Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

fodr mondeo 2.0 tddi - wymiana alternatora na inny model

1972mg 04 Apr 2014 12:40 2109 3
    1972mg
    Level 9  
    Witam mam pytanie.Czy po zamontowaniu alternatora do mondka z forda tranzita 2.5 tdci Bosch będzie wszystko działać poprawnie ? Mocowanie jest identyczne wtyczka taka sama , nr. bosch CA1636. Orginalny był hella CA1638 IR , w między czasie był założony visteon 1S7T-BC ale padł.Dzękuję z góry za fachową pomoc. Pozdrawiam.
    KubaGlowno
    Level 13  
    Podaj parametry obydwu alternatorów, wtedy będzie można sprawdzić.
    Zazwyczaj na obudowach znajdują się tabliczki znamionowe.
    wojciechjanusz
    Level 28  
    Wg katalogu fordowskiego numery alternatora dla silników Transita 2,0 i 2,4 oraz Mondeo 2,0 są te same.

http://eucatparts.com/?action=cat_ford

Ja przekładałem słupek z Mondeo 2,0 tdci do Transita 2,0 tdci i z alternatorem nie było większych problemów. Z tego co pamiętam - w Mondeo mocowany jest na wkręconych szpilkach, w Transicie 2,0 na wkręcanych śrubach (ze wzgledu na brak miejsca na zdjęcie alternatora ze szpilek).

Mam tylko watpliwość o zamienność sterowania przez PCM - ale numery są te same...
    1972mg
    Level 9  
    Witam.W odpowiedzi na wcześniejszy temat który poruszyłem , podaje nr. alternatorów;orginalny był HELLA CA 1638 IR , następny który wymieniłem to VISTEON 1S7T-BC ale padł.Teraz jest zamontoway inny tylko nie wiem jakej firmy,i on też zaczyna szwankować : po uruchomieniu silnika i włączeniu świateł występuje migotanie ,a gdy silnik jest ciepły to jest problem z ponownym uruchumieniem. Po wymianie ładowanie wynosiło około 15,75V ,a po przecięciu brązowego przewodu jest 13,97 - 14,01V.Alternator który mam z forda tranzita 2.5 tdci to Bosch CA1636.Dziękuję za pomoc z góry. Pozdrawiam.