Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

NOKIA Lumia 520 - konfiguracja połączeń internetowych

laiczka71 07 Apr 2014 00:24 11841 14
    laiczka71
    Level 10  
    Witam! Mój problem polega na przerywaniu połączenia internetowego. Za każdym razem gdy włączam telefon od nowa muszę połączyć się z internetem. Czy nie powinno się to odbywać automatycznie? Telefon mam w orange, mam też w domu ruter z wi-fi z TP.SA Przez wi-fi w ogóle nie mogę się połączyć. Czy potrzebna jest jakaś konfiguracja sieci w telefonie? proszę o pomoc!
    krzywaj
    Level 25  
    Co to znaczy "od nowa połączyć się z internetem"? Musisz coś wpisywać w telefonie, czy coś przełączać? I co znaczy "gdy włączam telefon". Mówisz o restacie czy o odblokowaniu telefonu z wygaszenia?
    laiczka71
    Level 10  
    wyjmuję np. z torebki i włączam... co do połączenia z internetem to za każdym razem gdy załączam telefon to muszę wejść w "ustawienia", potem" dostęp do internetu" i włączyć go. I zanim się cofnę żeby cokolwiek wyszukać w necie on się rozłącza i tak można cały dzień...
    krzywaj
    Level 25  
    "Dostęp do internetu" to udostępnianie WiFi innym urządzeniom. Nie musisz tego włączać (i nie powinnaś, bo bateria niepotrzebnie szybciej przez to leci)

Ktoś niefortunnie przetłumaczył to. Internet włączasz albo w menu "Wi-Fi" albo w "sieć komórkowa". W przypadku ustawień "sieć komórkowa" musi być włączona "Transmisja Danych"
    laiczka71
    Level 10  
    Ok. to w takim razie co mam zrobić żeby po uruchomieniu telefonu był dostępny internet? Dodam, że w domu mam rutera z wi-fi i działa, bo internet mam dostępny w laptopie i tablecie. Co zrobić aby i w komórce działał?
    krzywaj
    Level 25  
    Wejdź w WiFi i tam próbuj się połączyć i daj znać z czym jest problem przy łączeniu.

Internet po sieci komórkowej powinnaś mieć cały czas.
    laiczka71
    Level 10  
    mam mały zasięg sieci komórkowej tak że z tego nici. liczyłam bardziej na wi-fi...
    krzywaj
    Level 25  
    Daj znać jaki masz router. Przyda się też screenshot z ustawieniami WiFi w routerze. Napisz z czym dokładnie masz problem podczas łączenia (nie widzi sieci/widzi, ale nie może się połączyć/łączy się, ale nie ma internetu w telefonie)
    laiczka71
    Level 10  
    Gdy jestem w ustawieniach to w opcji wi-fi mam TP-LINK, ale "połączenie z internetem" jest niedostępne. Dlatego myślałam, że trzeba się połączyć za każdym włączeniem komórki. A tego screen....coś tam to nie potrafię nawet zrobić (jak w nazwie profilu- laiczka).

Dodano po 4 [minuty]:

ruter mam TP LINK TD-W8910G
    krzywaj
    Level 25  
    W zakładce WiFi powinnaś mieć listę widocznych sieci i gdy klikniesz w swoją sieć domową, powinna automatycznie się połączyć (może też poprosić o hasło, jeśli masz ustawione na routerze). Jeśli będziesz pod nazwą sieci miała napisane "połączono", czyli coś takiego jak na tym screenie, to powinno wszystko dobrze działać.
    NOKIA Lumia 520 - konfiguracja połączeń internetowych

Zakładki "dostęp do internetu" nie ruszaj, bo jak wspomniałem wcześniej, ona służy do czegoś innego.
    laiczka71
    Level 10  
    na mojej liście jest TP-LINK, jest połączony, ale jak chcę coś znaleźć w wyszukiwarce to pisze: "nie można połączyć z wyszukiwarką. Upewnij się że tryb samolotowy jest wyłączony, i sprawdź połączenie przesyłania danych lub połączenie wi-fi'
    laiczka71
    Level 10  
    helooo..... czyżby nikt nie znał rozwiązania mojego problemu?????????
    laiczka71
    Level 10  
    Niestety ten ktoś zamknął temat, a z tego co tam widziałam to ja mam u siebie całkiem inne dane na ruterze TP-LINK. Był tam wpis::"zmieniłam nr DNS i internet w tel się pojawił". Gdzie i jak można to zrobić?