Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

UPC - Zbyt wolne łącze 120mb/s

kubw19 02 Apr 2014 18:20 8469 20
  • #1
    kubw19
    Level 9  
    Witam.
    Od 2 dni mam w domu zainstalowane UPC 120mb/s. Modemorouter, który posiadam to Technicolor tc7200. Internet idzie po kablu 5e do mojego komputera z płytą główną asRock z87 extreme3, która posiada zintegrowaną kartę 1 gbit.

    Problem w tym, że na speedteście osiągam maksymalnie 37 mb/s. W ustawieniach karty sieciowej wybrałem auto negotiation, lecz gdy chcę ręcznie wybrać 1gbit to komputer jakby nie wykrywa kabla. Dopiero powrót do auto negotiation lub na 100mb/s pomaga.

    Jak mogę to naprawić?

    Pozdrawiam
  • #2
    seb235
    Level 28  
    Pierwsza sprawa upewnij się że kabel jest pełny, tzn chodzi mi o fakt iż powinien mieć podłączone w wtyczce wszystkie żyły (4 pary), kable dawane często do routerów nie mają wszystkich par zaciśniętych (2 pary). A na takim kablu fizycznie się nie uda zestawić 1Gbit/s.

    Sprawdź na innym kablu, nieraz się on luzuje na wtyczce lub śniedzieje i przestaje się zestawiać. Opcje są dwie albo odetnij wtyczki i załóż nowe, albo kup nowy kabel najlepiej Cat 6.

    W każdym razie 37Mbit/s to jest bardzo mało nawet jak na technologie fast ethernet, powinno być powyżej 90Mbit/s :)
  • #3
    kubw19
    Level 9  
    Kabel kupiony dzisiaj, wtyczki montowane przeze mnie pierwszy raz, więc może faktycznie coś zepsułem ;)
  • #4
    seb235
    Level 28  
    Polecam mieć pod ręką prosty tester kabli, wtedy sobie zaciskasz i sprawdzasz czy wszystkie pary mają przepływ. Dla 1Gbit/s na prawdę musi wszystko być idealnie :)
  • #5
    kubw19
    Level 9  
    Ponowne podłączenie nowych końcówek sprawiło, że teraz już mam 1 gbit - dziękuje za pomoc.

    Lecz nadal przy pobieraniu prędkość dochodzi mi ledwo do 40
    :(
  • #6
    bobo
    Level 29  
    Polecam zadzwonić do UPC i porozmawiać z adminem. Inna sprawa, umowa z UPC opiewa na dostawę sygnału do 120mb/s a nie że będzie gwarantowane 120mb/s. Oznacza to że np. jeżeli w budynku mieszkalnym jest kilkunastu odbiorców UPC to nigdy nie będzie 120 Mb/s. Faktem jest że, tak niski transfer jak u kolegi, wymaga interwencji w UPC.
    Pozdrówka
  • #7
    User removed account
    Level 1  
  • #8
    seb235
    Level 28  
    jurek.adam wrote:
    Po to właśnie wprowadzili EuroDocsis 3.0, żeby bez względu na ilość korzystających z internetu w danej lokalizacji wszyscy mieli szanse zbliżyć się do pełnej prędkości. I to nie tylko 120 Mb/s, ale również 250 Mb/s, czy wkrótce 500 Mb/s.


    Nie do końca masz rację, chodzi o fakt że w standardzie EuroDocsis 3.0 maksymalny transfer na kabel to 400 Mbps, oznacza to iż kablówka musiała by każdego klienta podłączać osobno a jak wiemy nie robią tego. I transfer po prostu się dzieli na ilość osób podłączonych do niego, wiadomo inaczej to wygląda jak 5 osób ma internet 25Mbit/s a inaczej gdy mają pakiety powyżej 100Mbit/s.
  • #9
    kubw19
    Level 9  
    UPC - Zbyt wolne łącze 120mb/s UPC - Zbyt wolne łącze 120mb/s

    Przy ściąganiu pliku 5gb z pierwszego serwera przez Internet download manager prędkość dochodzi do 49mbit, a gdy w tym samym czasie zaczynam pobierać drugi prędkości rozkładają się po równo, tj. po 20 mbit.

    Nie wiem czy to ma znaczenie, ale mieszkam w domku z własną, świeżą instalacją UPC.
  • #10
    User removed account
    Level 1  
  • #11
    kubw19
    Level 9  
    UPC - Zbyt wolne łącze 120mb/s

    UPC pokazuje 39mbit

    Zaraz dam znać jak poszło na linuxie

    Czy długość kabla ma jakieś znaczenie (mam 30 metrów)?
  • #12
    User removed account
    Level 1  
  • #13
    kubw19
    Level 9  
    Uruchomilem Ubuntu, zainstalowalem flash playera i wykonalem test na speedtescie... wyszlo mi 113 mbit :D W takim razie to wina mojego win 7 :(

    Przepraszam za brak polskich znakow poniewaz wlasnie pisze z ubuntu ;)
  • #14
    User removed account
    Level 1  
  • #15
    kubw19
    Level 9  
    Niestety, nadal 40mbit:(
  • #16
    User removed account
    Level 1  
  • #17
    kubw19
    Level 9  
    ! Gbits full duplex jest. Sterowniki były najnowsze, ale przeinstalowałem. Prędkość wzrosła do 56 mbit. Co moge jeszcze zrobić?
  • #18
    hermes-80
    Level 43  
    W trybie awaryjnym z obsługą sieci jak się sytuacja ma?
    Wydajność dysk czasem nie ogranicza przepustowości? (Victoria HDD, HD Tune) - pokaż wynik
  • #19
    kubw19
    Level 9  
    Z HD Tune

    UPC - Zbyt wolne łącze 120mb/s UPC - Zbyt wolne łącze 120mb/s

    W trybie awaryjnym osiągam 114 mbit
  • #20
    hermes-80
    Level 43  
    Może jakieś antywirusy, szyfrowanie partycji, firewalle. - dysk jest OK
  • #21
    kubw19
    Level 9  
    Antywirusa (Eset smart security) odinstalowałem i nadal nic, chociaż waha mi się teraz prędkość przy 70mbit.

    Kiedy nie robię żadnego testu w menedżerze zadań jest napisane, że wykorzystywanie łącza wynosi 0.
    Podczas testu 7,5 %, a na tym samym teście w trybie awaryjnym aż 12% i prędkość jest taka jaka powinna być. Chyba w tym leży przyczyna.

    Dodano po 29 [minuty]:

    Udało się ! Wystarczyło wejść do programu mojej płyty głównej (xFast LAN) i wybrać kalibracja łącza. Teraz śmiga do 120 mbit :)

    Dziękuje wszystkim za pomoc :)