Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ASUS T100 - Brak połączenia HDMI z monitorem LG M2780D

06 Apr 2014 14:20 3579 5
  • Level 2  
    Witam, posiadam laptopa Asusa T100 (Model: t100ta - DK002H), monitor LG M2780D oraz kabel microhdmi -> hdmi o długości 1,5m (wersja: 1.4a) i mam problem z połączeniem dwóch w.w urządzeń. Otóż jak podłączam urządzenia kablem hdmi to żadne z urządzeń siebie nie widzi. Nawet po użyciu skrótu FN + F8. Sytuacja się zmienia gdy WYŁĄCZAM (tak wyłączam) telewizor. Wtedy laptop odnajduje monitor i prawdopodobnie przesyła sygnał. Od serwisu LGE dowiedziałem się, że telewizor jest kompatybilny z kablem w wersji 1.4a.

    podjęte próby rozwiązania problemu:
    reset do ustawień fabrycznych monitora i tabletu,
    zmiana rozdzielczości,
    test kabla na innym telewizorze (działa).
  • Level 9  
    Witaj. Znalazłeś rozwiązanie problemu??

    Mam identyczny problem
  • Level 2  
    Cześć, no niestety nawet po aktualizacji sterowników mam dalej ten sam problem.
  • Level 42  
    Cóż, przejrzałem instrukcję tego telewizora. Telewizor - jego gniazdo HDMI akceptuje tylko i wyłącznie "telewizyjny" standard obrazu. Inne rozmiary nie są akceptowane.

    Czemu kolega nie użyje wejścia VGA (D-Sub) w tym TV?
    Akceptuje ono sygnały do Full HD (1920 x 1080).

    Nie sadzę, aby kolega zauważył różnicę jakościową pomiędzy sygnałem HDMI a VGA.
  • Level 2  
    Witam, dzięki za odpowiedź. Sprawa jest prosta - vga nie przenosi audio, a pod TV mam podłączony cały sprzęt grający. Za pomocą sterownika zmieniałem rozdzielczość wyświetlanego obrazu dla wyjścia hdmi i ta opcja nic nie zmienia w mojej sytuacji.
  • Level 9  
    Wczoraj udało mi się zdobyć inny monitor z hdmi (jakiś starszy Hitachi). Tym razem obraz wyświetlił się (dopiero po przełączeniu w panelu Intel) ale obraz był przycięty z każdej strony i był naprawdę paskudnej jakości. Zmiana trybów odświeżania nie pomogła.

    Co ciekawe, w T100 z windowsem 8.1 po podłączeniu hdmi słychać dźwięk windowsa informującego o podłączonym urządzeniu. Po podłączaniu monitora LG tego dźwięku nie ma. Czyli komputer w ogóle nie widzi tego monitora.

    Podłączając się do telewizorów Samsunga (typowe 42 a drugi chyba 52 cale)) obraz wyświetla się jak najbardziej prawidłowo stąd wiem że kabel oraz Asus działają prawidłowo.

    Problem leży jak najbardziej po stronie samego monitora.