Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podnośnik warsztatowy Zippo 1311 braki w skompletowaniu

krzysiekw1990 01 Apr 2014 22:12 5460 2
Wago
    krzysiekw1990
    Level 10  
    Witam.
    Posiadam podnośnik Zippo 1311.
    Jest on niekompletny. Brakuje elementów odpowiedzialnych za blokowanie łap.
    Mam tylko sworznie zakończone kwadratową końcówką.
    Przez sworzeń wywiercony jest otwór a w nim włożona długa sprężyna.
    Jeśli ktoś posiada zdjęcia lub wie jak powinien wyglądać taki mechanizmu, proszę o pomoc.
    Zauważyłem również, że na jednej śrubie brakuje "potencjometru" odpowiedzialnego za równe podnoszenie kolumn. Potencjometr nie jest opisany, jedynie z góry wybite jest 40:1. Wchodzą do niego trzy przewody. Czy można gdzieś taki element dokupić bądź czymś go zastąpić?
  • Wago
    DriverMSG
    Admin of Computers group
    Składałem raz podnośnik Zippo, ale nie wiem, czy ten sam model. Pokaż zdjęcia tego co posiadasz, to może pomogę.

Dodam, że ten który składałem, to podnośnik śrubowy, jeden silnik, przeniesienie napędu kolumny paskiem zębatym w podłodze.
    krzysiekw1990
    Level 10  
    Zrobiłem kilka zdjęć mocowania łap i sworznia:
    Podnośnik warsztatowy Zippo 1311 braki w skompletowaniu Podnośnik warsztatowy Zippo 1311 braki w skompletowaniu Podnośnik warsztatowy Zippo 1311 braki w skompletowaniu Podnośnik warsztatowy Zippo 1311 braki w skompletowaniu
    Jak widać sworzeń jest zakończony kwadratem, na każdej ściance ma zaprasowaną kulkę z sprężynką. Od góry ma gwintowane dwa otwory. Jest drążony na przelot a w środku była umieszczona sprężyna. W kolumnach widać okrągłe wybrania z otworami na 4 śruby. Nie wiem jak mogło wyglądać zabezpieczenie tych łap.
    Dziś zrobiłem nową instalację elektryczną wg schematu:
    Niestety podnośnik nie działa. Po podłączeniu do sieci zwiera się dolny stycznik na płytce sterowniczej:
    Po ręcznym zwarciu górnego stycznika przycisk podnoszący w górę przesuwa lewą kolumnę a przycisk opuszczający przesuwa prawą kolumnę. Po ręcznym zwarciu środkowego i górnego stycznika podnośnik działa jak należy. Podczas pracy dwie czarne kostki na górze płytki dość znacznie się nagrzewają. Podejrzewam że coś jest uszkodzone w tej płytce. Czy ktoś naprawia takie elementy?

Kolejną sprawą są odłączone potencjometry odpowiedzialne za równe podnoszenie kolumn. Posiadam tylko jeden który wygląda tak:
    W płytce potencjometry były zmostkowane, 1 pin z 2, oraz 4 z 5
    Stąd mam następujące pytania. Czy ktoś taką płytkę w ogóle naprawi, czy instalować potencjometry i gdzie je zdobyć, jakie zabezpieczenie łap zastosować?
    Proszę o pomoc.