Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Faac 452 MPS - Uszkodzona centrala

05 Kwi 2014 20:04 5412 10
  • Poziom 11  
    Hej, mam problem z centralą Faaca MPS 452 najprawdopodobniej dostała się wilgoć do środa i coś się popsuło, przeczyściłem i sprawdziłem wszystkie styki wydają się ok. Po uruchomieniu na stole dioda DL10 cały czas się pali, poza tym po obejściu fotokomórek i podłączeniu stop 11 do masy. Świeci tylko dioda FSWCL... Z tego co wiem powinny świecić wszystkie 3 (STOP, FSWCL, FSWOP). Wejście OP_A działa dioda świeci po zmasowaniu, natomiast OP_B delikatnie się świeci i wzmacnia działanie diody FSWCL. Załączam fotkę z podłączenia.
    Prosiłbym o jakieś wskazówki, gdzie szukać przyczyny.
  • Relpol przekaźniki
  • Pomocny post
    specjalista -automatyka bramowa
    1. DL10 może się świecić - oznacza ona że brama myśli że jest otwarta albo zatrzymana w trakcie - coby ją zgasić centrla musi normalnie działać i musisz puścić zamykanie aż brama sama uzna że jest już zamknięta i wtedy DL zgaśnie (ile to będzie trwało - zależy to od czasów ustawionych po wykrywaniu).

    2. Zdejm wszystkie zielone plastiki - oprawki z pinów (zwłaszcza z długiego J1, delikatnie podważasz i zsuwają się z bolców) - kilka razy mi się zdarzyło że pod spodem właśnie była zawilgocona śniedź (a raz skorodowana i przerwana ścieżka) i LED-y świeciły się jak chciały.
    Poza tym dłuuugie suszenie i bardzo dokładne obejrzenie i oczyszczenie płytki po obu stronach ze wszystkich ewentualnych zaśniedziałych miejsc a jak nie pomoże to przemycie Izoproanolem okolic pinów, LED - ów i wszystkich powierzchniowych oporników kilka razy.
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 11  
    Z tymi zielonymi plastykami to dobry pomysł, rzeczywiście +24V było przepalone na ścieżce, lutownica i wszystkie ścieżki wyglądają ok. Płytkę już wyczyściłem izoproanolem, więc myślę ze wszystkie zaśniedziałe złącza są w porządku.
    Diody wróciły do porządku brakowało im tego napięcia 24V, reagują jak powinny przynajmniej te dolne... Problem dalej jest z DL10 przy zwarciu do masy OP_A dalej nic się nie dzieje, dioda ta cały czas świeci, jedynie delikatnie przygasa jak się przyciśnie przycisk programowania F, a po ponownym wciśnięciu wraca do poprzedniego stanu.
    Dalej trzeba szukać przyczyny na niskim napięciu? Czy podłączenie napędu ma jakiś wpływ na działanie sterownia?
  • specjalista -automatyka bramowa
    Jeśli nie masz motorków to nie wiesz w którą stronę skrzydła jadą i w jakiej pozycji one są (można zrobić symulator na żarówkach ale chyba prościej podpiąć napęd do bramy....).
    Dioda będzie normalnie reagować na przycisk F (czyli po 1 lub 3 sekundowym nacisnięciu mrygać-programowanie czasów) dopiero jak będzie zgaszona a zgaśnie dopiero jak centralka będzie uważać że brama jest zamknięta , inaczej będzie się cały czas palić niezależnie od podawania masy na open i ewentualnych wirtualnych ruchów skrzydeł - na stole trudno wyczaić położenie i kierunek ruchu skrzydeł ( jak napisałem wyżej).
    Dioda i przycisk są podłączone prawie bezpośrednio do procka ( a wszystkie diodki od stanów wejść nie - nawet przy niedzialającym procku będą pokazywać stany wejść) więc wyczaj chociaż czy przy podawaniu masy na Open A jakieś przekaźniki pstrykają - to będzie oznaczało że procek dziala i świecenie DL10 jest z powodu który podałem wyżej.
  • Poziom 11  
    Niestety bramę mam jakieś 50KM od siebie. Wczoraj myślałem że sterownik do wyrzutki bo wydawało mi się że procek wgl nie odpowiada.
    Dzisiaj poprawa, zaczął logicznie odpowiadać... Być może coś się lepiej przeczyściło bo wczoraj jeszcze dokładnie go przemyłem izoproanolem..
    Co prawda po podaniu sygnału na OPEN A przekaźniki milczą, ale wydaję mi się że coś uszkodziło się i procek nie dostaje sygnału ze brama się zamyka i dlatego cały czas myśli, że otwarta - DL10 cały czas świeci. Po podaniu na open A sygnału na chwilę gaśnie.

    Ale sterownik działa na F tzn. dioda DL10 miga, programowanie udaje się brama się otwiera(żarówka świeci). Niestety po zakończeniu programowania dalej świeci DL10.

    Jeszcze jedno po włączeniu zasilania od razu słychać działanie przekaźników i napięcie podawane jest na lampę zewnętrzną(LAMP PIN 7 i 8), czy jest to prawidłowe czy to jakiś błąd przy otwartej bramie?
    Skąd centralka wie że brama się zamyka, podawany jest jakiś sygnał z przekaźnika ?
  • specjalista -automatyka bramowa
    Cytat:
    Skąd centralka wie że brama się zamyka, podawany jest jakiś sygnał z przekaźnika ?
    Brama nie dostaje sygnału że się otwiera lub zamyka tylko robi to wg swojej wewnętrznej logiki logiki (otwarcie - stop - zamknięcie - stop). Chodziło mi o to że TY nie wiesz co ona właściwie robi i nie wiesz w jakim kierunku jedzie a bez tego ciężko bedzie ją doprowadzć do zamknięcia.
    Nie zrobisz poprawnego ustawienia czasów zaczynając od świecącej DL10 (po zakończeniu będzie świeciła dalej jak u ciebie a nie zgaśnie).

    Centralka jednak nie zachowuje się poprawnie - po włączeniu do prądu nie powinna niczym pstrykać i od razu startować a reagować dopiero po zmasowaniu Open_a (i pierwszy ruch po włączeniu do prądu to powinno być otwieranie). Może pomęcz i poczyść ją jeszcze trochę? - wygląda że jednak gdzieś zostało zwarcie OPEN A lub OPEN B do masy... (albo zwarcie na nóżkach procka - sprawdź dokładnie). Gorzej jak uszkodziły się wejścia procka - nowego na lewo nie dostaniesz - chyba że z innej centralki w której coś innego padło - i tylko serwis albo kupno nowej zostaje.

    I zamontuj pełen zestaw "symulacyjny - tzn 4 żarówki - po dwie dla każdego silnika - na otwieraniu i zamykaniu, i dodatkowo piąta na wyjściu LAMP 220V piny 7 i 8 - tam gdzie mierzyłeś napięcie (tyle że będzie się świeciła ciągle a nie mrugała - migacz jest w samej lampie).
    Będziesz wiedział co centralka właściwie robi. Na zwolnieniach pod koniec ruchu żarówki mogą całkiem gasnąć albo się lekko bździć (sterowanie impulsowe triakami) ale lampa sygnalizacyjna będzie się świecić aż do zakończenia pracy bramy.
  • Poziom 11  
    Myślę, że lepiej wyczyścić się już lepiej nie da płytka została wykąpana w IPA i wyczyszczona kompresorem. Wydaję mi się, że wejścia działają poprawnie, wątpliwości mam teraz co do wyjść i sterowania przekaźnikami. Aktualnie działa tylko jeden przekaźnik od zmiany kierunku i po uruchomieniu do sieci od razu się przełącza, nie uruchamia się już przekaźnik od zasilania(wyjście LAMP nie świeci i wiadomo brama również nie rusza).
    Ciekawie zachowuje się dioda DL10 po 3 krotnym zmasowaniu OPEN_A, zaczyna migać tak jakby przechodziła w tryb programowania, tylko z wolniejszą częstotliwością niż przy programowaniu (switch F). Przestaje migać po pewnym czasie lub po podaniu OPEN_A.
    To jest normalne zachowanie procka, że brama się niby zamyka i dioda miga?
    Jak wygląda prawidłowe zachowanie diody DL10 w sprawnym sterowniku, podaczas zamykania/otwierania ona tylko świeci?
  • specjalista -automatyka bramowa
    Chyba jednak coś z prockiem ( wewnętrzne zwarcie...) - po właczeniu zasilania brama powinna stać, nic się nie włączać, aktywacja OPEN A czyli normalny ruch bramy powinien uruchomić ciągłe świecenie DL10 (mruganie tylko po uruchmieniu f-em wykrywania czasów).
    Nie sugeruj się poprawnym działaniem wejść - LEDy na nich sygnalizują faktyczne stany na wejściach a do procka są podpięte dopiero po ledach dzielnikami oporowymi.

    Niestety samego procka ani wsadu do niego nigdzie nie dostaniesz (chyba że masz dobrego kumpla w serwisie Faaca). Pozostaje dać centralkę do serwisu i mieć nadzieję że naprawa będzie tańsza od nówki.

    PS. Zastanawiało mnie czemu nikt nie pokusił się o napisanie alternatywnego softu pod PICa - sama centralka jest elektronicznie prosta - chyba jest na tyle idiotoodporna że zdarza się mało podobnych do twojej awarii ( naprawiałem 2 sztuki - jedna po masie zwarć od wody jednak wstała a druga także poszła po wymianie warystora, skopconych wszystkich kondensatorów filtrujących i diod prostowniczych).
  • Poziom 10  
    dołączę się trochę do tematu -uszkodzona centralka??
    Otóż w mojej występuje dziwne zachowanie przy domykaniu a mianowicie:
    raz sobie domyka tak jak jest zaprogramowane czyli zwalnia poprawnie a jak ma kaprys to wali z całym impetem.
    Zawezwałem człowieka, który to montował a on na to, że uszkodzony procesor w centrali i chce 1000zł za "naprawę". Może ktoś spotkał się u siebie z takim problemem i to wcale nie procesor??
    Centralka po gwarancji więc pozostaje działanie we własnym zakresie.
    Rozebrać, czyścić jak w opisach powyżej czy raczej kupić nowy moduł centralki??
  • Poziom 17  
    ja również mam problem z centralką ,

    otwiera się elegancko ale już zamykać sie nie chce, obojętnie co bym nie zrobił otwiera,
  • Poziom 10  
    Nie zakładam nowego tematu....
    Pies pogryzł kable... Nikt nie widział więc pierwsze otwarcie poszło... zamknięcie już nie... spalony F1, szybka wymiana, naprawa drutów i zonk
    brak zasilania jednego siłownika
    Jakies sugestie?
    Centrala jak z tytułu postu.
    Pzdr.