Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Klawiatura-> PC->RS232->mikrokontroler.

09 Kwi 2005 12:36 2568 8
  • Poziom 15  
    Poszukuje materiały na temat podłaczenia Klawiatury do mikrokontrolera przez RS232 za pośrednictwem PC, tak aby na wyświetlaczy LCD były wyświetlane cyfry od 0-9. Nie wiem gdzie szukac tego w necie!!!
    jakie sa procedury takiej komunikacji???
    Znam tylko jezyk C.
    Dzieki!!
  • Poziom 11  
    Czy mozesz napisac cos wiecej np. jaki mikrokontroler i wczym konkretnie jest problem, z inicjalizacja USARTa, przesylaniem danych do mikrokontrolera, czy wyswietlaniem na LCD??

    mam taki program na ATmega 32 jak chcesz to podeśle
  • Poziom 42  
    Uruchom dowolny program terminalowy na pc i masz już wszystko zrobione.
  • Poziom 15  
    Mam do zroibienia projekt o tematyce:

    Napisać program umożliwiający odbiór oraz nadanie danych przez RS232 podłaczonego do komputera PC. Program nadajacy powinien odbierać cyfry wpisane na klawiaturze PC i wyswietlać je po koleji na 8 wyswietlaczach siedmiosegmentowych. Po zapełnieniu 8 wyswietlaczy dane znikają i kolejne cyfry zapisywane sa od poczatku poczawszy od pierwszego wyświetlacza. Wyświetlacze właczone są sukcesywnie wraz z nacisnieciem znaku na klawiaturze PC. Po nacisnieciu BACKSCAPE wyświetlacz ostatnio zapalony jest wyłaczony.

    Chodzi mi tylko o to, co trzeba zrobić (jakies materiały) aby przesłac znak z klawiatury PC na port RS232.

    Jaki program trzeba uzyć? O jaki terminal chodzi? Czy mozna taki program napisać samemu w języku C? I czy jest to trudne do napisania. A co do programowania, to jest to AVR ATMEGA32.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    No wysłanie bakspace przez terminal to już mniej elegancka sprawa... Raczej własny program dedykowany do zadania. Jeżeli ma być to w Windows to poszperaj w dokumentacji od API za funkcją OpenFile z parametrem np. COM1.
    Light-I
  • Poziom 15  
    a co to jest to API (gdzie szukać tej dokumentacji?)? Nie bardzo sie znam. Tak, ma być to pod WINDOZĄ :)
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Np. na stronie twórcy windowsa, ma taką fajną wyszukiwarkę, wpisujesz "OpenFile" i... ;)
    P.S. Google też moge ciebie zadziwić...
    Light-I
  • Poziom 21  
    Wujasss napisał:
    a co to jest to API (gdzie szukać tej dokumentacji?)? Nie bardzo się znam. Tak, ma być to pod WINDOZĄ :)


    API to zestaw Windowsiarskich funkcji (Application Programming Interface)
    A fajną książke na temat API : Charles Petzold "Programowanie w Windows"
    Jak jesteś studentem to pewnie w twojej bibliotece będą ją mieli. Nie pamiętam czy jest tam rozdział na temat obsługi RS'a (całkiem możliwe), ale jak jeszcze nie wiesz co to API to przy tej książce w miare bezbolesnie się dowiesz. A jak będziesz wiedział co to API to zobacz za funkcja OpenFile() jak słusznie kolega wczesniej popowiedział. Poszukaj też książki na temat RS-232, widziałem jedną gdzie było opisane jak zrealizować komunikacje z COM'em w Windowsie ale niestety nie pamiętam tytułu (coś jak Praktyczne programowanie rs232 ... coś takiego). No i powodzenia bo projekt niezła kobyłka :) ... Niby proste, ale czasu troche weźmie :)
  • Poziom 15  
    dzieki!! choć to 1/5 projektu. jescze musze zrobic woltomierz na procku AVR z wyswietlaczem LCD oraz zegar czasu rzeczywistego po magistrali I2C wykorzystując PFC8583, ale mam na to miesiac czasu. Moze jakaś pomoc....