Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wykrywanie uszkodzonego elementu w układzie pracującym na prąd przemienny

Wajchowski 30 Mar 2014 21:16 2193 21
Relpol
    Wajchowski
    Level 10  
    Witam wszystkich, chciałbym się was poradzić w jednym temacie gdyż ostatnio dostałem wezwanie na awarie urządzenia do podgrzewania oleju do maszyny hydraulicznej. Układ jest dość prosty składa się z dwóch styczników, termika i dwóch grzałek, układ pracuje w automacie i załącza go prosta czasówka. Grzałki pracują na prąd przemienny, najprostsze oporowe. Okazało się, że upalił się przewód fazowy od jednej z grzałek.
    Teraz moje pytanie brzmi co zrobić, żeby przy kolejnej takiej awarii, nie rozkręcać urządzenia i nie przeglądać wszystkich przewodów tylko uzyskać informacje że grzałka jest spalona. Do głowy przychodzi mi sprawdzanie miernikiem przerwy między stycznikiem i n-ką grzałki albo pomiar prądu pobieranego podczas pracy. Od razu chciałbym podkreślić, że nie mogą to być żadne wskaźniki typu pokazujące wcześniej wspomniane ampery, to ma być coś co zapracuje w automacie i przy ewentualnej awarii jednej z grzałek zasteruje np. syreną alarmową.
    Czy istnieją jakieś układy na rynku? A może da się to załatwić programowo przy pomocy prostego sterownika plc takiego jak Eaton easy 512 itp.?

Prosze o jakieś pomysły ;)
  • Relpol
    azibik
    Level 32  
    Po co komplikować układ.Wystarczy mierzyć prąd grzałki i sygnał błędu podać na sygnalizację .
  • Relpol
    Wajchowski
    Level 10  
    To w takim razie jak i z czego zbudować taki układ?
    Wajchowski
    Level 10  
    bardziej by mi chodziło, żebyście wskazali mi jakiś czujnik dostępny na rynku, bądź jakieś rozwiązanie. Chciałbym dokładnie wiedzieć czego mam szukać.

Dedito dzięki za propozycje, a czy macie jakieś tańsze rozwiązanie, może coś się da samemu skontruować?
    dedito
    Level 39  
    Tak, to tylko przykład. Skonstruować coś tańszego też możesz.
    Tak na szybko to jakiś prosty czujnik z wyjściem napięciowym i podłączony do niego przekaźnik. Nie wiem jakie tam prądy płyną, trzeba by zobaczyć schemat urządzenia i zobaczyć jak się wpiąć w instalacje, z czego można skorzystać.
    Inny przykład: grzałki grzeją to można sprawdzać temperaturę jakimś bimetalem.
    Pomysłów pewnie jeszcze kilka by się znalazło.
    Wajchowski
    Level 10  
    To jest bardzo prosty układ. Rozważmy jedną grzałkę. Czasówka pracująca w automacie załączajaca się cyklicznie steruje stycznikiem podającym fazę na grzałkę, n-ka grzałki wpięta w szynę n. To jest wszystko
    dedito
    Level 39  
    Wajchowski wrote:
    To jest bardzo prosty układ. Rozważmy jedną grzałkę. Czasówka pracująca w automacie załączajaca się cyklicznie steruje stycznikiem podającym fazę na grzałkę, n-ka grzałki wpięta w szynę n. To jest wszystko

Nie bardzo tu widzę sygnalizację uszkodzenia.
    Wajchowski
    Level 10  
    dedito wrote:
    Wajchowski wrote:

Nie bardzo tu widzę sygnalizację uszkodzenia.

to było tylko rozwinięcie budowy tego układu, pomiar temperatury nie był by głupi, choć ciekawe jak by to się miało cenowo do pomiaru prądu.
    dedito
    Level 39  
    Narysuj jakiś schemat.
    Jakie napięcie łączeniowe i prąd(moc) grzałek, jakie napięcie sterujące cewki stycznika i czasówki?
    Wajchowski
    Level 10  
    Wykrywanie uszkodzonego elementu w układzie pracującym na prąd przemienny

S1- stycznik
    S2- czasówka
    wszystko na 230V

Dodano po 9 [minuty]:

Dzięki za dwie ostatnie propozycje, pierwsza z przekaźnikiem PR-612 wydaje sie ciekawe z powodu bardzo niskich kosztów, nawet ostatnio widziałem taki walający sie na pułce;)
    Czyli potrzebował bym jeden przekaźnik na każdą grzałkę, obwód priorytetowy na grzałkę a ten drugi na wejście plc, który chciałbym użyć. Prąd ustawić bardzo nisko, tak żeby przy prawidłowej pracy zawsze wyrzucał obwód niepriorytetowy a na wejsciu do sterownika był stan niski, który symbolizowałby normalny stan pracy, kiedy grzałka się spali i nie pobiera prądu obwód nie priorytetowy będzie obciążony co da sygnał do sterownika ;)
    User removed account
    User removed account  
    Wajchowski
    Level 10  
    Wielkie dzięki za schemat szelton! To jest chyba złoty środek pomiędzy działaniem a ceną. Dzięki wszystkim za ciekawe pomysły myślę, że temat dość wyczerpany aczkolwiek może ktoś coś jeszcze wymyśli, pozdrawiam
    dedito
    Level 39  
    Nie wiem po co ci tam plc, ten PR jest tu wystarczający.
    Wajchowski
    Level 10  
    Racja plc jest tu w sumie nie potrzebne, ja bym chciał go dodać aby system był do rozbudowy. Pozdrawiam ;)
    dedito
    Level 39  
    W sumie to masz jeszcze opcję wykrywania prądu kontaktronem.
    Wajchowski
    Level 10  
    To bardzie ciekawy pomysł, ale trochę badawczy bo trzeba by popróbować jak sprawdzi się owy kontaktron w polu magnetycznym danego stycznika.
    dedito
    Level 39  
    Nie chodziło mi o stycznik (samo załączenie nie da potwierdzenia przepływu prądu) tylko prąd płynący przewodem do grzałki.
    dedito
    Level 39  
    Nie wiem jaki tam prąd płynie i jaki jest przekrój przewodów. Na podstawie prądu dobierzesz kontaktron o odpowiedniej czułości.