Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Honda CIvic 1991r - Brak ładowania na niskich obrotach

02 Kwi 2014 23:26 2397 6
  • Poziom 10  
    Witam,
    Postaram się opisać co mi się przytrafiło.

    Jadąc jakiś 1 msc temu autem zapaliła mi się kontrolka ładowania, zdziwiony dodałem lekko gazu i kontrolka zgasła.

    Niestety jakiś tydzień temu kontrolka znów się zapaliła.
    Zauważyłem, że po dodaniu gazu (obroty powyżej 5-6 000 rpm) kontrolka ładowania gaśnie.
    Odstawiłem auto na parking. Trochę popadało było wilgotno i po 36 godzinach wsiadłem do auta, odpaliłem i ładowanie było.

    Auto tak jeździło około 3 dni dopóki nie zrobiło się trochę cieplej i sucho.
    Kontrolka znów zaczęła się palić.
    Wieczorami teraz jest trochę bardziej wilgotno i auto normalnie ładuje, w dzień, gdy jest ładnie i ciepło - nie ładuje.

    Alternator został wyjęty, z racji, że szczotki wymieniane było około 3 lat temu stwierdzam, że z nimi wszystko ok. Po sprawdzeniu -rzeczywiście długość w okolicach 10 mm. Sprawdziłem diody prostownika - sprawne. Sprawdziłem pierścienie - jest przejście między nimi - fakt jeden jest bardziej wytarty od drugiego. Uzwojenia stojana - sprawne mają przejście między sobą, i nie mają z obudową.

    Przeczyściłem wszystkie połączenia śrubowe, masa na altku jest.
    Ładowanie gdy ładuje wynosi 14,4V, gdy pali się kontrolka 11,8V.

    Został jeszcze regulator,
    ewentualnie, czy jest taka możliwość, że prostownik puścił gdzieś na zgrzewach diod?

    Ktoś ma jakieś pomysły?
    Gdzie jeszcze szukać?

    Alternator Denso
  • Poziom 1  
    Miałem podobnie - wymiana mastka z diodami i jest OK
  • Poziom 38  
    Witam
    Mostek diodowy wstępnie możesz wizualnie zlustrować czy nie widać coś podejrzanego.Gdy masz do odłączony od stojana ,sprawdź diody multimetrem ,następnie na akumulatorze przez żarówkę 12V/21W lub dwie.Lub najlepiej przez reflektorową.Miałem takie przypadki że multimetrem było niby dobrze ,a przez żarówki nie było pełnego przejścia.Może być tak jak sugeruje kolega wcześniej, że wina regulatora.Bywa tak że jak regulator trochę popracuje,a zwłaszcza gdy dostanie temperatury,to zaczynają się cuda.
  • Poziom 10  
    Czyli dalej nie wiem czy to mostek prostowniczy, czy regulator. Ok. Wyjmę go raz jeszcze i sprawdzę ten prostownik przez żarówkę tak jak mówi przedmówca. Jeśli będzie dobrze to kupię regulator.
  • Poziom 38  
    Jak sprawdzisz mostek pod obciążeniem przez żarówki (będą świecić jednakowo na każdej diodzie),to można uznać że mostek jest dobry.Więc pozostaje regulator.
  • Poziom 10  
    Mostek sprawdzony. Regulator jutro zamawiam.
  • Poziom 10  
    Regulator wymieniony. Ładowanie jeszcze jest (jak przejadę więcej niż 50 km na raz to się potwierdzi czy to to). Przez jazdę bez ładowania padł mi chyba aku (jedna cela).