Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Seat Leon I trzesie mocno kierownice przy hamowaniu , stuki

janekgd934 29 Mar 2014 20:50 3339 14
  • #1 29 Mar 2014 20:50
    janekgd934
    Poziom 6  

    witam , liczę na pomoc , posiadam seata leona jedynkę, przy hamowaniu trzęsie mocno kierownice prędkość powyżej 80 to aż sie hamować nie chce :// do tego stuk , wystepuje jak skręcam i dodam gazu lub ruszam na skręconych kołach taki "brzdęk" z przodu się wydobywa.. jeszcze jeden problem "grechot" na nierównościach, wystepuje to z strony pasażera, możliwe ze to amorek? zawieszenie sprawdzone na szarpakach , wszystko ok, nie ma luzów.. najgorsze hamowanie, do stuków się idzie przyzwyczaić.. POMOCY!!??

    0 14
  • Pomocny post
    #2 29 Mar 2014 20:54
    art361
    Poziom 9  

    moim zdaniem to winne są tarcze hamulcowe ( mogą być przegrzane) i przegub napędowy jak skręcasz a grzechot to poduszka amorka

    0
  • #3 29 Mar 2014 21:00
    andrzej55
    Poziom 35  

    Na samym początku sprawdziłbym, czy koła są dokładnie dokręcone.

    0
  • #4 29 Mar 2014 21:03
    pioart
    Poziom 37  

    Są stuki bo są luzy. Szukać, sprawdzać układ kierowniczy, zawieszenie, napęd, koła. Wskazanie usteri to jak wróżba.

    0
  • Pomocny post
    #5 29 Mar 2014 21:03
    Łukasz5591
    Poziom 10  

    Co do trzęsienia kierownica podczas hamowania to prawdopodobnie tarcze hamulcowe uległy skrzywieniu przyczyną tego mogło być np. wjechanie w kałużę podczas kiedy tarcza była rozgrzana .
    przyczyną wydobywających się dźwięków podczas skręcania jest najczęściej uszkodzony przegub wydobywa się wtedy metaliczny dźwięk , objawy te będą się nasilały aż w końcu doprowadzą do unieruchomienia pojazdu.
    Pozdrawiam.

    0
  • #6 29 Mar 2014 21:18
    komputery-wlkp
    Poziom 12  

    Powiedz czy coś miałeś wymieniane w kołach z przodu? Jeśli samochód nie równo hamuje to tarcze albo klocki? Kiedy wymieniałeś? Mi kiedyś tak się działo , skończyło się na tym iż szczęka hamulcowa wyleciała , mechanik przy wymianie klocków nie zabezpieczył zawleczki "drucikiem"

    0
  • #7 29 Mar 2014 21:27
    olekt2002
    Poziom 29  

    janekgd934 napisał:
    zawieszenie sprawdzone na szarpakach , wszystko ok, nie ma luzów..
    Solidne sprawdzenie na szarpakach na pewno wykazałoby źródło uszkodzenia.

    0
  • #8 29 Mar 2014 22:47
    janekgd934
    Poziom 6  

    czyli mam przetoczyć tarcze? tarcze nie mają wżerów, kloce grube... poduszke amorka sprawdzę, ten przegub może wydawać taki jeden tylko stuk? "brzdęk"?

    Dodano po 9 [minuty]:

    koła na pewno dokręcone..

    -1
  • #9 29 Mar 2014 23:01
    Łukasz5591
    Poziom 10  

    Jeżeli te pojedyncze stuknięcie wydobywa się tak żę podczas ruszania z miejsca oraz podczas gwałtownego przyśpieszania , dodawania gazu to tego powodem może być nie dokręcona nakrętka piasty ta na klucz 32.
    U kolegi w samochodzie wydobywały się pojedyncze metaliczne stuki podczas ruszania i właśnie wykryliśmy tą usterkę.

    1
  • #10 29 Mar 2014 23:08
    janekgd934
    Poziom 6  

    tak ale to tylko na skręconych kołach.. a na przód tego nigdy nie ma, ale sprawdzę to też, dzieki za podpowiedzi

    0
  • #11 03 Kwi 2014 11:22
    janekgd934
    Poziom 6  

    witam, po wymianie tarcz jak narazie nie trzęsie,po przejechaniu sie jakies 4km mocno były gorące te nowe.. tak jest zawsze że są tak gorące że nie idzie dotknąć po takim krótkim dystansie? (hamowałem dość ostro żeby sprawdzić czy nie trzęsie kierownicy), w sobotę mechanik sprawdzi poduszkę i łożysko amorka..

    -1
  • #12 03 Kwi 2014 17:36
    pioart
    Poziom 37  

    Nie ma to jak dobrze przegrzać nowe tarcze, pewnie już je zeszkliłeś. Tarcze nie powinny być gorące, bo zaraz je pogniesz. Procedura jasno mówi, że na nowych tarczach nie można ostro hamować dopóki się nie ułożą / usunięcie resztek technologicznych po obróbce/, a to może trwać parę kilometrów /szkoły są różne/.

    0
  • #13 03 Kwi 2014 18:16
    janekgd934
    Poziom 6  

    zrobiłem jakieś 80km i wszystko jest ok , bądźmy dobrej myśli, mam jeszcze jedno pytanie odnośnie klimy, nie wiem czy zakładać nowy temat, bo nigdzie nie mogę tego dokładnie znaleźć, mianowicie czy jak klima nie jest nabita to sprężarka się nie włączy? u mnie zapala się tylko "AC" na pomarańczowo po włączeniu .nic więcej , nie ma charakterystycznego zwiększenia obrotów silnika czy coś podobnego..

    0
  • #14 03 Kwi 2014 19:54
    art361
    Poziom 9  

    przy niskim i wysokim ciśnieniu i temperaturze niżej niż 4 stopnie w układzie ac sprężarka nie wystartuje ( proponuje podnieść maskę znaleźć rurkę/i od klimy są takie zaworki jak w kołach i i na chwilkę nacisnąć zobaczyć czy coś jest w ogóle w układzie

    0
  • #15 03 Kwi 2014 20:01
    janekgd934
    Poziom 6  

    zrobiłem tak, i tylko delikatnie zasyczało...

    0