Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Głośniki Logitech x-530 + Amplituner z DVD Philips LX-3000 DTS

slodyczka87 29 Mar 2014 17:07 3258 3
    slodyczka87
    Level 10  
    Cel:

Podłączenie głośników Logitech x-530 do amplitunera z DVD Philips LX-3000 DTS z pominięciem karty dźwiękowej komputera.

Witam, mam kilka pomysłów na podłączenie tych dwóch urządzeń, ale wolałbym nie kombinować tylko zapytać czy jest sens robić coś takiego i dowiedzieć się jaki będzie efekt. Czy przypadkiem czegoś nie uszkodzę.

Zdaję sobie sprawę, że są to głośniki komputerowe służące do podłączenia do karty dźwiękowej jednak chciałbym korzystać z nich z pomocą wspomnianego DVD Philips.

Głośniki:

Model Logitech X-530
    Typ zestawu 5.1
    Ilość głośników w zestawie: 5
    Moc zestawu PMPO / RMS: W / 70 W
    Pasmo przenoszenia zestawu: 40Hz-20kHz
    Rodzaj satelit: jendnodrożny
    Moc PMPO satelit / RMS: W / 7,4 W
    Moc PMPO głośnika centralnego / RMS: / 15,5 W
    Moc PMPO subwoofera / RMS: / 25 W
    Podłączenie: 3xmini jack
    Rodzaj zasilania: 100-240V +/-10% AC

Amplituner DVD:

Model Philips LX-3000
    Moc (RMS) 5 x 30 W
    AUX IN
    TV IN
    LINE OUT
    CENTER OUT
    WOOFER OUT
    DIGiTAL OUT
    OPTICAL OUT
    SCART OUT
    CVBS OUT
    S-VIDEO OUT
    Dekodery DD, DTS, Prologic
    Programy DOLBY PRO-LOGIC, DOLBY PRO-LOGIC, DOLBY SURROUND, DTS;

Załączam ilustrację obu sprzętów i kabli:

Głośniki Logitech x-530 + Amplituner z DVD Philips LX-3000 DTS

Pytanie:

1. Jak to podłączyć, żeby działało prawidłowo i czy w ogóle się da uzyskać dźwięk surround przez te głośniki z tego Philips'a?
    2. Czy jest sens podłączać te dwa urządzenia za pomocą przejściówki z ilustracji (3xjack >> 6xcinch) i rozciąć te kable, a potem umieścić w wyjściach na głośniki z prawej strony?
    3. A może nie rozcinać tylko podłączyć w jakiś sposób?
    4. Czy nie powinno się w tym przypadku pominąć subwoofer'a i podłączyć satelitki bezpośrednio do dvd, a jeśli tak to w jaki sposób?

Pozdrawiam
  • Helpful post
    Pain
    Level 25  
    1. W Philipsie masz wyjścia cyfrowe: digital out optical i coaxial ale Logitech nie ma wejścia cyfrowego więc takie połączenie odpada.
    Masz także wyjścia: audio out L i R, centre line out, woofer line out czyli kanały frontowe (prawy i lewy) oraz centralny i subwoofer ale brak kanałów tylnych więc też kiepsko ale widzę że do takiego podłączenia masz komplet przejściówek (RCA - Jack) więc 4 z 6 kanałów powinno Ci się udać podłączyć.

2. Przejściówki służą do połączenia jakie opisałem wyżej.

3. Gdybyś chciał podać sygnał z wyjść głośnikowych Philipsa (Wyjście wysokopoziomowe) na wejścia Logitecha (Wejścia niskopoziomowe) potrzebowałbyś układu jaki stosuje się np. w subwooferach: wejścia wysokopoziomowego (High Input). Takich układów raczej nie ma w sprzedaży więc pozostawałoby wykonać je samemu.

4. Satelity z Logitecha mają impedancję 4Ω (o ile dobrze pamiętam) i z taką może pracować Philips (napisane na tylnym panelu).
    Żeby je podłączyć musiałbyś uciąć im przewody, oryginalnie do Philipsa też były jakieś niewielkie satelity więc prawdopodobnie obcina tony niskie na wyjściach głośnikowych. To jednak tylko domysł więc nie dam pewności, że satelity Logitecha się nie uszkodzą.
    Do tego z satelity przedniej prawej musiałbyś wyprowadzić przewód bo jest zintegrowany z przewodem głównym (tym zakończonym wtyczką jak w monitorze).
    Subwoofer musiałbyś nadal podłączyć poprzez przejściówkę RCA - Jack jak w punkcie 2.
    slodyczka87
    Level 10  
    Dziękuję za rady, dużo mi to wyjaśnia. Jendak stwierdziłem, że zainwestuję w jakiś dobry komputer stacjonarny z kartą dźwiękową 5.1 lub 7.1 i podłączę go do telewizora przez hdmi.
    men1111
    Level 1  
    Witam, mam mąły problem z takim zestawem co ma kolega logitech 5.1. Chciałbym podłączyć do TV ale potrzeba przejściówki. Własnie chciałem taką zrobić i stąd pytanie czy dobrze podłączyłem kable do wyjścia jack..??Głośniki Logitech x-530 + Amplituner z DVD Philips LX-3000 DTS Głośniki Logitech x-530 + Amplituner z DVD Philips LX-3000 DTS