Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Antena na kablu słuchawkowym - Antena zewnętrzna

dudinr1 04 Apr 2014 21:40 1326 3
    dudinr1
    Level 10  
    Jakiś czas temu zabrałem się za temat zabudowy tableta w samochodzie.
    Padło na Nexo Evo i z tego wyboru jestem bardzo zadowolony.

Do rzeczy.
    Czy mogę w jakiś sposób wykorzystać antenę samochodową aby wzmocnić sygnał podawany do urządzenia?

Teraz tablet jest podłączony poprzez AUX z systemem audio samochodu, a sam kabel jak to zazwyczaj bywa pełni rolę anteny.

Czy łącząc masy anteny samochodowej z masą kabla od AUX uzyskam wzmocnienie sygnału i czy taki trop jest w ogóle rozsądny?

Nie znalazłem żadnych tego typu przejściówek czy adapterów.
    Pan_Kleks
    Level 20  
    O ile to masa jest anteną a nie któryś z plusów sygnału, dodatkową antenę trzeba odseparować kondensatorem 100n i możesz sobie podłączać co chcesz.
    dudinr1
    Level 10  
    Dziękuję za odpowiedź, przeoczyłem ją wcześniej dlatego dopiero teraz odpisuję.
    Powiedz mi proszę w jaki sposób mogę stwierdzić czy antena jest na masie?

Nie mogę znaleźć więcej informacji na ten temat, czy kondensator 100n jest dobrany "na oko" czy standardowo tak rozwiązuje się tego typu problem.

Kondensator 100n ceramiczny, o takim myślimy?
    Pan_Kleks
    Level 20  
    dudinr1 wrote:
    Dziękuję za odpowiedź, przeoczyłem ją wcześniej dlatego dopiero teraz odpisuję.
    Powiedz mi proszę w jaki sposób mogę stwierdzić czy antena jest na masie?

Nie mogę znaleźć więcej informacji na ten temat, czy kondensator 100n jest dobrany "na oko" czy standardowo tak rozwiązuje się tego typu problem.

Kondensator 100n ceramiczny, o takim myślimy?

Pojemność jest dobrana tak żeby nie stanowiła oporu dla częstotliwości radiowych i stanowiła duży opór dla częstotliwości akustycznych, 100n to jest wartość średnia, równie dobrze zadziała 10n ;) , ceramiczny, najlepiej na ponad 100V (lepsza jakość).