Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Passat B5, AHL 1,6 benzyna - Dziwne zachowanie IMMO przy kodowaniu kluczyka.

GregSid 04 Apr 2014 00:41 3123 3
Altium Designer Computer Controls
    GregSid
    Level 12  
    Witam.

Pomimo ogromu wiedzy na ten temat nie znalazłem przypadku, który pasuje do tego, co mnie spotkało /albo nie potrafię znaleźć analogii/.

Passat b5, 1997 rok, 1,6 benzyna, silnik AHL, zegary z zielonym podświetleniem.
    Licznik uległ uszkodzeniu - przestał działać obrotomierz i zaczęła migać lampka oleju /co jest typowe jeśli nie działa obrotomierz a sygnał z czujnika ciśnienia oleju jest ok./

Ponieważ w moim mieście nikt tego nie naprawia, więc postanowiłem zakupić drugi licznik i sam zabrałem się za wymianę i kodowanie.

Mój stary licznik ma symbol : 3B0 919 860 (na płytce drukowanej ma Magneti Marelli). Nie byłem w stanie odczytać z niego PINU ani wsadu. /kabel/soft VAG K+CAN Commander 1.4/

Zakupiłem drugi licznik o identycznym symbolu. To był błąd. Oczywiście także nie dał się odczytać. Kasa w błoto.

Zakupiłem trzeci licznik, ale tym razem VDO o symbolu 3B0 919 860X. Ten dał się odczytać (i wsad i PIN IMMO).

Nabyłem nową pastylkę MEGAMOS 13. Kablem K+CAN i softem VAG K+CAN Commander 1.4 chciałem zakodować klucz.
    Robiłem to tak :
    - kabel połączony z laptopem;
    - załączony zapłon; /z kluczem z nową pastylką/
    - procedura KEY LEARNING
    - ustawiam NEW KEY = 1
    - PIN = podaje właściwy pin poprzedzony zerem, czyli łącznie pięć cyfr
    - procedura przebiega pomyślnie
    - na liczniku gaśnie kontrolka IMMO;
    - wyłączam zapłon;
    - wyłączam program
    - załączam zapłon - kontrolka IMMO gaśnie /aż miło/ i mogę odpalić auto;
    - wyłączam zapłon;
    - włączam zapłon ponownie i ta żółta diablica znowu MRUGA, auta nie można odpalić.

Co ja robię źle, albo co pomijam ?

Skoro jeden raz auto daje się odpalić, to wydaje mi się, że kodowanie klucza i sama pastylka są ok. Mylę się ?

Bardzo proszę o pomoc i jakieś praktyczne sugestie. Temat ciągnie się już tak długo, że chyba mi to auto prędzej przerdzewieje niż je doprowadzę do stanu używalności.

Pozdrawiam
    Grzegorz
  • Altium Designer Computer Controls
  • Helpful post
    yaaro
    Level 33  
    Zrób przyuczenie licznika do ecu

Myślę że w tym problem
  • Altium Designer Computer Controls
    GregSid
    Level 12  
    yaaro wrote:

Dodano po 53 [sekundy]:

Mam "Polski VAG", ale nie mam dostępu do "ADAPTACJA"
    GregSid
    Level 12  
    yaaro wrote:

Myślę że w tym problem

Dzięki yaaro. Miałeś całkowita rację. Po dopasowaniu /licznik (17) => adaptacja (10) kanał 00, testuj, zapisz, OK./ Wszystko działa jak należy.
    Co więcej stare transpondery bez problemu dały się dopasować.

Jeszcze raz dziękuję.
    Pozdrawiam