Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Szum i pisk w głośnikach przez sygnał z transmitera

05 Kwi 2014 22:26 6075 6
  • Poziom 7  
    Witam. Mam zbudowane coś w rodzaju wieży. Dwa głośniki z Corsy połączone ze wzmacniaczem avt741. Zasilam wszystko zasilaczem komputerowym. Za odtwarzacz robi transmiter fm połączony kabelkami lub kabel z wtyczką jack. Problem polega na tym, że jeśli się odtwarza z transmitera (podłączony pendrive) to słychać coś w rodzaju szumu, pisku przy cichym graniu. Jeśli się podłączy telefon lub mp3 za pomocą jacka pomijając transmiter gra pięknie. Co muszę zrobić by to wyeliminować? Transmiter Made i China
  • Poziom 15  
    Witam. Więc można by spróbować wymienić stabilizatory w transmiterze z impulsowych 1,8V lub 3,3V lub 5V na liniowe jednak stabilizacja z 12V może wywołać nie potrzebne straty.. Lepiej było by pobawić się z jakaś dodatkową filtracją tych napięć np. filtrami LC.. Kable z wyjścia sygnału w transmiterze ekranowane? Może jakieś rezystory dopasowujące impedancje wyjściowa źródła coś koło 47kOhm między sygnał a masę? Jednak tego pewien nie jestem..
  • Poziom 7  
    Wywalilem ten impulsowy zasilacz i od razu zasilam 5v, przewody mam nie ekranowane
  • Poziom 15  
    Jeśli długie nie skręcone i nie ekranowane przewody to mogą różne śmieci zbierać.. W ostateczności stabilizatory impulsowe już w samym transmiterze. Można by spróbować jeszcze dać jakiś potencjometr 47k charakterystyki polskie A chińskie B do regulacji wzmocnienia przed samym wzmacniaczem.. Skrajny pin masa, ślizgacz wejście wzmacniacza, przeciwne skrajne źródło sygnału.
  • Poziom 7  
    Przewody skrecilem, ale odkrylem ze jesli dotkne reka obudowy zasilacza to szum jest prawie nie uslyszalny. U mnie zasilacz nie ma gornej obudowy.
  • Poziom 2  
    Raportuj | Pomocny post? (0) #5 16 Sie 2016 12:46 Witam serdecznie. Kupiłem transmiter jak sądziłem dobrej marki i nie najtańszy. Niestety w samochodzie audi A4 z 2004 roku po włączeniu świateł - nawet przy wyłączonym silniki słychać szumy, trzeszczenie.

    Nagrałem to tutaj.
    Jak sobie z tym poradzić? Bardzo proszę o pomoc.

    Link