Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wideodomofon urmet 2Go! raz działa raz nie działa ...

Traco 30 Mar 2014 15:09 1635 0
  • #1
    Traco
    Level 11  
    Witam szanownych forumowiczów.

    Zostałem poproszony o zajęcie się sprawiającym problemy systemem videodomofonowym.
    To system 2Go! firmy Urmet Domus.
    Składa się z panelu głównego z klawiaturą numeryczną i kamerą wraz z elektrozaczepem.
    Był kiedyś drugi panel wejściowy identyczny ale obecnie jest odłączony od systemu.
    Dołączonych jest 28 unifonów wideo.

    Problem z nim jest następujący:

    -po wybraniu numeru lokalu następuje połączenie i najczęściej wszystko jest ok - jest komunikacja - wizja i fonia.
    -czasem jest tylko wizja a fonia działa tylko w jedną stronę - lokator słyszy wszystko dobrze ale dzwoniący nie ma głosu - ściślej rzecz ujmując odrobinkę słychać ale baaaardzo cicho.

    -problem występuje również przy otwieraniu kodem (kluczyk - 4-ro cyfrowy kod - kluczyk) czasem otwiera czasem nie ... potrafi działać przez 15 minut testów 100 na 100 a chwilę później już nie otwiera.


    Poprawione (dociągnięte śrubki w złączach ARK) są wszystkie styki, Wymienione zostały kondensatory w przetwornicy zasilającej cały układ - niektóre były "spuchnięte" sama przetwornica (obudowa) jest mocno "wygrzana" ale nie ma uszkodzeń wewnątrz - niewielkie przebarwienia laminatu obok rezystorów mocy.

    Odłączałem magistrale (są 4) po jednej i testowałem działanie systemu aby sprawdzić czy któraś z nich nie wprowadza jakichś zakłóceń albo zwiększonego obciążenia ale to nic nie zmieniało.

    Okablowanie ułożone jest przewodem 2x1,5 mm linka -długości gałęzi szacuję na max 35-40m.
    Przez cztery lata raz lepiej raz gorzej ale działało a teraz taki zonk...
    Ktoś może podzielić się podobnymi doświadczeniami a najlepiej sposobami rozwiązania problemu ?