Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wykrywacz PI - Grzanie się cewki wykrywacza i tranzystora

Fabian77 05 Kwi 2014 20:51 3756 13
  • #1 05 Kwi 2014 20:51
    Fabian77
    Poziom 13  

    Witam. Zmontowałem układ wykrywacza metali z projektu http://www.lucaslab.grandhost.pl/lucaslab/wykrywacz_PI.htm Może już ktoś z Państwa miał do czynienia z tym układem. Mój problem wygląda następująco. Układ został zlutowany i przetestowany, działał poprawnie, lecz po zrobieniu całej konstrukcji i zmontowaniu wykrywacza, zaczęła grzć mi się cewka, rezystor R9 (220Ω/0,5W) przy cewce i tranzystor BD411 (T1). Do połączenia sondy użyłem przewodu mikrofonowego ekranowanego, czy miało to jakiś wpływ na pracę układu? Wykrywacz generuje sygnał dzwiękowy który można regulować jak wcześniej ale elementy wspomniane dalej się grzeją i sonda nie reaguje metal. Na co muszę zwrócić uwagę? Co muszę sprawdzić? Jakiego użyć przewodu do połączenia sondy ?

    Wykrywacz PI - Grzanie się cewki wykrywacza i tranzystora

    0 13
  • #2 05 Kwi 2014 20:59
    jaszto
    Poziom 22  

    Żartobliwe powiem. Jeśli cewka się nie grzeje to znaczy, że nie pracuje.

    1
  • #3 05 Kwi 2014 21:02
    Fabian77
    Poziom 13  

    Ale ona grzeje się za bradzo, tak samo tranzystor i wspomniany rezystor.

    0
  • #4 06 Kwi 2014 11:43
    _jta_
    Specjalista elektronik

    A R8 się nie grzeje? Powinien się grzać bardziej od R9.

    1
  • #5 06 Kwi 2014 15:40
    Fabian77
    Poziom 13  

    Tak, grzeje się jeszcze bardziej. Co może być przyczyną ?

    0
  • #6 06 Kwi 2014 16:11
    _jta_
    Specjalista elektronik

    A policz, jak jest na nim 12V, to powinno się w nim wydzielać 0.8W - może to z tego?

    0
  • #7 06 Kwi 2014 19:13
    Fabian77
    Poziom 13  

    Z obliczeń wynikałoby że tyle się wydziela, prąd płynący przez ten rezystor to 0.06A tak ?
    Na początku zmierzyłem na nim 12V ale po kilku minutach nie było na nim juz żadnego napięcia. Rezystor R6 -100Ω, również bardzo mocno się nagrzewa - widać też że zmienił troche kolor. Czy uległby już uszkodzeniu tranzystor T1 (BD411) ? Dlaczego ukłąd wykrywacza wczesniej działał bez problemu ? Czy mogłoby to być spowodowane złą kalibracją generatora na ukłądzie IC4 ? Co działby się gdy częstotliwość byłaby inna niż 100Hz ?
    Wykrywacz PI - Grzanie się cewki wykrywacza i tranzystora

    Wykrywacz PI - Grzanie się cewki wykrywacza i tranzystora

    2
  • #8 06 Kwi 2014 21:23
    _jta_
    Specjalista elektronik

    Jeśli np. PR2 jest ustawiony na małą wartość, to częstotliwość jest znacznie większa od 100Hz (może być nawet około 7kHz), a R6 ma prawo się grzać. Ale to samo może być spowodowane zwarciem, uszkodzeniem T2, IC4... Trzeba mierzyć napięcia (tu najlepiej i stałe, i zmienne) w całej sprawdzanej części układu - bez tego to jak chodzić z zamkniętymi oczami.

    0
  • #9 07 Kwi 2014 00:06
    Fabian77
    Poziom 13  

    Obliczyłem ze dla moich wartości elementów generatora NE555, potencjometr powinien być ustawiony na ok. 65kΩ zeby na wyjściu generatora osiągnąć częstotliwość 100Hz. Mogłoby tak być? Tak sobie zmierzyłem jak mam ustawiony ten potencjometr i pokazuje mi ciągle 1,2Ω w każdym położeniu, tak że raczej jest uszkodzony, a dla takiej wartości rezystancji obliczyłem że generator pracuje przy częstotliwości 3,2kHz. To powodowałoby grzanie się wspomnianych wczesniej elementów?

    Wykrywacz PI - Grzanie się cewki wykrywacza i tranzystora

    0
  • #10 07 Kwi 2014 00:38
    _jta_
    Specjalista elektronik

    R6 na pewno, a pewnie i tych pozostałych... Pytanie, co się stało temu potencjometrowi, może to jest precyzyjny, w którym dojechałeś do końca zakresu i jakaś nakrętka spadła z gwintu? Może da się ją jeszcze złapać i mieć sprawny potencjometr?

    1
  • #11 07 Kwi 2014 01:03
    Fabian77
    Poziom 13  

    Próbowałem coś z nim zrobić ale dalej nic... Najlepiej chyba jak jutro kupię nowy, bo szukałem i nie mam takiego na stanie. Jak narazie dziękuję za pomoc. Jutro dam znać co i jak ewentualnie dalej będę prosił o wskazówki :)

    1
  • #12 07 Kwi 2014 14:50
    Fabian77
    Poziom 13  

    Po wymianie potencjometru dalej nic, wymieniłem też NE555 (IC4), T2 (BC327), T1 (BD911) i rezysrory R8 (180Ω) i R6 (100Ω)wymieniłem na 1W. Tymieniony BD911 okazał się być uszkodzony, a nowy teraz przy włączeniu układu na kilka sekund nagrzewa się ze aż parzy... Ktoś ma jakieś pomysły na co zwrócić uwagę i co sprawdzic ?
    Wykrywacz PI - Grzanie się cewki wykrywacza i tranzystora

    0
  • Pomocny post
    #13 07 Kwi 2014 17:16
    _jta_
    Specjalista elektronik

    Po pierwsze, trzeba sprawdzić, jaki sygnał dostaje T1. W tym celu odłącz cewkę, żeby go nie przegrzać i pomierz napięcia na pinie 3 IC4, bazie i kolektorze T2 i T1 (w sumie 5 napięć). Ponieważ te napięcia zmieniają się, miernik może dawać zmienne odczyty - jeśli tak będzie, zrób do niego przystawkę (opornik+kondensator), żeby mierzyć średnią wartość.

    Po drugie, upewnij się, czy któryś tranzystor nie jest uszkodzony: bazę każdego tranzystora można zewrzeć z jego emiterem, kolektor T2 można zewrzeć z jego emiterem - zmiana napięcia na kolektorze T1 po zrobieniu takich zwarć (oczywiście jedno naraz) pokaże, czy tranzystory działają - w szczególności, czy T1 może być całkowicie włączony i całkowicie wyłączony.

    W układzie brak zabezpieczenia przed pojawianiem się nadmiernego napięcia na kolektorze T1 przy jego wyłączaniu (cewka generuje duże napięcie przy przerywaniu przepływu prądu - może to uszkodziło T1?) - przydałoby się je dorobić, ale do tego trzeba wiedzieć, jaki największy prąd może płynąć przez cewkę (np. zmierzyć jej opór), do 0.6A powinno wystarczyć zabezpieczenie, które dają R8, R9 i D1.

    0
  • #14 08 Kwi 2014 15:56
    Fabian77
    Poziom 13  

    Wykonałem wszystkie powyższe pomiary, wywnioskowałem ze T2 jest uszkodzony. Wymieniłem i wszystko elegancko działa. Dziękuję za te profesjonalne porady i wyrozumiałe podejście. Pozdrawiam :)

    2