygnał dzwiękowy leci przez kable z radia( wiem że są na pewno jakies normalniejsze sposoby)
    Wyczytałem gdzieś że jak jest za małe napięcie na kabelku remote to wzmacniacz moze nie uruchamiać przetwornic czy jakos tak i dlatego nie gra. U mnie świeci sie kontrolka power a nie podświetla sie napis firmy, a powinien. Może być to spowodowane dlatego ze na kabelku remote jest np 8v zamiast 12?


    Byłem przed chwilą w garażu i remote puściłem z kabla zasilającego zamiast z radia. efekt-napis crunch świeci się cały czas, a gdy remote ciągnie z radnia to w chwili styknięcia na pół sekundy sie zaświeca i wygasa. Ale nadal mi to nie gra ;/
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 15  
    "klocki" to twój sprzęt - tak trudno się domyślić??
  • Poziom 2  
    no właśnie trudno się domyślić. Myślałem że chodzi o klocki hamulcowe :)
    Wyjaśnieniem tego pojęcia nic mi nie pomogłeś.
    Wiem że najlepiej podjechać gdzieś do jakiegoś szpeca od car audio, ale nie mam żadnego znajomego, a nie chce żeby mnie ktoś naciął na hajs bo z tym ostatnio słabo u mnie.
  • Moderator CarAudio
    Bedzie gorzej jak przez tajie zabawy jak opisales wyzej uszkodzisz wzmacniacz, radio , a moze i glosniki ...no ale to juz sam sobie odpowiedz czy warto ;)
  • Poziom 34  
    Laleusz napisał:
    Postanowiłem dzisiaj zmienić miejsce prowadzenia kabla akumulator-kondensator żeby nie przycinać go w drzwiach
    Nawet nie chcę wiedzieć, jak to było poprowadzone... domyślam się tylko...

    Laleusz napisał:
    Bezpiecznik na kablu zasilającym sprawdzony, 2 bezpieczniki we wzmacniaczu tez sprawdzone.
    Do tego jeszcze sprawdzić wszystkie punkty podłączenia zasilania, zabezpieczyć wazeliną techniczną i solidnie dokręcić.
    Główny bezpiecznik sprawdzić jeszcze raz, spiąć przewód bez niego i odpalić sprzęt.
  • Poziom 2  
    Już po problemie. Sprawdziłem żaróweczką że kabel od masy nie łączył przy karosierii, a dziwne bo nie był ruszany.
  • Poziom 34  
    Laleusz napisał:
    kabel od masy nie łączył przy karosierii, a dziwne bo nie był ruszany.

    Standard "po zimie" przy niedbale zrobionej instalacji. Temu właśnie pisałem żeby wszystkie połączenia posprawdzać.