Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer PC - Długo się uruchamia

29 Mar 2014 09:38 1428 22
  • Poziom 19  
    Witam. Mam problem z kompem a mianowicie jak go włączę to uruchamia się, wentylatory działają, ale słychać takie tykanie, jakby z karty graficznej i chwilę sie buja i dopiero po chwili słychać piknięcie i dalej ok. Jakby nie mógł zaskoczyć od razu, jakby czegos szukał. Sprawdzałem dysk Mhdd ok, pamięć memtestem ok, zasilacz ok. Czy to jakiś problem z kartą graficzną? Bo jakby nie bylo sygnału z grafiki od razu, tak mi się wydaje. Konfiguracja: Płyta gł. Gigabyte GA-M52S-S32P; procek AMD Athlon 64X2 Dual Core 4800+; grafika ATI Radeon HD 5670; pamięć 1 giga DDR2; zadsilacz Modecom Feel 350. Wiem, że ten zasilacz jest na czarnej liście ale sprawdzałem go na przyrządzie i napięcia ok.
  • Poziom 42  
    smigul napisał:
    zasilacz ok


    Przecież to nie zasilacz !

    smigul napisał:
    Modecom Feel 350


    Zasilacz, a w zasadzie produkt "zasilaczopodobny"
    Znajduje się on na "czarnej liście"
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    http://forum.pclab.pl/topic/142996-Zanim-zapy...ZASILACZ-lub-jego-NAPI%C4%98CIA-sprawd%C5%BA/
    http://forum.pclab.pl/topic/843054-Czarna-lista-zasilaczy-oraz-lista-polecanych-v2/
    http://www.techfanatyk.net/zmien-zasilacz-przezornosc-czy-psychoza/

    Zamieść:
    1. pełny screen z CrystalDiskInfo
    2. przetestuj pamięć bootowalnym MemTestem - co najmniej 2 przebiegi, każda kość osobno (zamieść foto po teście)
    3. screen z HWMonitor

    Dodatkowo wyklucz infekcje "robactwem i syfem"
    1. Wykonaj skanowanie MBAM'em po aktualizacji bazy danych i usuń wykryte zagrożenia
    http://www.malwarebytes.org/
    2. Wykonaj skanowanie AdwCleaner - opcja "szukaj" następnie "usuń"
    http://www.bleepingcomputer.com/download/adwcleaner/
    3. Załącz oba logi z OTL zgodnie z: https://obrazki.elektroda.pl/4338219300_1364652821.png
    http://www.bleepingcomputer.com/download/otl/

    Jeżeli podejrzewasz kartę graficzną, sprawdź ją na innym PC.
  • Poziom 19  
    OK, jak to zrobie to dam znać. Pamięć sprawdzałem memtestem dwa przebiegi i ok.

    Dodano po 3 [godziny] 57 [minuty]:

    Cristal disk info nie wykrywa dysku
  • Poziom 42  
    Zatem:
    zakładka 'Health' z HDTune lub zakładka (cała) SMART z Hard Disk Sentinel
  • Poziom 43  
    smigul napisał:
    Sprawdzałem dysk Mhdd ok

    To z niego podaj SMART przez "F8"
  • Poziom 19  
    HDTune najpierw zrobic skan i poźniej zakładka 'Health?
  • Poziom 42  
    Error Scan niepotrzebny. Zakładka Health jest najważniejsza.
  • Poziom 19  
    Jak klikam na Health nic nie ma
  • Poziom 42  
    sPeRaCz.PL napisał:
    zakładka (cała) SMART z Hard Disk Sentinel


    lub z MHDD
  • Poziom 19  
    <a title="Bez tytułu.png" href="https://obrazki.elektroda.pl/1436737900_1396103978.png"><img src="https://obrazki.elektroda.pl/1436737900_1396103978_thumb.jpg" alt="Bez tytułu.png" /></a>

    Dodano po 1 [minuty]:


    Komputer PC - Długo się uruchamia
  • Poziom 43  
    Atrybut 03.
    Wymień tę atrapę zasilacza w pierwszej kolejności!
  • Poziom 19  
    Co to oznacza? To klikanie słychać z dysku jakby nie mógł ruszyć.
  • Poziom 24  
    Może dlatego że zasilacz ledwo trzyma napięcie na linii dysku. Na tej samej linii zasilania co dysk masz coś jeszcze podpięte? Jakiś napęd, dysk? Spróbuj odłączyć i zobaczyć czy dysk będzie dalej "pykał".
  • Poziom 42  
    Ponadto należy sprawdzić podłączenie dysku i ewentualnie wymienić taśmę SATA - 199.
  • Poziom 43  
    smigul napisał:
    Co to oznacza? To klikanie słychać z dysku jakby nie mógł ruszyć.

    Ile można to samo?
    Robert B napisał:
    Wymień tę atrapę zasilacza w pierwszej kolejności!
  • Poziom 19  
    Witam ponownie. Podłączyłem inny zasilacz Chieftec i to samo, kilka pyknięć i dopiero idzie.

    Dodano po 26 [minuty]:

    To pykanie nie z dysku. Jakby na płycie głównej. Przy rozruchu kilka pyknięć, o co chodzi jakby nie mógł zastartować.

    Dodano po 20 [minuty]:

    Chyba grafika. Włożyłem inną kartę graficzną i poszło od razu. Czy grafikę da się uratować.

    Dodano po 32 [minuty]:

    Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie miedziany radiator na płycie głównej mocno się grzeje, co może być powodem.
  • Poziom 24  
    Radiatory na płycie ogólnie się grzeją :) a tak poza tym to na płycie sprawdź kondensatory.
  • Poziom 19  
    Kondensatory wizualnie ok. Co można zrobić z grafiką.
  • Poziom 24  
    To zależy co jest zepsute w grafice, sprawdź wizualnie czy coś nie jest przepalone w twojej grafice. Może zrób zdjęcie całego układu przód i tył.
  • Poziom 19  
    Na oko grafika ok, kondensatory nie popuchnięte, nie widać przypaleń.
  • Poziom 19  
    Witam ponownie. Sprawa się skomplikowała. Włożyłem tą kartę do innego kompa i poszło. Nie wiem co jest grane. Wygląda to tak; grafika ATI Radeon HD 5670 na robionym kompie pyka kilka razy i odpala, na innym odpala od razu; grafika Asus EN6600 silent odpala od razu na robionym kompie; grafika Gigabyte GeForce 9400 GT na robionym kompie nie dość że pyka to później jest sygnał błąd grafiki i nie odpala. Dodam że sprawdzałem na innym zasilaczu, czyli coś z płytą główną? Jak macie jakiś pomysł to piszcie.
  • Poziom 24  
    Sprawdź najlepiej wszystkie połączenia pomiędzy podzespołami.
  • Poziom 19  
    Sprawdzałem, został tylko procesor albo płyta główna coś szwankuje.