Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VB 6 - Progrma do zliczania przedmiotow zeskanowaych

Alvaro90 01 Kwi 2014 17:25 1101 16
  • #1 01 Kwi 2014 17:25
    Alvaro90
    Poziom 6  

    Witam. Potrzebuje program ktory bedzie mi zliczal zeskanowane plytki za pomoca skanera z podzialem na 3 zmiany (06:00-14:00, 14:00-22:00, 22:00-06:00) oraz aby nie zliczal duplikatow. Szukam informacji u wujka google ale nie potrafie znalesc. Z gory dzieki i przepraszam za brak polskich znakow. Pozdro

    0 16
  • #2 01 Kwi 2014 18:02
    cepelia
    Poziom 20  

    Co to są płytki i jakie są kryteria duplikatu ??

    0
  • #3 01 Kwi 2014 21:37
    Alvaro90
    Poziom 6  

    To sa plytki z elektornika, co do kryteriow jak by ktos dwukrotnie zeskanowal jedna plytke zeby liicznik to zapisal jako 1 sztuke

    0
  • #4 02 Kwi 2014 14:36
    cepelia
    Poziom 20  

    Grubszy temat... ja nie dam rady...

    0
  • #5 02 Kwi 2014 14:41
    Alvaro90
    Poziom 6  

    Private Sub text1_Change(Index As Integer)
    If Len(Form1.text1(0).Text) = 6 Then
    Call Form1.Command1_Click
    End If
    End Sub

    Myslalem zeby to polaczyc jakos z tym poleceniem ktory wpisuje zeskanowany numer ale niewiem jak to zgrac

    0
  • #6 02 Kwi 2014 14:48
    cepelia
    Poziom 20  

    Nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy...
    - produkujesz płytki (tak?)
    - z linii zjeżdża płytka goła bez elementów chcesz ją zeskanować i rozpoznać układ ścieżek (tak?)
    - po czym porównać ją z jakimś wzorem (tak?)

    czy :
    na płytce jest kod kreskowy i jego czytasz po czym porównujesz z jakąś listą ?

    0
  • #7 02 Kwi 2014 15:13
    Alvaro90
    Poziom 6  

    ja musze tylko wiedziec ile plytek pracownik zeskanowal bo wtedy wiem tez ile dany pracownik zrobil

    0
  • #8 02 Kwi 2014 15:14
    cepelia
    Poziom 20  

    Ale ja pytam czy masz rozpoznawać ścieżki czy czytasz kod kreskowy...

    0
  • #9 02 Kwi 2014 15:18
    Alvaro90
    Poziom 6  

    Program ktory napisalem czyta kod kreskowy za pomoca skanera. Na jednej plytce znajduje sie 16 takich samych ukladow pracownik musi je zeskanowac i wysietla mu sie ktore byly dobre a ktore zle w poprzednim tescie potem je rozdziela i segreguje. Teraz chce poprostu wiedziec ktory pracownik ile plytek zeskanuej podczas swojej zmiany.

    0
  • #10 02 Kwi 2014 15:19
    cepelia
    Poziom 20  

    No to luz... czego nie możesz zrobić ?

    0
  • #11 02 Kwi 2014 15:22
    Alvaro90
    Poziom 6  

    Zastanawiam sie jak to zgrac w formie wstawilem juz dodatkowe 3 okienka gdzie ma sie to wyswietlac, niewiem jak zgrac skaner z czasem rzeczywistym zeby rozruznial nam dana zmiane.

    0
  • #12 02 Kwi 2014 15:35
    cepelia
    Poziom 20  

    Odczytaj godzinę sprawdzenia, i na podstawie prostego warunku
    jeżeli godzina >= 6 oraz godzina <14 to
    zalicz do zmiany pierwszej
    lub jeżeli godzina >=14 oraz godzina < 22 to
    zalicz do zmiany drugiej
    lub jeżeli godzina >= 22 oraz godzina < 6
    zalicz do zmiany trzeciej

    możesz zliczać w osobnych licznikach albo dawać flagi żeby zaznaczyć dla której zmiany jest dany odczyt...

    0
  • #13 02 Kwi 2014 15:52
    Alvaro90
    Poziom 6  

    W formie mam 3 okienka odpowiednio do kazdej zmiany, to wiem ale w jaki sposob odebrac sygnal ze skanera i polaczyc go ze zmianami. jest jakas komenda dla skanera, ktora moge to w prosty sposob rozwiazac

    Dodano po 14 [minuty]:

    Zawsze korzystalem z bazy danych i neiwiem jak odczytac czas z komputera.

    0
  • Pomocny post
    #14 02 Kwi 2014 15:54
    cepelia
    Poziom 20  

    Nie ma jakiejś specjalnej komendy... to jest czytnik usb czy rs ?? czy działa jak klawiatura ??

    Jeśli działa jak klawiatura to możesz wykorzystać to że odczyt kończy się enterem...
    spróbuj tak :

    Kod: vbnet
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    tylko musisz pamiętać żeby dodać uchwyt do zdarzenia

    Kod: vbnet
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    sprawdź to bo można jeszcze przechwycić kod nie wpisując go do żadnego okna ale nie mam czytnika żeby sprawdzić...

    Kod: vbnet
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    albo zamiast zmiennej typu DateTime możesz użyć integera będziesz miał czas w sekundach od jakiejś daty (nie pamiętam chyba od 01.01.1900)

    0
  • #15 02 Kwi 2014 16:06
    Alvaro90
    Poziom 6  

    Skaner dziala jak klawiatura, kod kreskowy ma 6 znakow wiec zamiast entera musi mi reagowac po 6 znakach otrzymanych (2 litera i 4 liczby) i to automatycznie liczyc jako szt.

    0
  • Pomocny post
    #16 02 Kwi 2014 16:09
    cepelia
    Poziom 20  

    spróbuj tego Link

    tylko warunki pozmieniaj tak żeby były odpowiednie dla twojego programu.. tzn żeby kończył po 6 znakach...

    0