Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Candy c2 105 - działa tylko 20 s i błąd E01

blebe 03 Apr 2014 20:45 3489 10
    blebe
    Level 8  
    Pralka Candy C2 105 - po włączeniu jakiegokolwiek programu działa tylko 18 - 20 s. następnie wyskakuje błąd E01 (raz mignie dioda 90 stopni) czyli błąd blokady drzwi jednak drzwi są zablokowane. Uruchamiając autotest pralki jest ten sam błąd - pralka zaczyna pobierać wodę i po 20 s. zatrzymuje się i błąd E01. Czy to może świadczyć o uszkodzonym module.
    viiking
    Level 26  
    To świadczy, że któryś z podzespołów pralki niedomaga, jakby był uszkodzony moduł prawdopodobnie nie byłby w stanie odczytać błędu. A to że blokada blokuje drzwi nie znaczy , że jest sprawna. Po za blokowaniem musi podać jeszcze impuls do modułu a tego może nie robi.
    blebe
    Level 8  
    Blokadę zmieniłem na nową i efekt ten sam. Pralka blokuje drzwi startuje na 20 s i koniec. Wystarczy, że wyłączę i włączę program i znów 20 s.
    viiking
    Level 26  
    tak wyświetlacz pokazuje czy to Twój pomiar?
    blebe
    Level 8  
    Blokowanie drzwi pokazuje kontrolka (świeci) oraz słychać tyknięcie zamka i nie można drzwi otworzyć, co do pomiaru to podaje napięcie na zamek po włączeniu programu a po czasie tych 20 s. gdy wyskakuje błąd zamka nadal napięcie na zamku jest i zamek jest zablokowany. Trzeba odczekać około minutę (nie mierzone) aby odblokowało zamek.
    Sprawdziłem również silnik, grzałkę i są sprawne. Czy nie ma opcji obejścia zamka - podana impulsu bezpośrednio na moduł aby wykluczyć moduł.
    egon42
    Level 37  
    blebe wrote:
    Czy nie ma opcji obejścia zamka - podana impulsu bezpośrednio na moduł aby wykluczyć moduł.
    No jak chcesz spalić moduł to próbuj masz bardzo duże szanse. Trzeba bez omijania zamka sprawdzić czy zamek podaje impuls na moduł.
    blebe wrote:
    podana impulsu bezpośrednio na moduł aby wykluczyć moduł
    Obejście zamka nie wykluczy modułu tylko wykluczy zamek. Kolego trzeba najpierw sprawdzić sam zamek jak jest dobry to dopiero później szukać dalej uszkodzenia. Pralka po włączeniu przeprowadza test sprawdza czy wszystko jest ok. jak stwierdzi ze tak to wtedy wykonuje program jak stwierdzi uszkodzenie to staje i wywala błąd.
    blebe wrote:
    Sprawdziłem również silnik, grzałkę i są sprawne
    Są jeszcze inne rzeczy do sprawdzenia np. elektrozawory pompa odpływowa itp.
    blebe
    Level 8  
    Dziękuję za odpowiedź egon42 i rozumiem, dlatego moje pytanie, tak jak pisałem zamek został zmieniony na nowy efekt ten sam, pompa odpływowa działa, elektrozawory sprawne, hydrostat działa - sprawdzone.
    Dowiedziałem się, że w module był wymieniany triak T4 (aktualnie jest BT138) od zamka oraz rezystor R8 i z drugiej strony w gałęzi triaka smd 470 Ohmów. Usterką było nie blokowanie drzwi.
    egon42
    Level 37  
    blebe wrote:
    tak jak pisałem zamek został zmieniony na nowy efekt ten sam, pompa odpływowa działa, elektrozawory sprawne, hydrostat działa - sprawdzone.
    Trzeba sprawdzić wszystkie możliwe rzeczy które są do sprawdzenia a szczególnie dobrze trzeba sprawdzić grzałkę a to wcale nie jest łatwe i pewnie sprawdzenie za pomocą miernika szczególnie na upływność do masy nie raz na miernik było ok a dopiero założenie nowej wykazywało uszkodzenie.
    blebe
    Level 8  
    Zgadzam się w 100% że wszystko trzeba sprawdzić. A grzałka tak sprawdzona miernikiem, spróbuję jeszcze wymienić grzałkę, i dam znać o efekcie ewentualnie trzeba poszukać modułu sprawnego lub próbować ten naprawić.
    egon42
    Level 37  
    Zostało jeszcze kilka rzeczy do sprawdzenia o których nie pisałeś.
    blebe
    Level 8  
    Co sprawdziłem: silnik razem prądniczką (tacho), elektrozawory, pompę odpływową, węże, hydrostat oraz ciągłość przewodów, grzałkę, zamek drzwi zmieniony na nowy.

Grzałkę zmieniłem nic to nie pomogło, czujnik NTC sprawny - zresztą po jego wypięciu pralka sygnalizuje błąd czujnika, jako jedyny inny niż E01.

Skończyły mi się pomysły chyba jednak coś nie tak z tym modułem.

Pralka naprawiona - pomogła wymiana modułu. Temat do zamknięcia.